lørdag, februar 26, 2011

ONKELTESTEN

Man kan nemt få fjernet fokus. Man kan nemt komme til at se det hele fra alt andet end patientens og pårørendes side.

Når man hele tiden har travlt, når man bliver rykket i fra alle sider, når man egentlig synes, man knokler, og alle alligevel er utilfredse.

Min og kollegers metode til at finde fokus igen er at spørge, hvad nu hvis det var din mor/mormor, som lå i sengen, ville du så synes, at den sygepleje, du udfører, er i orden?

Første gang jeg hørte en anden fagprofession bruge samme billede, var en læge med stor viden om palliativ behandling, altså lindrende behandling. Den gang handlede det om, at på sygehuse drejer det sig om at behandle og gøre rask, men det kan man ikke altid, og nogle gange gør behandlingen lidelsen værre. Lægen sagde så, hvad nu hvis det var din mor, ville du så udsætte hende for det, eller ville du i stedet for prøve at lindre og gøre den sidste tid god og med plads til at forlige sig med livet og leve livet, til døden kommer?

Da jeg tog grundmodulet på sundhedsfaglig diplomuddannelse, stødte jeg på begrebet under etiske retningslinjer. Her kaldte man det onkeltesten. Når man skulle i gang med forsøg i forbindelse med forskning og udvikling af ny behandling eller stod i et etisk dilemma, så anbefalede forfatteren, at man sagde, ville jeg synes, det var i orden, at min onkel blev udsat for dette?

Så noget jeg tænkte på som noget hjemmestrikket etik, blev pludselig ophøjet til at være noget vi som sundhedspersonale kunne bruge som rettesnor i de mange etiske dilemmaer, vi konstant møder.

Testen harmonerer godt med det råd, en kollega gav elever og studerende,om at kigge sig en sidste gang rundt,  før de gik ud fra patientstuen, se om de syntes, at de som pårørende ville kunne lide det, de så, eller om skægstubbe, ufriseret hår,tandproteser eller en stabel bleer på sengebordet ville give indtryk af mangelfuld sygepleje, selvom vi syntes, vi havde knoklet.

En lille test, men nem og effektiv.

gul som solen

9 kommentarer:

 1. Det lyder jo enkelt og nemt.. men ofte drukner det enkle i alt det komplicerede.. Det er en god test at have med sig.
  Du må have en god weekend Lene :-)

  SvarSlet
 2. Den har de vist ikke hørt om alle steder, hvisker min far til mig...
  hav en god weekend, Lene!

  SvarSlet
 3. Det var en god måde at tænke etik ind i det daglige arbejde. Så simpelt i virkeligheden. Tak for rådet - det er jo let at føre over i andre erhverv, hvor vi også har med mennesker at gøre. God weekend Lene :-)

  SvarSlet
 4. Ja det svære er egentligt så enkelt - eller er det omvendt?
  Jeg arbejder i en værdi baseret organisation hvor specielt en af værdierne følger mig - det er en det enkle ord ordentlighed.
  Jeg forsøger hver eneste dag, at gøre mit arbejde ordentligt!

  SvarSlet
 5. God test Lene..Måske denne test også kunne bruges i den debat der er i æteren lige nu...jeg tænker på den snak om koder i patientjournalerne..tænk om der kunne stå : "I samråd med patient og pårørende er onkeltestes udført", så ville de episoder vi hører om i radioen måske kunne formindskes?
  God weekend :D

  SvarSlet
 6. Åh ja - det er meget effektivt at prøve på at se situationer fra andres vinkel. Men rigtigt svært især i fortravlede perioder, hvor hovedet er fyldt op med ting der skal huskes og gøres.
  Tak for påmindelsen Lene...det er jo et super godt værktøj som kan bruges alle steder i livet - både arbejdsmæssigt og privat.
  God weekend til dig og dine kære

  SvarSlet
 7. Godt. Rigtigt. Og tankevækkende.
  'Onkeltesten'... ja, den kan bruges i rigtig mange sammenhænge.
  Håber du stadig nyder godt af massagen :-)

  SvarSlet
 8. Tak i lige måde Inge. Ofte er det i det enkle at sandheden ligger :-)

  Tak i lige måde Lavendel, og nej ikke alle får stoppet op og foretager onkeltesten.

  Tak i lige måde Marianne, og ja den test kan vist bruges i alle fag,hvor vi har med mennesker at gøre :-)

  Oline, at gøre sit arbejde ordentligt er både en pligt og en ret i mine øjne.Det giver en god fornemmelse, når man går hjem :-)

  Tak i lige måde Anne :-) jeg bliver så ked af at fokus er på den manglende information i stedet for hvorfor det ikke altid er godt med genoplivning, så der kunne onkeltesten måske bruges.

  Tak i lige måde Winnie, jeg har ikke været så god til at huske det med barbering eller at rette håret, så der har testen lært mig noget :-)

  Ellen, jeg nyder og prøver at huske at sænke skulderne og trække dem tilbage :-)
  Testen er fri til brug i alle sammenhænge :-)

  SvarSlet
 9. Sidder og læser ugens aviser efter ferien. I Kr. dagblad er der torsdag en artikel om manglen på basal pleje af døende. Her bruger de begrebet at patienten skal være "kysseklar" = andre mennesker skal have lyst til at være i nærheden af dem.
  Kender du WWJD? what would Jesus do?

  SvarSlet