torsdag, september 11, 2008

EN GANSKE ALMINDELIG MORGEN

Startskuddet er affyret, det er tid til den længste periode i årets gang på en gård. Kartoflerne har nu stået og modnet trygt og godt ude i marken. Skindet er fast, så det ikke flosser, når de bliver taget op med maskine. Det er tid til at lægge dem på lager.


Alt det har jeg beskrevet før her og her, så egentlig er der vel ikke noget nyt at fortælle.

I gamle dage, det var dengang, før jeg blev sygeplejerske igen, altså 9-10 år siden, tog kartoffelhøsten længere tid, og det var tit, vi blev nødt til at tage aftener med.

Det er sjældent, at det sker nu, vi holder som regel før kl. 18, og det betyder så for en kartoffelwoman, at jeg kun skal tænke på eftermiddagsmad.

De sidste par år er vi også blevet færdige før børnenes efterårsferie, før da kunne vi kun gøre os forhåbninger om at holde fri sammen med vores børn i den sidste weekend i ferien.

Hvori består forskellen? Vi har fået bedre kartoffeloptager, som sorterer mere jord fra, og vi har fået bedre indlagringstransportør, som også tager meget jord fra, så vi hurtigere kan køre et læs kartofler igennem.


Jeg husker stadig de år, hvor vi havde ukrudtsrenset ude i marken med en maskine og ikke med sprøjte. Der kørte konstant en mand med traktor og radrenser sommeren igennem, og det havde trykket jorden så hårdt omkirng kammene, så der kom uanede mængder af jord med ind, som skulle fjernes manuelt. I dag kører jorden ud i kasser, den gang faldt det ned under rullerenseren, og så var det os, min mand og jeg, der skulle fjerne det med skovl. Jeg var TRÆT om aftenen, når vi var færdige, og så var der jo så lige to børn, der skulle hjælpes med lektier og andet.

Den gang syntes jeg, kartoffeloptagningsperioden var uendelig, i dag nyder jeg de gode dage, hvor vejret er med os, og alt kører som det skal. Jeg håber, at de dage bliver de fleste.

10 kommentarer:

  1. Ønsker Jer en dejlig kartoffelhøst og en dejlig dag.

    Dit nederste billede er helt fantastisk, Lene. Det vil jeg bringe med ind i min dag ;-)

    SvarSlet
  2. Tak Jeanette Mariae, sølvrønnen er smukkest nu, jeg er glad for at du kan lide billedet :-)

    SvarSlet
  3. og god arbejdslyst.....
    vejrudsigten lover jo sol resten af ugen...så er I forhåbentligt godt i gang?

    SvarSlet
  4. Anne, vi er i gang og tørvejr har vi brug for, jorden er meget fugtig.

    SvarSlet
  5. Lene - vi havde kun kartofler til os selv (og resten af familien og naboerne ;), så optagningen har altid foregået liggende på knæ og rensning var Tulle' (vores hest)eneste opgave.

    Kan godt forstå du glæder dig over at tingene er blevet meget lettere :)

    Håber I får en god kartoffeldag og at det holder tørvejr til kartoflerne er i hus :)

    SvarSlet
  6. Godt det er blevet lettere med høsten. Og godt at der findes nogen der dyrker kartofler, nu hvor jeg ikke har fået nogen sat i år. Jeg elsker kartofler, men det gør mine børn ikke. Det gjorde jeg nu heller ikke som barn. Hvordan kan det mon være ?

    SvarSlet
  7. Else, vejret er dejligt i dag, det har drillet lidt, så landmanden overtog optageren, han er jo eksperten og kan sagtens køre selvom det er lidt fugtigt :-)

    Mette, mine børn kunne heller ikke lide kartofler som børn :-) men lige pludselig så kom det. Og jeg har ingen forklaring på det;-)

    SvarSlet
  8. Skønt, at I ikke længere skal tage aftenerne og ferien i brug for at nå det hele. Hørte forleden, at kartoffel høsten i år er særdeles vellykket, håber også det gælder hos jer :)

    SvarSlet
  9. Jeg synes, det er rart at høre at moderne metoder og maskiner gør livet lettere og mindre tungt i landbruget. Mange tænker ikke på, hvor stor nedslidning der har været - og måske stadig er? - i det fag?

    Min første mands morfar, som havde været landmand et helt liv, er et af de mest nedslidte mennesker, jeg nogen sinde har set. Og min yngste bror, som startede som medhjælper på et mindre, gammeldags landbrug allerede som 13-årig, har nogle krogede, slidte hænder, som man ganske enkelt ikke forestiller sig, at man kan få efter blot 20-25 års arbejde.

    Det lyder ofte så rosenrødt, når vi taler om "gamle dage" - men jeg må indrømme, at jeg synes moderniseringen har visse fordele!

    SvarSlet
  10. Jette, kartoffelhøsten ser lovende ud, det er dejligt :-)

    Henriette, jeg kan være kun være enig med dig,fplk glemmer af og til at landmænd også gerne vil have fri og ferie og ikke nedslides inde de er 4o.

    SvarSlet