tirsdag, maj 15, 2007

TYVERI

Alle har nok prøvet både at være tyven, og den der blev stjålet fra. Jo mere bevidst jeg er blevet om det, jo bedre er jeg blevet til at se, når jeg stjæler, og når andre stjæler.

Samtalens svære kunst bliver man aldrig færdig med at dygtiggøre sig i. På en efteruddannelse havde vi en hel uge med fokus på fortællinger, hvor vi skulle hjælpe hinanden med at analysere de historier, vi fortalte fra det virkelige liv. Vi arbejdede i reflektive teams, dvs. en fortalte, en kom med uddybende spørgsmål, og tre lyttede med. Når de to var færdige, skulle de lytte til de tre andre, som talte om det, de havde hørt. De måtte ikke komme med gode råd, men alt, hvad de sagde, skulle være spørgsmål: Kunne det tænke sig…. Hvad nu hvis …. Hvordan mon … osv.

For fortælleren skete det ofte, at disse spørgsmål fik hende til at få nye synsvinkler på problemstillingen. Hun skulle lytte og måtte ikke sige noget, og det betød, at samtalen fik lov til at gå mange forskellige veje.

Her lancerede psykologen, som underviste os, så begrebet at stjæle hinandens historier. Vi kender det alle, en fortæller noget, og det minder os om noget, vi selv har været ude for, og pludselig er det vores historie, der bliver fortalt, og den der startede, må blot sidde tilbage med følelsen af ikke at være blevet hørt. Kunsten i en samtale er, at man ikke stjæler, at man hele tiden har fokus på den fortællendes historie, kun derved kan fortælleren føle sig hørt. Mange tror at ved at fortælle ens egen historie, så hjælper man den anden. Prøv at mærke efter, det er ikke sådan man føler det, hvis man er ved at fortælle noget, og så en anden siger, åh det kender jeg godt, dengang jeg ……

Føler man sig hjulpet og hørt, næh ikke specielt.

Så nogle gange mens jeg er vældig i gang med at tale, så slår det mig, Lene du er en tyv, du har lige stjålet historien, og så må jeg få vendt ordene, så vi kommer tilbage til den, der havde historien i første omgang. Andre gange er det først bagefter, det går op for mig.

11 kommentarer:

  1. Det du skriverlyder så bekendt. Hvem har ikke prøvet at stjæle en historie og at få en stjålet.

    Tak fordi du mindede mig om det, Lene :-)

    SvarSlet
  2. Indlæg til eftertanke!
    Og du har helt ret - man lægger ikke engang selv mærke til det, før det er for sent.

    SvarSlet
  3. Velbekomme Ella :-)

    Næh Conny, men jo flere gange man lægger mærke til det, jo større håb er der for at man får stoppet sig selv.

    SvarSlet
  4. Ja, man gør det jo egentlig af empati, for at få den anden til at føle sig ikke-alene ... men det er jo en misforståelse...

    SvarSlet
  5. Ja nogen gange ville det være rigtig rart at kunne spole tilbage og starte forfra efter at ha' fået sig tænkt ordentligt om.... Men man kan øve sig. :-))

    SvarSlet
  6. man kan øve sig og man kan kun blive bedre, Jane

    ja Lizelotte, jeg tror faktisk også, at det tit er hensigten, men kommer netop til at overskygge den anden

    SvarSlet
  7. Det vigtigste er vel at man opdager det inden det er for sent og får vendt fokus ... men hold da op hvor jeg kender det og jeg tror de fleste kun gør det for at hjælpe og for at sige hør her så slemt er det faktisk slet ikke - tak for du mindede mig om at holde kæft ind imellem ;-)

    SvarSlet
  8. Det var noget meget væsentligt, du skrev der. Jeg er en "tyv". Fremover vil jeg bestræbe mig på at lade være med at "stjæle", og blive en bedre lytter.

    SvarSlet
  9. Det du har beskrevet så godt det tror jeg vi alle sammen kender. Og ja, som conny skriver, det giver stof til eftertanke.

    SvarSlet
  10. Fru koch - man kan sagtens nå at få vendt fokus og jeg tror også, at vi gør det af god mening, men jeg kan også se, at samtalen sommetider kommer dybere ned, når vi formår at vente med vores historie.

    Kaja, vi er vist alle "tyve", så vi kan kun øve os i at blive bedre til at lytte

    SvarSlet
  11. og det er jo ikke så ringe enda Judith :-)

    SvarSlet