onsdag, januar 05, 2011

SAMTALER

Aftenvagten gik langt bedre i går, egentlig gik den første også godt, men de to episoder, der gjorde ondt, fyldte jo i min bevidsthed bagefter.

I går satte jeg fokus på hele tiden at få aftalt, inden vi gjorde noget, hvordan det skulle foregå. Dermed havde både patienten og jeg samme mål og samme metode. Det fungerede rigtig godt, jeg fik smil og klap på kinden.

Et ældre menneske, som nu pga blodproppen i hjernen skal flytte fra sit hjem og til en plejebolig, har mistet lysten til at spise. Det er forståeligt, og vi håber, at når patienten er kommet på plads i sit nye hjem, at lysten til mad og til at komme ud indfinder sig. Lige meget hvad jeg fandt på, så smagte det ikke godt. Jeg lavede desserter, jeg mixede drinks (proteindrikke), lige meget hjalp det, til gengæld kiggede den ældre patient på mig og sagde, at mine briller var pæne :-)

Faktisk syntes jeg, at der var flere tegn på demens, men det er altid svært, når ældre mennesker bliver ramt af en blodprop i hjernen, for det kan være begge dele, der er årsag til glemsomhed, til at man taler i fraser, til at man ikke kan fortælle, hvad man har lyst til, til at man mister initiativet.

En anden patient havde i går prøvet et tilbud, jeg havde præsenteret vedkommende for, fra Sund Info butikken på sygehuset. Region og kommuner har en forpligtigelse i forhold til forebyggelse af sygdom, og netop blodprop/blødning i hjernen er tæt forbundet med vores livsstil. Tilbuddet var en samtale om livsstil og forebyggelse i forhold til kost, rygning, alkohol og motion. Vi havde aftalt, at jeg skulle have en tilbagemelding, idet patienten var den første, jeg havde henvist til tilbuddet. Det havde været positivt, og noget af det, jeg noterede mig, var, at man ikke skal ændre alt på en gang, men tage en ting af gangen. Det har også været min mening, men rart at de fagfolk, der arbejder meget med forebyggelse, også mener det. Det er nemlig ofte mange ting, folk bliver konfronteret med, når de bliver indlagt hos os: forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal, nyopdaget diabetes, overvægt, for lidt motion, for megen alkohol og rygning!

Rygning er det, vi tager fat på først, og i starten er det let nok at lade være, men som man får det bedre, bliver det sværere, også for denne patient. Det var derfor motiverende, at patienten havde fået foretaget en kuliltetest, som viste, at patienten nu var nede i kategorien småtrygende, målet for patienten er stadig ikke-ryger, og det skal nok ske.

Ikke flere aftenvagter før om 2 dage, til gengæld er der to fridage, som skal bruges og nydes.

Må du få en dag fyldt med motivation.

IMGP5097

9 kommentarer:

 1. Tak - også for sommerbilledet fra Østrig!

  SvarSlet
 2. Ja det er ikke lett å bli gammel og trenge hjelp. Måtte flytte fra det kjente og måtte venne seg til nye steder og nye ting. tror du gjør en god jobb med å gjøre den sykes dag litt bedre. Min svigermor har nå i to maneder vært ut og inn av sykehuset og innom sykehjemmet innimellom. Er veldig spent på om hun noen gang kan bo alene i sin leilighet igjen. Ikke bare å måtte ta slike avgjørelser.
  Ønsker deg gode fridager og en god kveld :)

  SvarSlet
 3. Det er så godt at læse dine refleksioner over den professionelle del af dit liv. Man bliver lidt klogere på sygepleje, men kan også inspireres til at reflektere over sin egen arbejds-virkelighed.

  SvarSlet
 4. Hvis jeg bliver syg og plejekrævende vil jeg gerne passes af en som dig :-)

  Jeg er helt vild med det område i Tyskland/Østrig, har flere gange været i Mitteneald, som er et gammelt violinbyggercentrum.

  SvarSlet
 5. Selv tak Charlotte, og så tager vi lige en lille geografitime ;-) GP ligger i sydtyskland tæt ved grænsen til Østrig :-)

  Tak Astrid, det er svært at måtte indse, at det gamle hjem ikke passer til de behov man har.
  Håber for din svigermor at der snart bliver en afklaring. God aften til jer :-)

  Tak Eva, det er jeg glad for at høre :-)

  Tak Marianne, ville det være et område for ikke violinbyggeinteresserede?

  SvarSlet
 6. Hahaha, jeg er sikker på at ikke violinbyggeinteresserede også kan finde sjovt der - jeg har fx gået nogle fantastiske ture, spist en masse käsekuchen og nydt den skønne natur :-)

  SvarSlet
 7. Når man ikke vil spise. Det har vi også haft tæt inde på livet. Mon ikke det er de samlede faktorer der ofte giver det udslag. Nu er du jo den professionelle, og nævner også de hjemlige omgivelser, som hjalp hos os. Det var ganske tydeligt, når vi fik bevilliget orlov nogle timer i eget hjem.
  Et skønt sommerbillede, som man kun kan drømme om lidt endnu

  SvarSlet
 8. Marianne, man vidste jo aldrig :-)

  Pia, der er nemlig mange faktorer, der spiller ind. Og jeg drømmer om sol og sommer lige nu :-)

  Undskyld Charlotte, jeg kunne ikke dy mig for at drille ;-) Og smukt - det er det, og værelset med udsigten er bestilt :-)

  SvarSlet