mandag, marts 19, 2007

LOUVRE NOCTURNE

Fredag aften holder Louvre åbent til 21.30, og da der tilmed er gratis for unge under 25 år, og vi ældre tillige får en reduktion i billetpris, ja så blev det planen for første aften i Paris.



Blot det at komme ind på pladsen mellem bygningerne, hvor pyramiden tårner sig op, var et smukt syn. Der er stadig mange delte meninger om at bygge en moderne glaspyramide som indgangsparti midt imellem smukke gamle bygninger. Jeg kunne godt lide det, og når man er kommet ned under pyramiden tager den sig utrolig flot ud med himlen som baggrund.



Vi skulle selvfølgelig se Mona Lisa og Venus fra Milan, men der var jo en masse andet at se på, og vi så ikke engang det halve. Jeg tror gerne datteren, når hun fortæller at hun har læst, at hvis man studerer hver ting på Louvre i 2 minutter, så ville det tage et år at blive færdig.
Vi så italienske religiøse malerier fra Da Vincis tid med de smukkeste klare farver, vi så sarkofager fra før Jesu fødsel, græske statuer og hollandske malere som Rambrandt, Vermeer (ham med pigen med perleørering, den var desværre ikke her) og Ruben. De hollandske malere er noget dystre i deres farvevalg og motiver, jeg kan helt klart bedre lide impressionisterne som Monet og Renoir, men så skal man på Musee d’Orsay. Der var vi for 7 år siden, og det er også en oplevelse værd.
Vi så ægyptiske mumier, store skulpturer af guder, dyr og mennesker og de kongeliges samlinger af glas, jadeskåle og diamantbesatte smykker.

Louvre var oprindeligt en fæstning, senere blev det slot for de kongelige. Og det var nok den store overraskelse for mig, der var så meget at studere i selve bygningerne og deres dekorationer. Det var vildt flot, jeg havde helt ondt i nakken af at kigge på lofter. Kong Ludvig d. 14. lod opføre en sal til ære for solguden Apollon, den hedder nu Apollons galleri, her holdt smykke og glassamlingen til. Skulle jeg have studeret alle dekorationer på væg og loft der, så var jeg ikke kommet ud endnu.



2½ time kunne vi klare, så var vi møre i hovedet og drog hjem til vores kvarter og fandt en restaurant og fik lidt aftensmad kl. 21.30, men det er jo ikke sent i byernes by.

Man må ikke fotografere Mona Lisa. Hvem tror I, der lod sig lokke af datteren til at prøve, og som nok så dumt hæver kameraet godt op, så vagterne rigtig kunne se kameraet. ”Madame, non!” Ups, det var pinligt, og billedet fik jeg da slet ikke, men vagten holdt godt øje med mig, da han senere sad ved nogle andre malerier. Jeg er hermed stemplet som en ulydig 49 årig, heldigvis blev jeg jo voksen næste dag, så jeg lovede sønnen og landmanden, at jeg aldrig ville lave sådan noget som 50 årig ;-)

8 kommentarer:

  1. Velkommen hjem og et forsinket tillykke og hip hip hurra med den runde dag.

    SvarSlet
  2. Jeg vil også til Paris.... ;-)
    Det er en mangel, har ikke været der siden jeg var 4 år og det eneste jeg husker var min mors panik, da min far listede sig hen og kiggede ud fra Triumfbuen sammen med mig...og så en bus, der var gået ild i - ak ja, hvad børn husker...

    SvarSlet
  3. :-) ja moster tulle, det er utroligt, hvilke minder der har sat sig i vores hukommelse.

    SvarSlet
  4. Nej, hvor jeg glæder mig til at se Louvre. Om vi vælger at gå indenfor, ved jeg ikke. Men alene glaspyramiden er jo fantastisk at skue.
    Og er det lige et styk landmandskone man ser?

    SvarSlet
  5. Glæd dig Conny, der er så meget smukt at se på, også selvom man ikke går indenfor, og i rigtig godt forårsvejr er der jo Tuillerihaverne i nærheden.
    Ja det er landmandskonen i al sin pragt ;-)

    SvarSlet
  6. Du er simpelthen slem, Lene :-) sådan at fotografere Mona Lisa...

    SvarSlet
  7. uha ja Lizelotte
    og hvad sku jeg bruge det billede til? Ingen verdens ting, tåbelige mig

    SvarSlet