fredag, april 01, 2011

EKSPERTISE

Ind imellem kan man blive utroligt træt af at høre såkaldte eksperter udtale sig om hvad som helst når som helst i hvilket som helst medie.

Noget andet er mennesker med en uddannelse, som gennem årene får en ekspertise og viden på et bestemt område. For mig er det helt klart det bedste, når jeg møder sådanne mennesker som både har den teoretisk viden, altså ved noget om hvordan og hvorfor og hvad der er bedst OG samtidig har den praktiske viden. De er ikke “halvstuderede røvere” som udtaler sig på baggrund af teoretisk viden, som ikke har rod i praksis.

Disse fagpersoner med ekspertviden har det både i hovedet og hænderne. Derfor er det så sørgeligt, når der nu rundt omkring i landet nedlægges det ene center for rehabilitering af hjerneskadede efter det andet. Ikke fordi man ikke ved eller mener, at de hjerneskadede skal have rehabilitering, men fordi kommunerne selv vil løfte opgaven.

Det er nok også det bedste i det lange løb, da alle undersøgelser viser, at læring i dagligdagsaktiviteter og i hjemmet er det bedste på lang sigt. MEN kommunerne har generelt ikke disse tilbud, da det ikke var en kommunal opgave før kommunalreformen 2007. Rehabilitering var en regional opgave, vedligeholdelsestræning var en kommunal opgave.

Det vil sige, at kommunerne først skal have opbygget deres tilbud. Var det så ikke smart at vente med at tage deres borgere hjem fra regionsrehabiliteringscentre, til tilbuddene var etableret?

Det er for dyrt ifølge kommunerne. Men i den sidste ende kan det blive dyrere for Danmark, for indtil nye kommunale tilbud er etableret, så er menneskerne med den specielle ekspertviden forsvundet ud i andre job, hvor der ikke er brug for lige netop denne viden. Eksempelvis sidder jeg i studiegruppe med dygtige fysio-og ergoterapeuter, som lige er blevet fyret. Lige nu søger de alt, også på sygehusene, vi vil da være glade for at få sådanne kolleger, men deres spidskompetencer kan ikke komme til udfoldelse i det akutte sygehusmiljø.

Jeg synes, det er trist, både for Danmark, fagfolkene men først og fremmest for de hjerneskadede.

Og derfor ser man også tidligere brugere af disse centre gå i pressen med deres historie. Gid politikerne ville lytte!

DSC03662

3 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med dig - gid de ville lytte. Og det er jo Ole i artiklen - kendt fra Ella og Ole....(hvem er Berit fra Frederikshavn ?) Oles forløb og hans livskraft og stædighed har været imponerende at følge. Godt historien kommer i pressen, måske kan det få politikerne til at lytte.

  SvarSlet
 2. Øv ja det er trist at man ikke bruger netop de folk der har kompentencen og som nu forsvinder ud til andre job...Det med politik og hvad der er det bedste for f.eks syge, det harmonerer sgi ikke altid lige godt sammen...;-( men godt at der er nogen der kæmper for sagen...

  SvarSlet
 3. Gitte og i papirudgaven roder de også rundt i det. Mon ikke Berit er en andens hustru og så fordi de har samme efternavn bliver det rodet sammen. Men det er så godt at se Ole og endnu mere at læse i papirudgaven Oles egne ord om sine fremskridt :-)

  Annemarie, det er frygtelig trist hvis al den ekspertise går tabt.
  Jeg håber Sindal får lov at blive, Det andet eksempel jeg linkede til er lukket.

  SvarSlet