søndag, november 06, 2011

HVIS VI ER VENNER

Landmanden er taget på jagt sammen med Istvan, formiddagen har jeg for mig selv, inden jeg har en aftale med min far i eftermiddag om eftermiddagste og Allehelgensgudstjeneste. Regnskabsprogrammet kommunikerer ikke med min computer, så det skal kigges nærmere efter i sømmene her i formiddag. Inden da nyder jeg morgenmaden, mens jeg læser avis (ja jeg ved godt, at det er en dårlig ide)

Jeg læser om Suzanne Bjerrehuus og Karen Thisted, som har været venner i mange år, men som er dybt uenige om samfundets holdning til prostituerede, den ene vil have sexkøb forbudt, den anden er imod at kriminalisere prostitution og vil hellere støtte de udsatte og handlede kvinder. De to kvinder har åbenbart lavet et program sammen om prostitution og deres holdninger og fordomme til dette og hinanden.

Jeg har undret mig før, og jeg kan mærke, at den undren skal jeg prøve at sætte på ord. Hvorfor er det, at jeg undrer mig over, at mennesker med vidt forskellige holdninger kan være venner? Hvad er det der gør, at jeg holder af at læse om eks. Kirsten Jacobsen og Lilli Gyldenkilde og det nære venskab de to kvinder med vidt forskellige politiske holdninger havde. Tror jeg da ikke selv på, at man kan være venner, selv om man er modsætninger eller er dybt uenige om holdninger? Jo det gør jeg faktisk. Men jeg tror, jeg har en snert af  gerne at ville være enig, gerne at ville se tingene på samme måde, at det føles mere trygt, hvis man tænker det samme ( så kommer man ikke så let op at skændes). Men venskab på trods af meningsuenigheder er måske de venskaber, der i den sidste ende giver mest, dem, der udfordrer os og udvider vores horisont eller stimulerer vores hjerne. I hvert fald hvis vi kan finde ud af at diskutere på en ordentlig måde, lytte til hinanden og huske på, at det menneske her holder jeg meget af, respekterer jeg, men jeg er dybt uenig med vedkommende. Og måske er det det sidste aspekt, jeg ikke altid har mødt, hvis jeg har været uenig med nogen, at jeg er blevet tillagt andet end blot den mening, jeg havde, men også, at jeg og den anden på forhånd har haft fordomme om, at når man mener sådan, så ER man sådan, og gang på gang viser det sig jo ikke at holde stik.

Nok filosoferen over morgendagens avislæsning, nu må jeg studere min computer igen, og jeg ærgrer mig over, at jeg opdaterede til google chrome, for det er vist det, der er problemet. Kan man mon afinstallere sådan en opdatering?

P1020647

God søndag til dig.

11 kommentarer:

 1. God morgen Lene
  Det er smukt men også en udfordring med venner med forskellige meninger

  Her er et link der beskriver hvordan du kommer af med Chrome
  http://www.google.com/support/chrome/bin/answer.py?answer=95319

  God søndag
  KH Anette

  SvarSlet
 2. Tak Anette,det er en udfordring men forhåbentlig også en gevinst med venner med forskellige meninger, og tak for linket, det vil jeg prøve :-)

  SvarSlet
 3. Jeg har nogen få venner med en anden politisk holdning end jeg, men vi diskuterer aldrig politik. Jeg kunne derimod dårligt være ven med én, der har en (efter min mening) amoralsk holdning til f. eks. velfærdssamfundet, altså én der åbent snyder med børnebidrag el.l. Vi diskuterede det sjovt nok lige i går til fødselsdag med familien.

  Jeg er så glad for Chrome. Hvad volder dig dog problemer med den?

  SvarSlet
 4. Tankevækkende ord, du sætter på det at være forskellige og alligevel være venner.
  Jeg har ubevidst haft den ide, at det er trygt, hvis man mener det samme.
  Nu vil jeg prøve at blive opmærksom på, hvad der sker, når meninger brydes. Min strategi er, at undgå diskussioner, hvis jeg ved en person er uenig.
  Det handler meget om at tale om 'sagen' og ikke personen. Hvis begge kan den kunst, så tror jeg, en uenighed kan være frugtbar. Så det forudsætter i virkeligheden en god portion viden om, hvordan man kommunikerer. Spændende at tænke over.
  Hvad mon der driller dig med Chrome?
  Jeg er rigtig glad for Chrome, som jeg oplever som hurtigere.
  God søndag til dig.

  SvarSlet
 5. Lene, min bedste veninde har jeg kendt hele livet. Vi er meget forskellige og dybt uenige om mange forhold i livet. Vi har derfor også valgt forskelligt i forhold til, hvordan vi har indrettet os i livet. Ind i mellem, særligt da vi var yngre, har vores forskelligheder afstedkommet sværdslag af de helt store, og af og til har der været brug for pauser i venskabet,men vi er altid vendt tilbage til hinanden igen. Måske fordi vi har en fælles historie og måske fordi, vi stadig også selv om der kan gå lang tid imellem vi taler sammen, ved hvad hinanden tænker og føler. Hun har lært mig meget om også at være rummelig og respektfuld i forhold til andres holdninger, og min oplevelse er, at efterhånden som vi bliver ældre, så er det ikke længere nødvendigt at diskutere forskellene, for vi har oparbejdet en grundlæggende respekt og accept i forhold til vores forskellige valg. Det skal dog understreges, at vi på fundamentale etiske og moralske områder er mest enige - jeg tror måske, det er på disse områder uenighed kan tage overhånd. Men det er et meget spændende spørgsmål, du rejser omkring venskab, og som du kan se, så kan jeg i hvert fald bekræfte, at man kan blive meget klogere og rigere af at have en ven, man ikke er enig om alt med. God søndag til dig og dine.

  SvarSlet
 6. Det er utroligt spændende at læse om venner med grundlæggende forskellige livsholdninger. Jeg ved ikke, om jeg selv ville kunne. Og dog. Jeg er med i en "tøsegruppe", der består af 5 gamle kolleger. Vi er faktisk vidt forskellige, og ville måske ikke have fundet sammen, hvis ikke lige vi havde været kolleger. Men der kommer gode snakke ud af det - og måske bliver vi klogere, måske har vi bare valgt at tie stille til tider.

  SvarSlet
 7. Godt og tankevækkende indlæg.. Jeg har veninder som jeg er dybt uenige med på nogle områder, men dybt enige med på andre.. Det vigtigste for mig er at det er kloge og rummelige kvinder, som kan diskutere og være nuancerede, og netop rumme at vi ikke er enige på alle områder.. Men det kræver at man kender hinanden ret godt.. :-)

  SvarSlet
 8. Eva, både i familien og blandt venner findes alle partier vist repræsenteret :-) Chrome forhindrede mig i at åbne mit regnskabsprogram ( som ligger på en server ude i "rummet"), det blev løst med afinstallering, men jeg kan stadig ikke hente bankdata ind i programmet, så det skal chrome så ikke ha skylden for :-)

  Tak Betty, jeg har det nok som dig, jeg lader være med at diskutere, men jeg vil øve mig i at diskutere på en ordentlig måde og håbe modparten gør det samme :-)

  Tak Nina, og tak fordi du deler sådan en dejlig historie om veninder, som trods alt kan respektere hinanden og berige hinanden :-)

  Conny, og der er jo ikke noget galt i at tie stille en gang imellem. Jeg har ikke veninder, så jeg kender ikke til kvindesnak udover på arbejdet og med mine søstre og svigerinder, indtil jeg mødte bloggere i det virkelige liv :-)

  Inge, og måske starter det med som de øvrige også er inde på, at I giver plads, lader være med at diskutere alting altid og finder det I er fælles om i starten, til I har lært hinanden godt at kende :-)

  SvarSlet
 9. Å tåle hverandres uenighet er en kunst.

  Respekt er vel nøkkelordet her, som du selv sier. Og ikke rope høyest, "eie" sannheten eller "vinne" diskursjonen.

  Syns undring bør få større plass i kommunikasjon mellom mennesker.

  Jeg liker så godt å kikke innom bloggen din og lese din undring over ulike sider i livet.

  SvarSlet
 10. Jeg ville have sagt nogle kloge ord, men de er allerede sagt af de andre, der har kommenteret.
  Jeg har igennem blogland mødt kvinder (også IRL), der repræsenterer begge ender af enighedsskalaen. Det er da fint, hvis man har samme politiske holdninger, men hvis ikke det er tilfældet, kan man jo alligevel have adskillige andre fælles interesser - så diskuterer vi bare ikke politik, men kan snildt hygge os sammen alligevel.
  Det er jo ikke svært at lure, om en blogger hører til den ene eller den anden politiske fløj - sådan nogt er vist umuligt at skjule - men det ved man så bare, og så agerer man derefter.

  SvarSlet
 11. Tak Elisabeth :-) Undren og nysgerrighed er vist gode egenskaber kombineret med respekt i en god diskussion :-)

  Ellen, man kan jo netop, som du siger, lade være med at lade politikken være EMNET :-)

  SvarSlet