fredag, september 15, 2006

KARTOFFELHØST

Jeg er ved at blive bedre til det, men det tog mig nogle år at vænne mig til den travle sæson, som vi er midt i nu. For efter kornhøsten kommer kartoffelhøsten, her lægges alle kartofler på lager, så I kan få frisksorterede kartofler frem til maj måned, hvor læggekartoflerne til næste års høst så bliver sat.

Der er fart på, to traktorer skiftes til at køre ved siden af kartoffeloptageren og så hjem til gården med læs, hvor kartoflerne kører over et rensebånd, hvor al jord bliver taget fra.

Udenfor sæsonen er de tre mand til at stå for sortering og markarbejde, men i 6 uger om efteråret skal de være 5 mand for at få regnestykket til at gå op.

I år er datteren ansat, og hun er bare god, jeg stod sammen med hende i går og tog jord fra, og hun kan virkelig rubbe neglene. Sønnike går jo på gymnasiet, men i dag måtte han tage fat efter skoletid, og han er også rigtig skrap.

Den sidste mand blev ansat i sidste uge, det er altid svært at bedømme, om det er stabile folk, man ansætter. Han virkede god, men nu ved jeg snart ikke. Har været på arbejde tre dage, meldte sig herefter syg, og det har han nu været i tre dage. Hver morgen ringer han, og hver morgen bliver det senere og senere, som om han ikke ønsker at tale med landmanden. I dag var det efter mødetid, så da lagde han en besked på telefonsvareren.

Datteren hørte den først, og den er gemt, for som hun grinende sagde til landmanden, så lød han grangiveligt som Chris fra chokoladefabrikken. ;)

Vi må have vænnet os til de ustabile unge medarbejdere, som på 6 uger kan nå at være meget syge, for vi trækker begge på skuldrene, og så tager vi fat. Ind imellem kan jeg godt blive bekymret for landmanden, for han sætter lige sit tempo et par gear højere op, og det er højt oppe i forvejen.

Vores faste unge medarbejdere derimod, de er nærmest aldrig syge, kun hvis de ligger med feber, de ved nemlig godt, at i vores lille virksomhed har vi brug for alle for at få det til at hænge sammen.

Nå men i morgen er mine planer ændret, for jeg skulle egentlig gøre rent og så til Aalborg for at købe dress til en 60 års fødselsdag søndag. Nu hedder det i stedet for en dag ved kartoffelhuset, for vi anser det for usandsynligt, at den unge mand dukker op. Vi er nok blevet lidt kyniske, men mange års erfaring har vist, at starter de først sådan her, så holder de til sidst op med at ringe og møder bare ikke op.

Men i aften har jeg nydt det, datteren har besøg af en veninde fra folkeskolen, en dejlig pige. Så jeg lovede at lave mad, datteren slutter først ved 17 tiden ( og de starter kl. 7!)
Hjem fra arbejde og så dyreryggen i oven, Walldorfsalat og gode kartofler, det nød vi sammen familien og veninden. Bagefter blev der tændt stearinlys overalt, jeg havde brug for at hygge, og inspireret af Liselotte flyttede jeg mine to lanterner fra "den pæne indgang" om på terrassen, og der har de lyst for mig, hver gang jeg gik ud i køkkenet.
I stuen står to buketter med de to forskellig slags roser, vi har, og høstanemoner. Det er utroligt som der bliver ved med at være blomster.

De unge kvinder skulle se Vild med dans, så vi lavede bananasplit med god is fra det lokale mejeri, og så satte landmanden og frue sig også til fjernsynet, så nu er vi hooked. ;)

Ha en god weekend

5 kommentarer:

  1. Surt - det er sikkert sjovere at købe festtøj end at sortere kartofler.

    Men det lyder til, at I har gang i en hyggelig aften... :-)

    SvarSlet
  2. Det havde vi Lizelotte, og faktisk så hygger datteren og jeg mig sammen i dag. Det er altid skønt med nogle gode arbejdskolleger ;)

    SvarSlet
  3. Tak Liselotte, nu holder vi fyraften og weekend, se det er noget vi kan li ;)

    SvarSlet
  4. Travl tid for landmænd - og ditto koner.
    Du sendte lige mine tanker tilbage mere end 40 år, hvor mine bedsteforældre stadig havde deres gård. De havde netop også kartofler, og som ganske lille pige var jeg med mine forældre deroppe for at samle kartofler, og jeg erindrer også noget med det der sorteringsbånd.
    Held og lykke med resten af sæsonen!

    SvarSlet
  5. Dine bedsteforældre har været avancerede Conny, :) for hos mine svigerforældre foregik kartoffeloptagningen manuelt. De havde masser af folk, som lå på knæ og tog kartofler op, og så blev kasserne kørt hjem, og læsset af i en dynge. Sikke et arbejde.

    SvarSlet