torsdag, oktober 20, 2011

BEVÆGELSE

Jeg er ved at læse Benthe Klarlund Pedersens bog om KRAM igen. Hvis du er interesseret i den nyeste viden, som er underbygget af studier, og som bliver formidlet på en letlæst måde (det sidste gør så også, at jeg glemmer hurtigt igen, jeg skal ikke arbejde med at forstå sætningerne, det glider ned som youghurt), så er det her bogen, du skal låne eller købe.

Motion er ikke blot knyttet sammen med kost, motion alene gør også en forskel. BKP fortæller om et forsøg, man lavede med Cecilie Beck, studievært fra TV2. CB er meget aktiv, er oppe på 15000 skridt om dagen; nu blev hun bedt om kun at gå 1500 skridt om dagen. Efter 14 dage kunne en scanning afsløre, at fedt var begyndt at lejre sig om de indre organer, CBs muskler var også blevet dårligere til at få glucose ind i cellerne og til at forbrænde fedt med forhøjet glucose og fedt  i blodet til følge. Et andet eksempel var to brødre, som begge var overvægtige, omkring 125 kg. Den ene havde altid været aktiv og dyrket sport, den anden havde altid været meget inaktiv. I familien var flere døde tidligt og mange havde type2 diabetes og var overvægtige. Den første bror havde smukt blodtryk, normalt cholesterol og blodsukker, den anden havde forhøjet blodtryk, forhøjet cholesterol og havde type2 diabetes.

P1020520

Aalborgs lipidklinik har også læst de studier om inaktivitets skadelige virkning og skriver, at meget inaktivitet er lige så skadelig som rygning. Det er bedst at være normalvægtig og aktiv, men det er bedre at være fysisk aktiv overvægtig end inaktiv normalvægtig. Nu vil jeg bevæge mig på arbejde og bevæge mig der, min studerende i går sagde efter at være fulgt i hælene på mig hele dagen; jeg behøver ikke at gå til spinning i dag :-)

God bevægelig torsdag.

P1020521

7 kommentarer:

 1. Tynd fede- tynde mennesker, der aldrig rører sig, er mere usunde end tykke mennesker, der dyrker motion.
  God dag :-)

  SvarSlet
 2. Der er ingen tvivl om at daglig motion er det bedste, jeg så også det eksperiment de lavede med CB, det var ret skræmmende. Hav en god og bevægelsesrig dag. :-)

  SvarSlet
 3. Tak - det er derfor jeg altid har været så glad for mine gåture - og især nu, hvor jeg nærmer mig min normalvægt :) Er du vimmer en forskel det gør... at man ikke skal slæbe rundt på så mange kg. - men jeg vidste godt det du beskriver - vi talte om det så sent som i weekenden.

  God fornøjelse med dagen - din lille hale og alt det andet :)

  SvarSlet
 4. Det er en rigtig god bog! Jeg læste den for ikke så længe siden, og den er både letlæst og man føler sig godt klædt på bagefter.

  Og så fik jeg lige SÅ dårlig samvittighed over manglende motion her i ferien. Men det har ligesom ikke rigtig passet med at være "nurse" for nyopereret datter....(som om jeg ikke lige kunne have løbet en tur!)

  Afsted med mig.

  SvarSlet
 5. .......tror lige jeg vil bevæge mig hen i køkkenet for at lave mad til gæsterne der kommer til middag. Når vi har spist bliver der så klart budt ud på en gåtur i det friske vejr ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Spændende, Lene - ja, jeg vidste det godt og har været til et af hendes forrygende foredrag. Hun er en dygtig formidler, også i Rosenkjær-foredragene i radioen.

  SvarSlet
 7. Tak Miri, og sådan er det :-)

  Tak Inge :-) ja det er skræmmende så hurtigt det går

  Tak Helle, jeg var uden hale i går :-)

  Eva, håber du kom af sted, jeg trænger til en gåtur, jeg har kun bevæget mig på arbejde :-) Håber at patienten har det bedre.

  Dorthe, håber I fik gået en tur, man snakker så godt på en gåtur efter lækker mad :-)

  Madame, jeg har også hørt BKJ og hun er en god formidler :-)

  SvarSlet