fredag, maj 16, 2008

SOVER JEG?

Eller er jeg vågen? Når jeg niver mig i armen, kan jeg mærke, jeg er vågen.

Jeppes sætning (let omformuleret), da han vågner i baronens seng, var det, jeg kom til at tænke på, da dagens arbejde fik en eftertanke på aftenens lille sansetur.


En blodprop eller blødning i hjernestammen kan føre forskellige symptomer med sig. Et af dem er det, man kalder lav arousal. Det er svært at oversætte, men det betyder, at man har svært ved at være vågen, man mangler ”strøm på batteriet”, og derved oplever pårørende, at patienten nærmest virker meget bevidsthedspåvirket.

Hvis man nu er vedholdende, giver mange stimuli eks. klappe på kinden, taler højt, sætter patienten op i sengen, ja sågar tager kørestolen og giver patienten en hurtig køretur ude på gangen, så vågner patienten op. Måske falder personen hurtig hen igen, og det er ikke sikkert, at samme slags stimuli bliver ved med at virke, så man er nødt til at variere dem.

På en akut afdeling skal vi også tænke i en alternativ årsag, nemlig at blødningen har bredt sig og har blokeret afløbet fra ventriklerne (hjernens hulrum), og derved er der kommet et øget tryk i hjernen, og dermed bliver patienten mere og mere bevidsthedspåvirket. Så vi observerer patienten tæt, og det kan godt virke på udenforstående, som om vi er lidt hårde, for vi accepterer ikke, at patienten blot er træt, vi er vedholdende i at etablere en kontakt.

Dagen i dag blev lige så travl som i går. Jeg skulle kun have 7 timer, men endte med 8½ time, men så havde jeg også en bedre følelse i maven, da jeg tog hjem.

Eftermiddagen endte på langs i sofaen med øjnene lukkede, jeg var så træt, så jeg opgav at stritte imod, selvom det svier til mig i aften.


En lille gåtur blev det til i aften, mens solen sendte sine sidste stråler op på himlen. Nu står der en smuk syrenbuket herinde, liljekonvaller og rhododendrongrene er også kommet ind. Og jeg har fået byttet min arbejdsdag i morgen, så jeg kan følge landmanden til 25 års jubilæum på landbrugsskolen. Egentlig skulle vi begge have haft købt nyt tøj i dag, men energien var ikke til det, så nu har vi gået garderoben igennem og fundet noget, der kan bruges.


Vi skal nok komme til at se præsentable ud ;-)

5 kommentarer:

  1. Når jeg tænker på, hvordan vi plejede patienter med apoplexi tilbage først i 80'erne, og så hvordan det er i dag, er der sket en enorm udvikling, heldigvis.

    Go' fest til jer. Kan du ikke nå en smut til Saltum i morgen formiddag??

    SvarSlet
  2. Jette, der er sket rigtig meget. Og desværre, festlighederne starter allerede kl. 10

    SvarSlet
  3. Jeg bliver glad over, at udviklingen går i den rigtige retning for patienter som disse.

    Og så håber jeg, at I får en rigtig dejlig dag med alle de andre landmænd og landkoner. Smil...

    Store smil herfra ;-

    SvarSlet
  4. Hvor er det godt, at du gider dele din viden - det er så dejligt at blive klogere på andre mennesker - hvorfor? hvordan kan det være? Hvorfor ikke?
    Du og landmanden bliver dejlige i jeres brugte tøj - det er jo indholdet som betyder noget :) God og dejlig dag til jer :)

    SvarSlet
  5. Jeanette Mariae, vi havde en dejlig dag :-)

    Helle, jeg bliver også lidt klogere, når jeg skal formidle min viden :-)

    SvarSlet