tirsdag, september 16, 2008

STOR OG LILLE

For noget tid siden læste jeg om en undersøgelse af forskellige landes spisevaner, bl.a. sammenlignede man USA og Frankrig. Franskmænds måltider indeholdt faktisk procentvis meget mere fedt, men de spiste mindre og brugte længere tid om et måltid. Man havde både undersøgt tid på en restaurant og på Mc’Donalds, men portionerne var også mindre end i USA. Dette gjaldt om man købte chokolade, chips og andre lækkerier i en butik eller om man købte en burger eller tre-retters menuer.

Vi har folk på eftermiddagskost nu, og det skal være nemt at gå til, de spiser det ude i traktorerne eller ved indlagringstransportøren, så det er en sodavand og en bolle klappet sammen om ost eller pålæg, måske et stykke kage en gang imellem.

De næste dage skal jeg arbejde, og madpakkerne bliver smurt om morgenen, inden jeg tager af sted, og bliver puttet i poser sammen med sodavand, så de er nemme at tage, når tiden er til det. Det betød, at der skulle provianteres i dag, og så er det jeg bliver irriteret!

Man kan efterhånden ikke købe ganske almindelige sodavand i 25 cl. flaske i almindelige supermarkeder. De har kassevis af ½liters flasker, men landmanden og jeg er enige om, at det er for meget, det bliver jo til 3 liter sodavand på en uge, bare her hos os. I dag endte jeg med dåsesodavand, der er dog lidt mindre i, men det irriterer mig, at portioner her hjemme også har en tendens til at blive større. Hvilken butik sælger efterhånden 100g. slikposer?

Vore børn har også fået meget mere slik og sodavand, end vi gjorde som børn, og det var os, der hældte det i dem. Til sidst blev vi alle fire enige om at reducere det, det var enormt hvad jeg efterhånden købte hjem til fredag aften ;-) I dag er de to unge mennesker meget bevidste om deres kost, og vandkanden har heldigvis altid været en fast bestanddel her hos os til måltiderne og ind imellem, så sodavand kan holde længe her hos os undtagen i de travle perioder

7 kommentarer:

  1. Jeg ved lige hvad du mener. Vi rører ikke sodavand her i huset, så det er aldrig blevet en vane. Derfor bliver jeg indimellem oprigtigt overrasket når jeg ser de mængder nogle mennesker kan drikke.

    SvarSlet
  2. Gitte, førhen købte vi 1½ liters sodavand, men de blev for slatne i bruset inden de var drukket :-)

    SvarSlet
  3. Måske et dumt indlæg fra min side af ...

    Vi køber sodavand i 1½ liter flasker og vi har nogle tomme ½ liter flasker, når vi skal nogen steder og vi gerne vil have drikkevarer med, så fylder vi en ½ liter flaske op med halvt vand og halvt sodavand - måske noget, som andre også kan bruge - smagen er den samme og det er noget billigere samt sundere.

    End videre er det efter min mening lige meget, om varerne kan købes i store eller små portionen, for det må være folks eget ansvar at holde måde med tingene.

    Det er så nemt at sige, at det er producenten af for eksempler cornflakes, der bruger for meget sukker, vel er det ej, det er køberne, som er dumme siden de spiser cornflakes om morgen i stedet for nogle skiver rugbrød.

    Folk må altså snart lære at tage et ansvar for deres eget liv og heldbred.

    SvarSlet
  4. Jeg har ikke rørt en sodavand i flere år snart - og pudsigt nok savner jeg det slet ikke.

    I Frankrig - og i Belgien også - er salat også altid en fast bestanddel af et måltid. Selvom det kan virke tungt så spiser franskmænd nok relativt sundt - og bruger ikke smør i samme grad.

    Jeg opdagede dog, at jeg pludselig manglede Omega3 da man spiser mindre fisk her end i Danmark. Min krop reagerede efter et par år hernede pga. den ændrede kost. Så nu forsøger jeg at spise mere varieret og skyde lidt dansk ind ;-)

    SvarSlet
  5. Du rat med de fl. slikposer.Jeg er begyndt at købe en god saft når børnebørne er på besøg og en gang og mellem få de da også sodavand og slik der køber jeg forskelige poser og så blander dem selv og børnene gør ikke vrøl

    SvarSlet
  6. Jeg syntes også det er til irritation at alle produkter udvides til MEGASIZE - som der står..... Og jeg melder mig under fanen - jeg drikker sodavand light dagligt - men det er så også den eneste last......

    SvarSlet
  7. Tine, jeg er enig med dig i at det er vores eget ansvar, men når nu jeg ikke kan købe de små flasker, så bliver jeg irriteret :-)
    Og tak for tippet med halv sodavand og vand :-)

    Nille, det var sjovt at du kunne mærke, at du manglede noget. I den her undersøgelse viste det jo at frankmænd var slanke trods de gode oste og andet :-) hvor amerikanerne var mere overvægtige.

    God ide Conne, vi var blot kommet op på kæmpe store mængder slik, så vi var alle klar til at drosle ned :-)

    Marianne, hvilke laster man har er op til en selv, jeg vil som du blot gerne have mulighed for at vælge :-)

    SvarSlet