fredag, oktober 28, 2011

HIMMELSK SØVN

Jeg tror, de fleste mødre husker første gang, deres lille nye førstefødte sov igennem for første gang. Jeg gør. Vi havde haft gæster, som skulle overnatte, og det var blevet sent, før vi gik i seng, og jeg tænkte allerede med gru på nattens opvågninger, men sådan gik det ikke. Jeg vågnede med et sæt, da jeg hørte nogle gå på toilettet og sansede, at det var lyst udenfor. Første reaktion var at kigge over i vuggen, hvad var der dog sket (typisk børnesygeplejerskereaktion – altid på vagt) Den unge dame sov sødeligt, og moderen havde fået en hel nats uafbrudt søvn.

Så kom årene, hvor mit liv kørte med et minimum af søvn, for når børnene var kommet i seng, var der altid ting, der lige skulle ordnes, og der skulle også slappes af. 5 timers søvn var det gængse hos mig, indtil en skønne dag hvor lægen ordinerede mere søvn på receptblokken.

Nu skal jeg helst ha 7 timer, og i den anden ende af livsskalaen kom så overgangsalderen, som syntes, den skulle bestemme søvnmønster og kvalitet. Alle søvnforskere siger, at skal man ha styr på sin søvn, så skal man gå i seng på samme tid hver dag og stå op på samme tid hver dag, og ens soveværelse skal ikke være fyldt med computer, fjernsyn og alt det habengut, som ikke kan være andre steder. Det sidste prøver jeg på at holde ude af soveværelset, men den faste senge – og ståoptid er sværere med et sygeplejejob med vekslende arbejdstider. Naturmedicin har været svaret på mit indsovningsproblem, og jeg har ikke haft brug for det længe, men nu er jeg begyndt igen, for jeg ved, at når jeg har mange ting, som tumler rundt i min hjerne, så går det ud over min søvnkvalitet og SÅ kommer hedeturene, svedeturene, natlige opvågninger osv.

I nat har jeg sovet godt, mørket udenfor er ved at lette, men lyset bryder først for alvor frem, når jeg er på vej til skole. Derfor får du lørdag morgens himmel med et håb om en god dag til dig.

DSC04588

Andre himmelbilleder kan du se her.

17 kommentarer:

 1. Wow en flot himmel, skønne farver.
  Jeg kan mærke mit søvnbehov er blevet en times tid kortere, før skulle jeg have mindst 8 timer og helst flere.. i dag kan jeg fint klar mig med 6 -7 timer. Men det skal være ubrudt søvn eller virker det ikke ordentligt.
  Dejligt at du fik en god nattesøvn, så er fredagen noget nemmere at komme igennem :-)

  SvarSlet
 2. Det var godt, at du fik sovet oredntligt. Det lykkedes også her, men det er bestemt ikke nogen selvfølge længere.

  SvarSlet
 3. flott himmelbilde ;)

  nyt helga - med eller uten søvn ;O)

  monikaklemma

  SvarSlet
 4. Det er deilig når søvnbehovet blir dekket og himmelsk når man kan våkne til en slik himmel. Vakkert bilde med vakkert lys.

  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlet
 5. Inge, dagens morgenhimmel var grå og trist, så det var dejligt at have gemt lidt anden himmel :-) Selvom jeg har sovet godt, er jeg dødtræt lige nu og har meget jeg skal nå i aften.

  Charlotte, det er slet ikke en selvfølge mere :-)

  Tak Monika og i lige måde :-)

  Tak i lige måde Randi :-)

  SvarSlet
 6. Nydelig lilla :0) Vakkert :0)

  SvarSlet
 7. Nydelig bilde! Så får vi håpe det blir ok med søvn...

  SvarSlet
 8. Jeg kan gå sidelæns hele dagen, hvis jeg ikke har sovet ordentligt. Jeg kan ganske enkelt ikke rumme det.

  Jeg husker tydeligt første gang, Sara sov igennem. Jeg ved ved at dø af skræk. Vi havde kun været hjemme lidt under en uge, da jeg vågnede, ved at det var lyst. Jeg var sikker på, at hun var død. Men hun sov bare. Hun var kun 10 dage gammel. Herefter sov hun 6-7 timer i træk hver nat. Dejlig pige :-)

  Jeg håber, at du har sovet godt i nat.

  SvarSlet
 9. God morgen, Lene.
  Ingenting er som en GOD natt søvn. Den herlige følelsen når kroppen kjennes uthvilt og klar for dagens dont.
  God nattesøvn er en gave.
  Jeg har periodevis søvnvansker.

  Når de søvnløse nettene går over lengre tid sliter det på. Har aldri prøvd medisiner. Min "medisin" er å ikke la meg stresse opp av det. At jeg tenker at "ja, ja - så blir neste natt forhåpentligvis bedre".

  God lørdag og helg ønskes deg.

  SvarSlet
 10. Nej, det glemmer man aldrig. C har altid haft et godt sovehjerte og var seks uger, da hun sov fra ca. 22 til ca. 6. Herligt :-)

  Hvilken naturmedicin bruger du, Lene?
  Jeg vågner lidt for ofte ved 3-4-tiden om natten og kan bare ikke falde i søvn igen. Det er smadderirriterende, for at sige det mildt.

  SvarSlet
 11. En ordentlig nattesoevn er det foerste der skal til for at jeg kan fungere ordentligt i min hverdag. Som dig brugte jeg aarevis paa at faa alt for lidt soevn og stresse med boern, arbejde, hjem, hus og have og endelig har jeg faaet mig selv til at indse hvor vigtig min nattesoevn er for mig. Det har skaaret ret kraftigt ned paa stressniveauet. Sov godt og pas paa dig!

  SvarSlet
 12. Jo da, selv jeg som far til fire kan utmerket huske det..
  Men, dog så forskjellig de barn er.
  Jeg sier ikke mer enn takk for at du deler, inkl et flott bilde

  SvarSlet
 13. Flott bilde!
  Ja, søvn er viktig og jeg har i to uker nå forsøkt å få minst syv timer hver natt. Det er ikke enkelt, spesielt ikke når jeg skal opp halv seks og de eldste barna er i seng etter meg...

  SvarSlet
 14. Sikken en vidunderlig himmel over mosen!
  Jeg var kommet lidt bagud med bloglæseriet, men er nu opdateret med hvad der er sket hos dig. Jeg var på et tidspunkt bange for at Laika (er det mon korrekt stavet) ikke var længere, men så senere, at du havde skrevet hundene.
  Stor tak fordi du lod mig stifte bekendtskab med Age Aleksandersen, hans sang gjorde godt.
  Hilsen fra Holland

  SvarSlet
 15. Tak Wenche :-)

  Tak Sigrid, søvn må vi ha :-)

  Tak Susan, sikke dog en eksemplarisk lille datter du havde :-) Jeg har ikke fået for megen søvn i nat, det er dog helt min egen skyld :-)

  Tak Elisabeth, jeg tror du har ret i at man ikke må lade sig stresse af den manglende søvn :-)

  Hold da op Ellen, og jeg synes endda mine børn sov tidligt igennem, men de var 3 -4 måneder :-) Jeg har brugt Melbrosia, og er lige startet igen.

  Tak i lige måde Tina, og jeg har som dig oplevet at det gør en forskel med god søvn :-)

  Selv tak Tor, og med 4 børn så har der været nok at se til for begge forældre, og det der virker for det ene barn virker ikke for det andet :-)

  Tak Melusine, åh ja den tid med hjemmeboende unge mennesker,da kan det være svært at få timer nok, når de ikke vil i seng så tidligt som os :-)

  Tak Anette, jeg er imponeret over at du får læst op, det er flot :-) Jeg må bedrøve dig med at Laika er død, jeg har bare ikke skrevet om det her, fordi vores børn først skulle have det at vide. Men vi har det godt med det, det var tiden nu.

  SvarSlet
 16. Lene, det gør mig ondt med Laika. Men på et tidspunkt er man desværre nødt til at sige farvel og jeg mener, at du har været omkring det tidligere, at det nok ikke varede så længe.
  Min datter og svigersøn der bor lidt syd for Limfjorden, ringede for et par uger siden og fortalte, at de desværre havde måttet sige farvel til deres cairnterrier, der på det tidspunkt var 13 år. Vi kunne godt se hvor det bar hen, sidste gang vi var i Danmark.
  Det gør så ondt, når tiden er inde. Men jeg er sikker på, at Laika har haft et rigtig godt hundeliv ude hos jer, men plads til at røre sig på.

  SvarSlet
 17. Anette, Laika har helt sikkert haft et godt hundeliv hos os. Hun har nydt at være tæt på os i sommerhuset, hun har nydt vores lange gåture sammen, hun har nydt jagtture og det frie landmandsliv :-)

  SvarSlet