mandag, januar 14, 2008

I GAMLE DAGE

Dengang landmanden var barn, fik man varm mad om middagen og rester sammen med brasede kartofler, spejlæg og brød om aftenen.

Dengang jeg var barn, fik vi varm mad til middag om søndagen, indtil min mor sagde fra. Jo ældre vi blev, jo længere sov vi, og så gad hun ikke stå og knokle søndag formiddag, når vi knapt gad stå op af sengen for at spise maden.

I dagens Danmark får patienterne på de fleste sygehuse varm mad til middag og brød til aften, det betyder så, at jeg ikke får varm mad, når jeg er i aftenvagt.

Vi prøver at lave en ny rytme herhjemme. Jeg skal i aftenvagt i dag, sønnen og landmanden spiser jo sammen med mig til middag, og der er ingen, der kommer hjem i aften, så vi fik varm mad i dag. Hvad de to kære mænd så spiser i aften er ikke mit problem. Jeg ved, at der er rugbrød og pålæg i køleskabene både her og hos sønnen.

I dag var menuen stuvet hvidkål og medisterpølse, og selvfølgelig kanelsukker på hvidkålen, jeg ved godt, at nogle bruger salt og peber, men det smager jo slet ikke godt eller hvad? ;-)

Hvad er din yndlingsret med hvidkål i?

18 kommentarer:

  1. Jeg kender mange steder på landet, hvor man stadig får varm mad om middagen... mine forældre fik det indtil de blev pensionerede, min mor får det forøvrigt stadig, hun får mad "udefra" og der kommer den varme mad kl. 12.

    Jeg vil helst have salt og peber på min hvidkål, mens min håndværker helst vil have kanelsukker - det fungerer fint, at vi gør som vi hver især helst vil :-)

    God vagt.

    SvarSlet
  2. Tak Helle,plads til vore små skikke, det er sådan det skal være :-)

    SvarSlet
  3. Jeg eeeeeelsker brunkål, ubetinget :-)

    SvarSlet
  4. Det aller beste med hvitkål er får i kål. Mmmm - nydelgi.

    SvarSlet
  5. Hvidkål er absolut bedst rå. Det er alt muligt andet kål i øvrigt også, eneste undtagelse er rådkålen til andestegen til jul :-)

    SvarSlet
  6. Her på øen, spiser de fleste ældre "indfødte" varm mad til middag kl. 12. Bestemt også dem som selv laver maden.
    Husbond og jeg gjorde det også sidste vinter, mens sønnike var væk hjemmefra. Det var faktisk rart...fordi jeg ofte er meget træt sidst på eftermiddagen, og ikke orker at lave så meget mad.
    Meeeen...så blev det forår. Og hvis jeg ville være med til at arbejde lidt i haven om formiddagen, så kunne jeg jo ikke også stå og lave varm mad! Så der holdt vi op igen.
    Hvorfor denne lange smøre ??? Fordi...vi til næste vinter vil følge den gamle kultur her på øen, og spise varm mad til middag igen.
    Det er rigtig dejligt og vistnok også ernæringsmæssigt korrekt, iflg. min naturlæge-mand. Noget med at kroppen optager energien i den varme mad anderledes på dette tidspunkt?

    SvarSlet
  7. varm mad....til aften her i huset ..´men da vist kun så længe der er unge mennesker på matriklen. Har i øvrigt selv et indlæg omkring mad, på egen blog i dag, men det går mere på lødig kost eller ikke lødig kost ti hi

    SvarSlet
  8. Mums... jeg elsker hvidkål. Og allerbedst i en irsk stuvning med kartofler, gulerødder og kød - det er simpelthen guf med sennep og godt rugbrød til ....

    SvarSlet
  9. Brunos hvidkålsgryde - helt klart. Med hvidkål i tonsvis, gulerødder, kartofler, porrer og hvad vi nu har af grove grøntsager - og så håndskåret bacon .... uhmmmmm.....

    SvarSlet
  10. Jeg er også vokset op med varm mad til middag lørdag og søndag, de andre dage var det ved tre fire tiden.

    Jeg tilslutter mig Hege, en af mine livretter er får i kål:-)

    SvarSlet
  11. Frikadeller og stuvet hvidkål - det er bare mums. Hilsner fra Ærø

    SvarSlet
  12. Stuvet hvidkål med sprængt oksebryst og revet peberrod.
    Så får man varmen en kold vinterdag.

    Jeg er også stor tilhænger af varm mad om middagen; men det kan ikke passes ind i husets døgnrytme.

    Man sover godt til middag efter et par retter varm mad kl. 12.

    SvarSlet
  13. Er gammel nok til at have fået varm mad kl. 12 - med eftermad også. Men tiderne er skiftet. Selvom min mor gerne stadig giver os varm mad om dagen.
    Yndlingshvidkålsret er fra det sønderjyske: gammeldaws vreden hvidkål med hvid pber, salt og muskat i - og ikke noget på, fordi det er i.
    Det spises til alt, men især frikadeller, eller anden juleaften, eller sammen med grønlangkål til kålpølserne og hamburgryggen nytårsaften (hvis ikke man har gæster, der synes, det er lige jysk nok).

    SvarSlet
  14. Brunkål er nr.1 og stuvet hvidkål nr. 2 - mums!! ingen kanelsukker - tak!

    SvarSlet
  15. Jeg tror, at mange ældre stadig spiser varm mad midt på dagen. Min yndlingsret med hvidkål er absolut i en eller anden form for råkost.

    SvarSlet
  16. Tak for jeres inspirerende kommentarer, og velkommen til dig Charlotte, der er altid plads til en til fra Ærø ;-)

    I følge kræftens bekæmpelse er det bedst at svitse grøntsager lidt fordi vi ellers har svært ved at spise de mængder, vi egentlig burde, men jeg elsker både råkost, stuvet hvidkål og hvidkålssuppe,og jeg kan se, der stadig er retter jeg har til gode at prøve :-)

    SvarSlet
  17. Se nu har jeg først lige læst dit indlæg - efter at jeg har stået og snittet hvidkål - og så er det ingen gang løwn. Stuvet hvidkål og frikadeller står den på i aften. Min mor serverede altid kanel til, for hun kommer jo også deroppefra. Elskede det som barn. Men i dag er det salt og peber og drengene vil have kartofler til - det behøver jeg ikke.

    Men jeg bruger gerne reven hvidkål i div. salater - det er bare så godt.

    SvarSlet
  18. :-) sister bonde, jeg er også vild med hvidkål i salat.

    SvarSlet