søndag, april 22, 2007

BEGYNDELSE OG AFSLUTNING

Heges kommentar til forrige indlæg fik mig et kort øjeblik til at tvivle, men så gik jeg ud og så i kalenderen.

I Danmark starter ugen mandag, så søndag bliver afslutningen på ugen, det synes jeg så også falder i tråd med skabelsesberetningen, hvor Gud efter 6 dages hårdt arbejde lader syvendedagen blive hviledagen.

Der er mennesker, der knokler hele tiden, aldrig holder fri, de tror, at de når mere. Fakta er dog, at koncentration og arbejdsindsats efter et stykke tid bliver forringet, vi har alle brug for at blive ladet op.

Her i huset er søndag hviledag, dog undtaget når mennesker og dyr har brug for pleje og pasning. Men hvad angår alle skæve helligdage, ja så er jeg gift med en mand, som mener, at det er dovne mennesker, der har fundet på dem, så hvis han har tid, så holder han fri ellers ikke :-)

Min arbejdsdag begynder snart og slutter nær ved midnat. Der er ikke to dage, der ligner hinanden, jeg kan prøve nok så meget at planlægge hjemmefra, men det holder aldrig. Det er vel egentlig også det jeg godt kan lide, og så er jeg sammen med gode kolleger, det kan løfte enhver dag.

9 kommentarer:

  1. Dette må jeg undersøke. For meg starter selvfølgelig også uken med mandag, og det gjør almanakkene mine også - men det er en del av barnelærdommen min at søndag er den første dag i uken. Grunnen til at det sitter fast i meg, er at jeg altid syntes det var så merkelig da jeg var barn, for uken startet jo mandag. Samtidig tenker jeg: Hvordan vet man at den syvende dag da Gud hvilte var på søndag og ikke lørdag? Fordi da måtte han ha arbeidet på søndag da han startet skapelsen, og så ville ikke søndag vært hviledag. Men nå er det jo også sånn at mange har hviledag, sabbat, på lørdag. Og så sier man jo også at Jesus sto opp på den første dag i uken, og Påskemorgen er jo på en søndag. Som sagt, - dette må jeg ut for å sjekke, for jeg ble nysgjerrig.

    SvarSlet
  2. Så har jeg sjekket litt rundt på nettet, og jeg finner flere steder at søndagen kalles ukens første dag i kristen sammenheng. Det var på søndag Gud utførte sin første kreative handling, og det skal man feire. På denne katolske siden står også en forklariing på søndagsfeiringen, og den kan vel også passe siden den katolske kirke også feirer helligdag på søndag. http://www.katolsk.no/artikler/sondagen.htm

    Om det så er riktig, får noen andre svare på. For meg begynner uken når jeg våkner i morgen tidlig når vekkerklokken ringer.

    SvarSlet
  3. Tak Hege, for jeg glemte helt at skrive, at jeg havde også hørt det med ugens første dag og søndag, men forstå det kan jeg ikke.

    SvarSlet
  4. Før i tiden tror jeg det var mere brugt at sige søndagen var ugens første dag. I dag er den helt sikkert ugens sidste dag i Danmark.

    Det er rigtig at Gud hvilede på den syvne dag efter 6 dages skabelsesarbejde, men ... husk at det var menneskets første dag. Så måske er der en hemmelighed i at hvile for at have energi til det forestående arbejde frem for at hvile ud efter det hårde arbejde.

    Måske er der en hemmelighed der burde huske i disse tider med stress og alskens andet stads.

    SvarSlet
  5. I de nordiske land har man de siste 20-30 forandret kalenderen, slik at mandag nå er ukens første dag. Etter at alle fikk lørdagsfri virker dette mer naturlig.

    Mange land i verden har fortsatt søndag som første dag; i noen land heter den også første dag eller Herrens dag.

    Den jødiske sabbaten var den syvende dag, og det er lørdagen, som også heter sabbat i flere land.

    Jesus stod opp fra de døde på den tredje dag, den første dag i uken, og derfor ble det naturlig for de kristne å flytte ukens helligdag fra jødenes sabbat til søndagen, den første dag i uken

    SvarSlet
  6. Det var jeg som spurte Oddvar. Han har en katolsk blogg,- og nå ser jeg at han har svart direkte her hos deg. Så hadde vi rett begge to. Men altså - det er nå på mandag uken begynner. Det merker jeg da godt i morgen tidlig :-)

    SvarSlet
  7. tak til jer alle tre for gode svar, som jeg nu skal gå og fundere over. Man blir jo klog af det her blogging :-)

    SvarSlet
  8. Her i "Guds eget land" (som nogen kalder det) er soendag den foerste dag i ugen.

    Det har betydet et par misforstaaelser for mig, hvor jeg troede at et moede var en onsdag og det faktisk var en tirsdag - efter saadan et hurtigt glimt paa en stor kalender paa vaeggen - men jeg er dog ikke kommet til et moede paa en forkert dag endnu :-)

    SvarSlet
  9. Susan -Og her gik jeg og troede, at nu havde jeg styr på det med ugens første dag, og så viser det sig mere mere komplekst end som sådan. Det er da godt, at du ikke har taget fejl, det føles så dumt at sidde derhjemme,og så finde ud af at man skulle ha været et andet sted :-)

    SvarSlet