onsdag, oktober 22, 2008

HJERNEARBEJDE


Jeg må have overbelastet min hjerne i går, for klokken blev halv to, før jeg kunne sove, med det resultat at jeg sov længere end beregnet i dag, og så var jeg bagud fra morgenstunden af.

Kopimaskinen drillede på arbejde, men vi kom i gang med undervisningen. Der var 16, det er vist første gang, at der har været så mange. Det var en blandet skare, assistentelever, studerende, mange sygeplejersker og nogle assistenter med få eller mange år på bagen i andre specialer.

Vores nye undervisningsansvarlig sygeplejerske havde opfordret os til at udfordre de studerende med flere spørgsmål, så de blev aktive i stedet for blot at skulle modtage undervisning.

Så jeg startede med, at de skulle fortælle om de symptomer, vores patienter kom med. Nogle havde virkelig læst på lektien, men jeg måtte trække lidt på smilebåndet, da der blev sagt hemianopsi, for så spurgte jeg, og hvad betyder det? Ingen svar, men til sidst fandt de dog frem til svaret: synsfeltudfald til den ene side.

Herefter tog vi noget om hjernens opbygning og årsagerne til apopleksi.

Endnu en gang måtte jeg pointere. ET FORHØJET BLODTRYK ER ÅRSAGEN TIL DE FLESTE APOPLEKSIER!

Hvorfor nu denne understregning? Fordi vi endnu en gang får en patient ind med et blodtryk, som har været forhøjet gennem flere år, men vedkommende er ikke så meget for tabletter og vil gerne bringe det ned med kost og motion. Fint, men hvad med at tage tabletter, mens man får lagt livsstilen om.

KEND JERES BLODTRYK jeg har set patienter yngre end mig med store handicaps pga. et for højt blodtryk.

Til slut gennemgik vi sygeplejen i det akutte apopleksiafsnit, hvad holder vi øje med, hvordan forhindrer vi, at den del af hjernen omkring blodproppen/blødningen ikke tager mere skade. Hvordan sørger vi for, at patienten ikke får komplikationer. Tiden gik stærkt, jeg kunne såmænd have talt stadig, men jeg huskede at holde pause, jeg huskede at tegne på tavle og dermed komme ned i tempo.


Men bagefter var jeg alligevel i tvivl, var det ikke blevet en rodet affære, havde de fået noget ud af det. De siger, det var godt, og så må jeg forlade mig på det, men underligt, at man selv kan være så meget i tvivl, når de slet ikke var det.

11 kommentarer:

  1. det har jo været 'en rodet affære', hvis dine modtagere ikke har kunnet hægte indsigterne op på deres egne knager og har tabt overblikket undervejs.

    jeg fornemmer, at du har gjort det ypperligste, nemlig at følge den dynamik, der opstår, når modtagerne er med og undervejs formulerer deres behov.
    dét er god og modig undervisning, Lene.
    tillykke med en god dag.

    SvarSlet
  2. Uh ha hvor du rammer i plet med det der blodtryk og tabletterne man er imod!!!! Tak for opsangen - jeg skal nok se at fåd en tid hos lægen!! har bare læst at man ikek kan stoppe med medicinen når først man har taget den er det for livstid.... og hvor højt er et "for højt blodtryk"??
    Jeg synes du har "fod" på det samarbejde - i følge dine beskrivelser - jeg er sikker på du giver mere end forventet tild e der tør, vil og ser at de kan tage imod...når man er underviser skal man vist være i konstant tvivl - det er en sund og givende ydmyghed over for egne evner - men du skal naturligvis så også tage imod den positive respons du tydeligvis fik igår. Og du fik vel syn for sagen da det viste sig at nok man man lærer de gode og rette fagudtryk - men betydningen i det virkelige liv afhænger af om man så også forstår hvad det er man læser. ¨Så var jeg med der hvor du var på igår så ville jeg med sikkerhed have følt at der kunne hentes vigtige og væsentlige ting....

    SvarSlet
  3. Jeg tror, at vi alle kan blive i tvivl, om vi har gjort det godt nok, men det er jeg sikker på, at du har Lene! Din viden, din menneskekærlighed og din glæde ved dit fag gør, at du garanteret har gjort et stort indtryk på de tilstedeværende.

    SvarSlet
  4. Lene, den tvivl har jeg lige været igennem på mit arbejde... :-)

    Og tabletter...spis dem dog...er det ikke bedre at have spist en tablet, fået blodtrykket ned, og dermed levet lidt bedre, end at dejse om med de af dig skitserede dårligdomme?...Man skal stoppe med at tænke piller og tabletter som en fjende...nærmere som en ven i nøden!! (et udtryk vi bruger om internettet i vores undervisning, men kan vist også bruges her?)

    SvarSlet
  5. Tak Regitze, jeg tror også på at de fik noget med sig, men måske er det netop dette at jeg var ude i så mange kroge, og fik jeg dem med ud i dem alle og fik jeg dem med hjem der gør, at jeg selv havde en tvivl?

    Velkommen mor til 9 :-) 140/90 er øverste grænse for et normalt blodtryk. Og man skal have påvist forhøjet blodtryk i tre målinger før man går i gang med behandlingen. Så mange vælger at låne eller købe et apparat, så de selv kan måle, fordi man tit hos lægen har et højere blodtryk af ren og skær nervøsitet :-)

    Madame, jeg ved at jeg er afholdt, og at jeg jo sammen med to andre har størst viden i afsnittet, men det skulle helst ikke være det, der gør det godt. det skulle gerne være det, at de får fyldt på nogle lagre, og at de kan bruge det senere hen. Det vil tiden herefter vise :-)

    Anne, jeg har slet ikke haft tid til at læse om hvordan det gik med dit arrangement, men i aften :-)

    Og du har ret, det er ikke godt hvis tabletter bliver betragtet som fjenden, det skulle gerne være en medspiller.

    SvarSlet
  6. Hvor ville jeg gerne have været med på dit "kursus" - det er altid godt at få frisket gammel viden op, og det er vigtigt at kende symptomerne i ens krop, for hvornår man skal søge læge... Jeg mener ikke at tabletter altid er af det onde, man skal derimod se på hvad det kan gøre for een i dagligdagen. Gør det dagen mere udholdelig så er det vigtigt.
    Men jeg tror dine tilhørere har fået meget med sig hjem, for mange gange er det de små detaljer, man husker og de historier der kan fortælles om patienter, der har været indlagt.
    Du er rigtig god til at være formidler er jeg overbevist om, for en dygtig formidler brænder for sit fag og sin fortælling.....

    SvarSlet
  7. Jeg fik forhøjet blodtryk efter Ældstes fødsel - stærkt forhøjet - og uden nogen fysiologisk påviselig årsag - fik dengang købt min egen blodtryksmåler og har holdt øje lige siden ... Jeg fik meget respekt for det dengang - da jeg så med hvilken alvor personalet behandlede mit uforklarige høje tryk - jeg måtte ikke bevæge mig i flere døgn - ikke en gang for at samle Ældstes sut op langt mindre pusle ham - (han var 9 dage gammel da vi blev indlagt). Jeg fandt ud af, at man sagtens kan have stærkt forhøjet blodtryk uden at ryge, være overvægtig, ældre eller forfalden til salt - OG at man kan have det uden at mærke det!
    Jeg kender godt denne tvivl om hvorvidt man har fået afleveret sit stof godt nok - men her er kun én rettesnor når man ikke er "uddannet" underviser - tilhørernes reaktion - og efter dén lyder du som en succes, Lene :-)

    SvarSlet
  8. Jeg synes mange sjusker med deres helbred.Jeg må selv tage tabeletter for forhøjdet BT.og får jævligt kontoleret BT. jeg tør ikke lade vær.Jeg synes også det træls at tage piller,men der dog bedere end få en blodprop

    SvarSlet
  9. Hvis man ser.........de patienter du får ind og arbejder med......så tror jeg at en tablet mod forhøjet blodtryk er en "lille pille" at sluge...........i forhold til den virkelighed der venter dem.

    Bare det jeg ser og oplever........og som du også gør......

    Men nogen gange kan man ikke formidle eller fortælle det man ser og oplever......så andre kan forstå det........

    SvarSlet
  10. Jeg lider desværre også af forhøjet blodtryk - men jeg tager mine to piller om dagen. Jeg har lagt min levevis om - ingen salt længere! Men udover det mærker jeg ikke noget til det - andet end, at jeg gerne ville undvære de piller... men hellere det end faren!

    Det er en god lektion - man skal nemlig holde øje med det!

    SvarSlet
  11. Tak Anette, og denne gang havde jeg også nogle dejlige mennesker med, som spurgte og viste engagement og glæde ved vores fag, det bliver man helt høj af :-)

    Et cetera, det er jo det der er farligt, at man ikke kan mærke at blodtrykket sniger sig opad.
    Og jeg lytter til tilhørernes "dom" :-)

    Langt bedre Conny :-)

    Janne, det har du ret i, men jeg må indrømme, jeg kører vist blodtrykskampagne for alle jeg kender :-)

    Nille, man skal nemlig holde øje med det, og hellere have et normalt blodtryk og så spise piller end få følgevirkningerne.

    SvarSlet