fredag, august 19, 2011

DE GODE MENINGERS TYRANNI?

Netop nu er vi i gang med kigge på regionens oplæg til KRAMscreening. KRAM står som sagt for kost, rygning, alkohol og motion, og intentionen er at snakke med hver patient, om de har risikofaktorer i forhold til disse 4 punkter. Næste skridt er så at informere patienterne om, hvordan de risikofaktorer indvirker på netop den sygdom, de er indlagt med. Tredie skridt er, at patienten skal finde ud af, om han/hun er motiveret for at foretage en ændring af sin livsstil på det pågældende område. Fjerde skridt er, at jeg som sundhedspersonale skal hjælpe patienten ved at anvise steder, hvor han/hun kan få hjælp til denne livsstilsændring.

Indenfor apopleksiområdet er rygnings påvirkning af at få en blodprop dokumenteret. Det nationale indikatorprojekt registrerer prognostiske faktorer, og her kommer forhøjet blodtryk ind som en høj faktor (56 % af mennesker, der bliver indlagt med en apopleksi). Rygere udgør 30 % af dem, der får apopleksi, 24 % er eks-rygere og der er 20 % ikkerygere og 17 % har man ikke fået spurgt eller i hvert fald ikke registreret. En af vores overlæger har fortalt mig om et studie, hvor man så på hvor mange mennesker med apopleksi, der stoppede med at ryge. Lige når de fik apopleksi stoppede rigtig mange, tre måneder efter var der stadig færre, der røg end før indlæggelsen, men 1 år efter var der flere rygere end før indlæggelse. Jeg vil ikke gisne om årsagerne til dette, men blot fundere over, om sådanne screeninger overhovedet rykker noget? Derimod vil de komme til at tage en del af vores tid som plejepersonale, og vi er jo som bekendt blevet beskåret i personalemængde, samtidig med at dokumentationsmængden stiger. Det er ikke til diskussion, om vi vil screene, det skal vi, men jeg får da lyst til at lave et projekt, som ser på, om denne indsats virker. Sådan et projekt koster tid og penge, og ingen af delene har vi, så det bliver vist bare en drøm.

Overskriften? Det var et citat fra en overlæge i forbindelse med en snak om KRAMscreeninger.

Her regner det i kraftig grad, men jeg håber, at Syddanmark ikke får så meget, de trænger til tørvejr. Weekenden byder på aftenvagter, men inden da skal der handles ind, jeg er optimist og håber stadig på høst herhjemme i weekenden.

God weekend til dig.

P1020281

5 kommentarer:

 1. Penge. Hvor ofte stopper gode planer ikke når de når til penge problemet.
  Nyd din dag :-)

  SvarSlet
 2. Tak i lige måde Miri. Der er postet mange penge i KRAM, jeg gad bare godt vide om det rykker noget, at jeg og mine kolleger begynder at screene :-)

  SvarSlet
 3. Måske er tanken om at nogen af alle de akedemikere, der udtænker alle mulige undersøgelser og initiativer, kunne spares væk ikke så ringe endda. Så kunne "os på gulvet" få bedre tid til vores kerneydelser. Det er selvfølgelig vigtigt med udvikling, men som du selv skriver, så får man engang imellem tanken om det nu faktisk også rykker noget. Måske kunne du bedre gøre noget for dine patienter, hvis du havde lidt bedre tid til nærvær, så det var den enkelte patients problemer der blev fokus på, og ikke noget der er udtænkt på et skrivebord.
  Ups - det blev vist et lidt surt fredagsbøvs. God weekend til dig, fra hende der slet ikke ønsker sig at reigionerne skal styres af bestyrelser!

  SvarSlet
 4. Jeg er fuldstændig enig med Sigrid! Man har en fornemmelse af, at der skal blæses med mel i munden. Både øget krav om dokumentation i alle leder og kanter, - Du nævner feks også screening, og samtidig færre hænder. Hvis der skal spares, må kommunerne/regionerne jo prioritere, hvad der er vigtigst?! Vi kan altså ikke multitaske mere end vi gør. Arme og ben går som møllehjul. Ja, så kom der lige et opstød fra mig også:-) Men jeg bliver altså så harm (er selv ansat på plejecenter) med nogenlunde de samme problemstillinger.... øh, de kalder det vist udfordringer:-) Rigtig god weekend fra Helle

  SvarSlet
 5. Det er så svært at få folk til at ændre vaner....

  Jeg har lige læst Bente Klarlunds bog om KRAM, sandheden om sundhed. En klog og letlæst bog, og jeg ved lige, hvad jeg skulle/burde/gerne vil ændre. Men det skal nu først være på mandag......

  Vi har fået rigeligt med vand, men nu skinner solen:)

  SvarSlet