lørdag, oktober 25, 2008

DEN INTELLIGENTE KROP

Lidt fagidiot er man vel altid, så midt i genudsendelsen af Vild med Dans, kommer jeg til at tænke på det normale bevægemønster.

Nu tænker du måske krop, bevægemønster og sygepleje? Det er da fysioterapeuter og ergoterapeuter, der har forstand på kroppens muskler!

Korrekt, men som sygeplejerske på et akut apopleksiafsnit får man en viden og erfaring om kroppens muskler, og i min uddannelse ligger også en viden om musklernes betydning. Jeg har fokus på vejrtrækningsmusklerne og deres betydning for et ordentligt luftskifte, og når de muskler bliver ramt i den ene side, så stiger risikoen for en lungebetændelse, det skal vi så forsøge at undgå bl.a. ved hyppige stillingsskift.

Derfor er det så betydningsfuldt at få lejret patienten godt og at ændre denne lejring hyppigt. Derfor er det også, at mobilisering af patienten, altså at få patienten op at sidde i en stol, også selvom de er hårdt ramt af apopleksien, er så vigtigt. Der kan være forskellige ting, der taler imod mobilisering, så det skal man også tænke ind i sin pleje.

Det betyder også noget for den fremtidige træning, at vi hele tiden tænker på det normale bevægemønster, f.eks. når patienten skal længere op i sengen eller skal have tøj skiftet i sengen, også selvom patienten er hårdt ramt, det er ikke ligegyldigt, hvordan vi gør dette.

Jeg er selv blevet mere bevidst om kroppen, og den måde vi bevæger os på, men jeg kan blive bedre, og DET er det fede ved at arbejde på min afdeling. Der er hele tiden nye ting, nye udfordringer, ny viden, jeg kan lære.

Lidt fagidiot er man vel altid ;-)

2 kommentarer:

  1. Kære Lene, jeg elsker, når du er fagidiot og leger Kloge-Åge, for det lærer jeg nemlig meget af. Og det bedste ved at læser, er når man føler man bliver beriget. Jeg har sagt det før, men her hos dig bliver man beriget. Tak for det!

    SvarSlet
  2. Selv tak Nina, jeg elsker også når jeg får puttet viden på rundt omkring :-)

    SvarSlet