tirsdag, januar 01, 2008

SMÅ BOBLER

Det er ikke den lækre Asti i går aftes, jeg tænker på lige nu. Vi havde en rigtig hyggelig aften med svoger og svigerinde med dejlig lækker mad og hyggeligt selskab.

Næh boblerne kommer et helt andet sted fra.

Det nye år startede på arbejdet efter 4 times søvn. Note til Lene: det er ikke meget, når man er en gammel kone!

Afdelingen er fyldt med patienter, som er hårdt ramt og dermed også meget plejekrævende. Men vi var et godt hold, så dagen gik med muntre bemærkninger, dette var til glæde for både personale og patienter. Og små bobler af glæde i min mave.

Der er rejst/rejser 7 erfarne sygeplejersker, men det er ikke noget i forhold til en af vore niecers arbejdsplads. Her er de oppe på 11, der er rejst bl.a. pga. en chef, som nu også er gået. Det er barske vilkår for en sygeplejerske, som nu står som en af de mest erfarne med 2½ års anciennitet. Hun er dygtig, hun er sej, og hun er vild med sit speciale, men når man nærmest altid er i nattevagt, altid bliver ringet til på sin fridage, så bliver det hårdt. Heldigvis har hun lært at sige nej, og jeg håber for hende, at det snart vender, at personalet finder arbejdsglæden igen.
Hos os er personalets glæde ved hinanden en stor styrke. Det gode humør, den sorte humor og hjælpsomheden gør, at jeg nyder mit samarbejde med mine gode kolleger.

Jeg har henover julen fået lov til at være meget hos en patient, og i de sidste to dage har jeg høstet frugten af dette. Det gav flere bobler i maven.

I betragtning af at patienten ikke forstår dansk, er ramt på talen og også lidt på forståelsen, så fungerer vi godt sammen. Mit kropssprog er i den grad i brug, og jeg taler samtidig, hvilket havde undret en af mine kolleger i går, for patienten forstår jo ikke dansk. Men jeg er overbevist om, at min tilgang til patienten bliver på en anden måde, når jeg agerer, som om patienten forstår det, jeg siger. Jeg gør det samme, når jeg plejer en bevidstløs patient, for ellers bliver patienten nemt en ”ting” som bare skal vendes og vaskes, og så bliver mine hænder ”hårde”

Fagligt er vi i samarbejde med terapeuterne også nået længere nu med patienten, jeg føler en større faglig tilfredsstillelse nu end for en uge siden.

I går sagde jeg farvel til to gode unge kolleger, men når jeg ser på apopleksigruppens personale, så er jeg stadig fuld af fortrøstning. Forhåbentlig holder tidsplanen, så vi i starten af 2009 kan flytte ind i en nyrenoveret afdeling, det trænger vi til.

Må 2008 blive et år med udfordring, faglig udvikling, arbejdsglæde og ikke alt for mange plejekrævende patienter på en gang, således at flytningen til ny afdeling i 2009 bliver med et engageret og glad personale.

18 kommentarer:

  1. Det er spændende det du fortæller om plejen af din patient. Jeg kan godt følge dig i, at du taler dansk selvom patienten ikke forstår sproget. Det lyder rigtigt i mine ører - fordi det på flere planer "åbner" for en mere intens kommunikation, hvis du forstår hvad jeg mener ? ;-)
    Jeg ønsker sammen med dig, at du får hvad du ønsker dig i 2008 og flytningen til den nye afdeling kan holde personalets engagement vitalt.

    SvarSlet
  2. Hvor jeg dog kan følge dig....
    - Lene. Har du set en spansk film, der hedder "Talk to Her"? Den er fra 2002... 29.4.2003 er den udkommet på DVD.

    SvarSlet
  3. Jeg tror jeg forstår dig, Gitte. Kommunikation er jo langt mere end ord, og mine ord forplanter sig i kroppen, mener jeg, men jeg kan også bruge nonverbal sprog, når det kræves.

    SvarSlet
  4. Johanne, det er jeg glad for :-)
    Filmen har jeg ikke set, og lige nu kan jeg ikke finde en beskrivelse af handlingen på google.

    SvarSlet
  5. Kropssproget betyder uendeligt meget, og du er helt bevidst om hvad du gør. Det er dejligt at læse.

    Fortsat god aften.

    SvarSlet
  6. Filmen er her...http://www.scope.dk/film.php?id=1760&fil=2

    Desværre står der ikke så meget om den.
    En mandlig sygeplejer forelsker sig i en kvinde, der ligger i coma og ikke forventes at vågne op nogensinde igen. Sygeplejeren rører ved hende, viser hende kærlighed og taler til hende ustandselig, imens han plejer hende hver eneste dag. Også på sine fridage.
    Ca. 1 år senere vågner hun mod forventning op på grund af, hvad han har gjort. Hun kan ikke genkende ham....
    Det er handlingen MEGET forenklet.

    Jeg holder selv meget af den film.

    SvarSlet
  7. Kropssprog kan et, men tonefald (om end ordene ikke forståes) kan noget andet og mere oven i kropssproget. Det er da at foretrække frem for tavshed og pantomime.

    Dit indlæg fik mig til at tænke på hvordan tavshed eller tvivl om det man siger bliver hørt eller opfattet kan få os til at tie. Det kan virke som en hørdel at bryde tvivlen om modpartens perceptionsevne med at tale, men det virker også befriende.

    Jeg reagerede selv med tavshed i en situation med en pårørende, der var syg og hvor jeg var i tvivl om hvor meget vedkommende var ved bevidsthed, men det var befriende efter opfordring at tale til vedkommende og det har jeg taget med mig siden.

    SvarSlet
  8. Jeg håber og beder til Lene at din og alle andre afdelinger i de danske sygehuse vil mærke en forbedring i det kommende år. Det er vigtigt at man taler og bruger "fagter" når man forsøger at kommunikerer. Alle har et sprog og i grundsubstands er vi alle lige - vi skal bare finde hinanden - bliv ved med din kommunikationsform. Og jeg håber at du i 2008 vil opleve mange bobler.

    SvarSlet
  9. Du giver et spændende kig ind i din sygeplejeverden, tak for det Lene. Jeg er sikker på, du har ret i, at kropssproget og hele tonen, man taler i, har stor betydning for jeres patienter hvad enten de er ved bevidsthed eller ej. Men sikke vilkår, I bydes. Hvor er det dog vigtigt at lære at sige nej, før man slides op i jeres fag.

    SvarSlet
  10. Tak Johanne, det link vil jeg kigge på :-) Lyder som en spændende film.

    Judith, du ved det jo, for i arbejdet med demente kunne jeg forestille mig at det netop er vigtigt at bruge hele paletten af kommunikationsformer.

    fru green, du formulerer så præcist hvorfor det er godt at sætte sproget på, nemlig tonefaldet.
    Jeg er glad for at du fortæller om befrielsen ved at sætte ord på, at tale, selvom man ikke ved, om det bliver modtaget.

    Marianne, også du arbejder jo med kommunikationen og ved at hvor vigtigt det er at bruge hele paletten. Jeg er glad for at få bekræftet denne iagttagelse fra andre vinkler end ved sygehussengen.
    Jeg håber også Marianne :-)

    Madame, at kommunikere er vigtigt i mit fag. Der er nogle patienter, hvor kommunikationen skal være ordløs, hvor jeg skal arbejde med at stimulere følesansen og den indre kropssans. Det gør blot mit arbejd endnu mere spændende, for så skal jeg hele tiden vurdere, hvad gør jeg her.

    Jeg bliver ked af det især på mine unge kollegers vegne, når jeg hører om deres knoklerier, for jeg har fundet mig selv og min værdi som sygepljerske, men som ung nyuddannnet med alle de teoretiske færdigheder, hvor man skal til at omsætte det til praksis, at få sin teori og praksis til at smelte sammen, det må være nedbrydende, når der så er så travlt. Omvendt så er det jo ikke alle teorier, der holder i virkeligheden, men det skal der tid til at erkende og til at finde sin egen måde at være sygeplejerske på. Hvordan vi gør vores arbejdspladser bedre,det har jeg desværre ingen løsning på.

    SvarSlet
  11. Lene dejlig beretning....jeg kan bidrage med at med kropssproget når man langt...da jeg i sin tid arbejdede som optiker , var det altid mig der skulle tage synsprøver på de hørehæmmede, også her var kropssproget i brug..tænk at skulle spørge en ikke hørende:" hvad er bedst 1 eller 2 ?" Kropssprog og tålmodighed skal der til i dit job...jeg læser at det har du:-)

    SvarSlet
  12. Anne, kropssprog og tålmodighed, det har du ret i. Og når folk så ikke kan finde ud af ja/nej pga. deres hjerneskade, så kommer man på noget af en opgave.

    SvarSlet
  13. Lene, hvis jeg nogen sinde bliver syg, så vil jeg plejes af dig!!! Tak for et spændende indlæg. Jeg håber på mange bobler til dig i 2008.

    SvarSlet
  14. Det vil jeg også (som Nina), så Lene du må starte din egen lille afd. i en længe.
    Dejlig læsning.

    SvarSlet
  15. Nina og sister bonde,tak, men jeg håber I aldrig bliver syge! :-) Hvis I skal plejes som gamle spændende damer,så håber jeg at jeg kan tusse rundt og være behjælpelig på plejehjemmet "Blogland" Hold fast hvor skal vi have det skægt der :-)

    SvarSlet
  16. Smiler...hvor er I altså søde. Både Lene og alle Jer andre dejlige blog-mennesker. Jeg har det allerede skægt her i Blogland, I passer og plejer mig nok mere, end I er klar over selv.
    Det skrevne ord kan jeg forstå...for her kan jeg tage mig den tid, jeg behøver. Hvorimod det talte ord (fra utålmodige unge som bestemt ikke bruger kropssprog) ofte kræver svar med det samme. Og så går jeg i sort. Det oplevede jeg f.eks. i juledagene. Jeg vil skrive om det en dag.

    SvarSlet
  17. Lene, dine ønsker for 2008 er beskedne - og burde være selvfølgeligt for alle afdelinger som tager sig af os og vore kære, når vi har behovet. Desværre er det ingen selvfølge - men hvis et varmt og støttende "med-ønske" fra mig, kan gøre nogen forskel - så har du det!

    SvarSlet
  18. Johanne, godt argument for at blogge :-) og jeg kan godt følge dig i det hurtige ordskifte de unge fører, og hvor vi knap når at tænke os om, før svaret kræves.

    Tak et cetera :-) Engagement og arbejdsglæde kommer ikke af sig selv, det skal plejes og vedligeholdes. Det er der nogen, der ikke helt forstår. Jeg har dog en god ledelse, som dog er underlagt de given vilkår.

    SvarSlet