onsdag, januar 05, 2011

HELLIGTREKONGERSAFTEN

Store Bededagsaften er aftenen før Store Bededag. Mortensaften er aftenen før Mortensdag. Juleaften er før juledag.
Hvorfor jeg så altid har tænkt på Helligtrekongersaften som aftenen på Helligtrekongersdag må fortone sig i det uvisse.

Jeg hørte lige i radioen, at i aften er sidste aften, hvor der må skydes med fyrværkeri. Det var også denne aften, hvor man tidligere lavede narrestreger og tændte lys. Det har jeg skrevet lidt om sidste år.

Jeg har fejret aftenen ved at lade lysene brænde i køkkenvinduet og ved julekrybben, mens jeg ryddede juletræet og fjernede julepynten. Det plejer jeg først at gøre d.7. men i morgen er min rengøringsdag, og da jeg skal arbejde hele weekenden, så blev det sådan.

Dagen har stået i resternes tegn. I bryggerset lå 6 kartofler i en pose, i køleskabet var der en sjat fløde, gedeost og lufttørret skinke fra nytårsmenuen, på bordet en tør bolle og i fryseren en rest islagkage.

Aftenens menu blev kartoffelsuppe med et drys af ovnstegt skinke sammen med bruchetta med gedeost. Islagkagen blev nydt til aftenteen sammen med en sjat portvin, den sammen med snapsen i teen skulle gerne drive landmandens forkølelse væk. Den sidste rest glögg blev nydt sammen med de sidste pebernødder og andre småkager.

Juleslikket er konverteret til gemmeslik, for vi ville blive decideret dårlige, hvis vi prøvede på at udrydde det på en dag ;-)Hvert år køber jeg ind, som om jeg skulle åbne en slikbutik!

Landmanden har lavet en aftale med bilværkstedet i morgen kl. 7.45! Jeg fik valget mellem at sidde og vente 1½ time i Aalborg eller sortere kartofler. Jeg valgte bilværkstedet. Ingen butikker har åben så tidligt, så jeg pakker en taske med striktøj og bøger og satser på, at bilbutikken også har åben, så jeg kan sidde der og hygge mig.

Her i familien er der to, der fylder år i januar, og det kommer altid bag på mig. Nu kan jeg lige så godt blive i staden og få gaverne købt.

Må morgendagen byde på tid til hygge.

7 kommentarer:

 1. Hyggelig aften I har haft. Jeg rydder i morgen, for vi får gjort rent på fredag! Også her er der en del slik at gemme på lager:-)

  SvarSlet
 2. Charlotte, god julerydning.Jeg har tænkt mig at indføre ny tradition næste år: at vi sammen rydder væk efter julen! Landmanden mener ikke man bare lige kan ændre en tradition ;-)

  SvarSlet
 3. Her er slikskabene heldigvis tømt, for fristelserne må ikke blive for store.

  Næste år vil jeg finde et Helligtrekongerslys,- det nåede jeg ikke i år. Det er ellers ikke en aften vi fejrer, for vores julepynt kommer ned mellem jul og nytår, men lyset er så fint, synes jeg.

  God indkøbs-bilreparations-tur.

  SvarSlet
 4. Mit julepynt ryger lige efter juledagene senest, så har jeg fået nok...Jeg plejer også at købe mængder af slik men denne gang fik jeg behersket mig og købt 2x mindre end normalt selvom vi dog har noget tilbage endnu...;-D..god dag på værkstedet..

  SvarSlet
 5. Det er altid godt at få gjort kål på resterne, vi fik også spist de sidste småkager i går og har gemt lidt godter til senere anledninger. Der er heldigvis ikke særlig meget tilbage. Det er godt det samme, når vejret ikke rigtig tillader en rask gåtur, som kan sætte forbrændingen lidt op. Det er jo nærmest med livet som indsats, når man bevæger sig ud på de glatte fortorv.

  SvarSlet
 6. Restemad er ikke det dårligste man kan få, og jeres lyder godt..
  Juleslik har vi sørme ikke mere af, nu er det januarslik.. :-)
  Du må have en god dag Lene

  SvarSlet
 7. Tak Eva, og jeg kom til at belønne mig selv fra slikdåsen efter indkøbsturen :-)

  Tak Annemarie, jeg kunne såmænd også have skåret drastisk ned på slikket og alligevel have rigeligt :-)

  Charlotte, jeg savner også at kunne gå til, men i går travede jeg en tur ude på markerne, så må jeg godt spise lidt småkager og slik i dag :-)

  Tak i lige måde Inge, hvis ikke jeg går amok i slikdåserne, skulle vi gerne have slik resten af januar - som om jeg tror på det :-)

  SvarSlet