mandag, marts 21, 2011

HUSK DET

Når jeg læser om hukommelsesproblemer og om de forskellige typer hukommelse, går min hjerne i sort.

Jeg har svært ved at holde min opmærksomhed rettet mod det jeg læser.

Jeg har svært ved at holde koncentrationen, jeg bliver let afledt af lyde omkring mig.

Kort sagt min hjerne har bildt mig ind, at det er svært.

Forleden dag havde vi en rigtig dygtig neuropsykolog til at undervise, og han sagde; glem alt om de forskellige typer.

Husk at der er to slags hukommelse: der er den eksplicitte og den implicitte.

Den eksplicitte er den, vi kan være bevidste om, og den implicitte er den, vi ikke er bevidste om.

Den eksplicitte hukommelse kan være episodisk,dvs.det er hukommelse for begivenheder, ting vi forbinder med ting i vores liv. Den eksplicitte hukommelse kan også være semantisk, dvs. det er faktuel viden, så som Paris er hovedstaden i Frankrig. Det er noget, jeg ved, jeg ved måske ikke, hvor jeg ved det fra.

Den implicitte hukommelse er sådan noget som at cykle. Det gør jeg bare. Hvis jeg nu skal beskrive, hvordan jeg gør det? Det ville vist blive en lang forklaring og alligevel ikke fyldestgørende for alt, der skal til, for at jeg kan cykle. I den implicitte hukommelse ligger også det, man kalder klassisk betingning.Det klassiske eksempel er Pavlovs hunde, som vidste, at når klokken ringede, kom der mad. Til sidst savlede hundene blot ved klokkens lyd, der behøvedes ikke at komme mad. Sådan har vi også reaktioner, som ikke lader sig forklare.

Hvad så med korttidshukommelsen? Ud med det begreb! Arbejdshukommelse er en bedre betegnelse,arbejdshukommelsen tjener som et lager i kort tid, for at vi kan få lagret det, vi vil huske i langtidshukommelsen.

Min far kan ikke fastholde ting i arbejdshukommelsen og alligevel kan han huske noget. Det burde ikke kunne lade sig gøre, men det kan han. I nat sov jeg hos min far, jeg var kørt, inden han stod op i morges. Højst sandsynlig kunne han ikke huske, at jeg havde været der, men jeg havde skrevet et kort og sagt tak for weekenden, jeg havde også skrevet lidt om, hvad vi havde lavet,og at det var dejligt at jeg kunne sove hos ham, inden jeg skulle i skole.

Her til aften ringer jeg til min far. Han har været af sted hele dagen på et ældrecenter, hvor han hjælper til. Telefonen står ikke ved bordet, hvor kalender og breve ligger, så han er gået hen for at tage telefonen. Alligevel er det første, min far siger; tak for sidst, og da jeg nævner, at jeg sov der, spørger han ind til min skolegang. Det burde han ikke kunne huske, men det gør han alligevel!

Og nu håber jeg ved at have skrevet det her ned, at min hjerne har fundet en metode til at lagre denne viden. Jeg har således prøvet at give input via forskellige sansekanaler, jeg har læst på mine noter fra undervisningen, jeg har talt højt og jeg har skrevet det ned.

Og nu siger jeg god nat. En god søvnkvalitet er nemlig afgørende for opmærksomheden, koncentrationen og hukommelsen.

Sov godt.

12 kommentarer:

  1. Tak og i lige måde! Søvn er vigtig, også for hjernen!

    SvarSlet
  2. Det er spændende læsning om hukommelsen. Det der med at skrive det ned, der skal huskes er godt, så vandre det fra hånden til hjernen og bliver lagret her.

    SvarSlet
  3. Det er spændende at læse om hjernen og dens utal af funktioner. Det facinerer mig og har altid gjort det. Selv om vi ved meget om hjernen, er der stadig ting, vi ikke kan forklare - heldigvis. Som du så fint beskriver med din fars kunnen. Han burde ikke kunne, men han kan, og vi ved ikke hvorfor eller hvordan.
    Tak for dine spændende input. Jeg håber din dag bliver god og berigende:-)

    SvarSlet
  4. Spændende læsning, Lene - Dejligt at din far stadig kan huske visse ting, trods alt :-)
    Hav en dejlig tirsdag :-)

    SvarSlet
  5. Tak for din kloge beretning om hukommelsens mysterie. Fantastisk at din far alligevel kunne huske at du havde været der :-)

    SvarSlet
  6. Så godt at din far kunne huske at du hadde vært der. Merkelig det med hukommelse. Noe går inn, andre ting ikke. Spennende å lære om slke ting.
    Ønsker deg en god dag :)

    SvarSlet
  7. Tak igen Lene.. Du gør det rigitg godt, giver en god og klar forklaring på hukommelse.
    Det du kalder arbejdshukommelse kalder vi i min verden for RAM hukommelsen, den er der mens vi er på og tændte og forsvinder når der slukkes.. :-) med mindre man har gjort noget aktivt for at lagre data, er de ikke tilgængelige næste gang der tændes.. :-)
    Må du få en dejlig forårs dag :-)

    SvarSlet
  8. Arbejdshukommelse er et godt ord.
    Jeg lærte ellers engang, at vi, udover korttidshukommelsen, også har en ultrakorttidshukommelse, som træder i aktion f.eks. når vi slår et telefonnummer op. Dette nummer er oftest forsvundet fra hukommelsen i samme øjeblik, vi har tastet det. Eller når man ser et fremmed menneske på gaden - vi husker ansigtet i 20 sekunder, og så er det væk igen.
    Hjernen er så spændende at læse og lære om - det er et vidunderligt redskab, når den virker, og det er noget rigtigt hø, når den går i udu, som hos din far.

    SvarSlet
  9. Charlotte, søvn er godt for meget :-)

    Marie, at give hjernen input på forskellig vis er nemlig godt :-)

    Tak ravheks, der er så meget vi ikke ved om hjernen endnu :-) Og som en sagde hvordan skal vore hjerner kunne observere og finde ud af hvordan vore hjerner er skruet sammen. Kan vi det ? :-)

    Tak Margrethe, der er heldigvis mange ting, der er trods alt :-)

    Marianne, det var en af de små positive ting, der varmer :-)

    Tak Astrid, ja hukommelsen er et spændende område, og ikke alt er som i bøgerne :-)

    Tak Inge, og vi kender det jo godt, vi har spurgt om noget, men kan ikke huske svaret, højst sandsynlig fordi vi ikke var opmærksomme og koncentreret i det øjeblik og derfor lukkede ned uden at gemme :-)

    Ellen, det er spændende, og den med den ultrakorte hukommelse har jeg også læst om, den er nok dækket af arbejdshukommelsen :-)

    SvarSlet
  10. Ja det er spændende men jeg kan godt forstå det er svært at fastholde når man læser om det.
    Så det er sikkert en god metode at genfortælle det!
    Dejligt at din far kunne huske lidt om dit liv! Jeg tror jeg ville finde det uendeligt trist hvis mine forældre glemte mig..

    SvarSlet
  11. Arbejdshukommelsen. Det er et nyt ord for mig, men det giver god mening.
    Spændende at læse om det, du skriver.
    Ja, søvn er vigtigt. Sov godt.

    SvarSlet
  12. Kong mor, vores far kan godt huske os, kan godt kende os, men begivenheder plejer at være væk indtil vi taler om dem, så kan han genkende dem :-)

    Tak Betty, søvn var en mangelvare i nat, jeg satser på bedre søvn i nat :-)

    SvarSlet