mandag, oktober 08, 2007

EN DIAGNOSE


Selvom jeg har fri, så er afdelingen og patienterne dog i mine tanker af og til. Heldigvis drømmer jeg ikke om alt det, jeg ikke når, det gjorde jeg på et tidspunkt, og så fylder ens arbejde for meget.

I apopleksiafsnittet får folk som regel en diagnose. Man kan altid se på CTscanning, hvis det er en blødning. En blodprop viser sig ikke med det samme, for det man kan se på scanningsbilledet er arvævet, som følger efter iltmanglen, men symptomerne kan være så tydelige, at der klinisk ikke er tvivl om, at patienten har fået en blodprop i hjernen.

Så er der alle tvivlstilfældene, dem med de lidt mere ukarakteristiske symptomer, de kommer som regel til en MRscanning, som kan tage andre slags billeder og også komme i dybden af hjernen. Når patienten bliver udskrevet, skal diagnosen være afklaret, for med apopleksidiagnosen følger mindst tre måneders kørselsforbud. Det samme gælder, hvis man har haft en forbigående blodprop, hvor symptomerne svinder inden for 24 timer, på latin kaldet TCI (transitorisk cerebral ischæmi)


Derfor er det svært for os, når en patient med en blodprop pludselig svinder for os, ikke svarer, nærmest ligger i sin egen puppe. Alt bliver undersøgt, er det en ny blodprop, en blødning, epilepsi, hjernebetændelse, depression, lungebetændelse eller blærebetændelse. En almindelig infektion kan faktisk godt give patienten symptomer som en ny blodprop.

De fleste gange finder vi en forklaring, men det er svært at acceptere, når vi ikke finder en forklaring.


Livet er underfuldt, der er så meget, vi ved, men der er stadig meget, vi ikke ved.

Tilføjelse: For at fjerne evt. misforståelser, så er det kun, hvis man har haft en blodprop, at infektioner kan give tilbagefald, så man kan blive i tvivl, om der har været en ny blodprop eller det "bare" er en infektion.Derfor hvis I selv eller nogen i jeres nærhed får nedsat kraft i den ene arm eller ben, hængende mundvig eller problemer med at tale, så ring 112, I skal IKKE se det an.

11 kommentarer:

  1. Så godt og let forståeligt tænkt og skrevet, Lene...

    SvarSlet
  2. Som Jette skriver - let forståeligt tænkt og skrevet, men det svier, når det er en beskrivelse af det jeg lige har oplevet og befinder mig midt i.

    SvarSlet
  3. Det er hårdt ikke at få en diagnose, Helle.

    SvarSlet
  4. JA, der er meget vi ikke ved og...
    Tak for endnu en af dine klare, fyldestgørende, menneskelige og gode beskrivelser. Jeg bliver klogere af dine ord, og er glad for at læse dem - det skal du vide.
    Mkh.

    SvarSlet
  5. En diagnose gør alting lettere både i forhold til udredningen, fremtiden og det offentlige system. At ikke have en diagnose, men en fornemmelse for at noget er helt galt er det værste der findes.
    Tak for dine meget signe og velvalgte ord. Det kunne ikke være sagt eller skrevet mere perfekt.

    SvarSlet
  6. Lene, nu skal dette ikke være min sygehistorie som fylder her, men jeg har faktisk fået en diagnose, du kalder det TCI, med kørselsforbud o.s.v. og det er ikke en diagnose som er nem at leve med.
    Måske vil jeg en dag forsøge at skrive lidt om det på min blog. Det der sved, det var, at nogle gange så kan det, at man læser om en sygdom gøre, at virkelligheden kommer lidt for tæt på, at læse om noget som handler om andre er en ting, men at læse om noget, som egentlig kunne handle om en selv, det er svært.

    SvarSlet
  7. Ja, det er så fint beskrevet, Lene. Og vi har alle sammen brug for at vide noget om det, fordi vist alle familier har det inde på livet. Det er nyt for mig, at også infektioner kan give sådanne symptomer - det er godt at vide.

    SvarSlet
  8. Helle, det kan jeg godt forstå.

    Marianne, jeg har oplevet på børneafdelingen, at det at få en diagnose, om det så er den værst tænkelige, er bedre end at gå og vide, at der er noget i vejen med ens barn, men ingen kan finde noget.

    Madame, jeg er glad for at I kan bruge mine ord, men det med infektionerne gælder kun hvis man har haft en blodprop, så kan en infektion give tilbagefald.

    SvarSlet
  9. Du skriver så enkelt og forståeligt, at det er en fryd at læse. Du er et af de mennesker, hvis ord gør mig klogere, fordi du får mig til at reflektere og det er jeg rigtig glad for.

    SvarSlet
  10. Tusind tak kagekone, du skal vide, at jeg bliver rigtig glad for din bemærkning, for jeg vil jo netop gerne selv reflektere, og hjælper jeg også andre, så er det rigtig dejligt.

    SvarSlet