torsdag, december 15, 2011

ADVENTSMINDER

Da mine børn var små, tog vi en dag på besøg hos morforældrene, denne gang var det for en gangs skyld først i december, og huset lignede ikke sig selv. Der så slet ikke ud, som når vi var på julebesøg mellem jul og nytår. Over teen kom min mor og jeg til at snakke om det, min mor grinte lidt af min hukommelse, for sådan havde det altid været i mit hjem. Min mor skelnede mellem adventstiden og juletiden. 1.december kom kalenderlys og adventskrans frem, der blev hængt fjernsynets julekalender op, og hver dag så vi julekalender i fjernsynet. Adventsstjernen blev samlet og lyste for os hele december måned. Der blev hygget med gode bondeklejner(gærklejner) om søndagen eller andet lækkert hjemmebag, måske nåede vi at bage. December måned var også måneden med julegaveindkøb, vi tog sammen ind til Randers og gik på julehandlen, vi nød rigtig den oplyste og julepyntede by. Men selve julepyntningen af huset blev først gjort, når min mor, som var lærer, havde juleferie.

Bageaftenen var altid et familieanliggende, sådan følte vi børn i hvert fald, det er ikke sikkert, min mor ville skrive under på det. Hvert barn fik en klat pebernøddedej, midt på bordet blev placeret kageruller og kageforme og så gik vi i gang. Når vores figurer var færdige, blev de omhyggeligt lagt på bagepladen, så vi hver især kunne finde vores egne. Det var en stor ting at kunne sætte sig med sine figurkager og spise dem uden at skulle dele med andre. Bagefter var det vores opgave at forme pebernødderne. Dejen kom i lange stænger ud af den gamle kødhakker, og så lærte vi et ganske bestemt greb med fingre, som pebernødderne skulle sættes på pladen med. Imens bagte mine forældre gammeldags brunkager, som min farmor bagte dem, dejen blev rullet ud og skåret i rhombeform, og en halv mandel blev lagt ovenpå.

Og alligevel, trods den manglende julepyntning, husker jeg min barndoms december måned som fyldt med juleforventning, jeg elskede denne måned, og jeg glædede mig til jul. Og jeg kunne se frem til julen med forvisning om, at den ikke blev smidt ud 3. juledag. Det er jo ikke fra fremmede, at jeg har det med,  at mit juletræ og mit julepyntede hus er her alle 12 juledage. Her i huset er der endnu ikke julepyntet, og det har jeg det fint med. I dag starter jeg, for på søndag kommer datteren hjem, og så skal der være pyntet.

God decembertorsdag til dig, og jeg savner altså sneen ;-)

DSC04722

9 kommentarer:

 1. Hvor var det hyggeligt at læse - jeg gør præcis, som din mor. Der er advent - og der er jul. I advent har jeg den lilla løber fra Södal på bordet, julekrybben er kommet frem, men ellers er der ikke pyntet. I morgen går det løs, for på lørdag skal vi hente juletræ og have mange til æbleskiver og kaffe, og da skal englene være på plads i nypudsede vinduer. Hvis julen skal vare de 12 juledage, så kan det bare ikke nytte at begynde i november:-)

  SvarSlet
 2. Advent og jul går nok litt om en annen her i huset. Før pyntet jeg med lilla til advent og julepynten ble ikke tatt fram før siste uka før jul. Men nå har jeg alle disse englene mine som skal frem til jul, og jeg rekker ikke det på bare noen få dager så derfor blir det begynt å pynte med det tidlig i desember.
  Men juletreet kommer ikke i hus før 22. el 23. des. Og jeg rydder ikke ut jula før langt uti januar.
  Bruker lang tid på det også.
  Ønsker deg ei herlig adventsuke :)

  SvarSlet
 3. Det sidste med sneen skrev du da bare ikke Lene.. ;-) Hvis alt det vand vi har fået de sidste dage havde været sne, ville det ha' været KAOS, men snestorm und alles.. DSB's håndværkere skaber rigelig kaos til mig i øjeblikket.

  Jeg husker også december som en spændende og dejlig måned, og på mange måder er den det da stadig, specielt de sidste par år, hvor jeg har besluttet mig for at nå det jeg når.. Og at det nok skal gå, og at det er godt nok.. jeg tror helt sikkert på jeg når at købe julegaver inden d. 24 :-)

  Ungerne kommer til "Jul i Bymarken" i aften, maden er bestilt ude, skal bare hentes, min tornadomus gør rent i øjeblikket, jeg fik lavet lidt lækker marcipan/nougat brød i går, og fik styr på gaveposerne til dem alle..

  Du må have en dejlig dag Lene.

  SvarSlet
 4. Charlotte, det lyder hyggeligt. Engle i alle vinduerne, det må være et smukt syn. Her i huset er der blevet pyntet op først i december, mens børnene var små, nu tror jeg , at jeg vil finde nye traditioner og nyde dem :-)

  Tak i lige måde Astrid, det lyder som et herligt syn med alle dine engle. Og ja, det tager lige så lang tid at tage pynten ned som at sæte det op :-)

  UPS Inge, det gjorde jeg altså, men jeg ønsker kun lidt sne ;-)

  Jeg har også indtryk af at du nyder december måned og er god til at finde tid til oplevelser og samvær. Jeg synes, at vi er tilbøjelig til at være her og så på arbejde, det vil jeg gerne lave om på :-)
  Også en dejlig dag til dig.

  SvarSlet
 5. Allerførst, hvor har du bare en dejlig blog. Jeg kom tilfældigt forbi draget af titlen på din blog. Hvor skriver du levende og klogt. Jeg læste med eftertanke i sær med på dit indlæg om "Hvad har værdi" fordi jeg selv har stået i den situation som pårørende med min mor i mere end 4 år.

  Tak fordi du skriver så klogt.

  SvarSlet
 6. Jeg synes også, julen kan blive pakket alt for hurtigt væk og hos mig hænger julepynten mindst nytåret over. Hos min genbo bliver julepynten altid taget ned 3. juledag og i starten vi boede her troede jeg bestemt, det var fordi de skulle ud at rejse! Nu ved jeg så at sådan er der bare nogen der har det. ;-)

  SvarSlet
 7. Jeg husker også bagedagene med glæde. Hvordan vi fik lov til at mærke dejen og bage de underligste kager, som vi selv kunne spise, når der var bagt færdig.

  Her gider drengene ikke. Hvis der skal bages, må jeg gøre det selv. Herren i huset bliver dog tvunget til at være med, når vanillekransene kommer ud af kødhakkeren i endeløse baner..

  SvarSlet
 8. Din historie vækker også minder hos mig :-)Vi glædede os til vi blev betroet, at stå ved kødhakkeren og tage imod de lange "pølser" der skulle formes til vaniliekranse :-)

  Det med fryseren i et andet indlæg, det kender jeg også alt for godt. Pludselig kommer man på et kæmpe arbejde, for at få plads til andre vigtige ting :-)

  SvarSlet
 9. Tak Anna, for dine dejlige ord :-)

  Pollyanna, det er helt forkert for mig, at julepynten skal så tidligt væk, men sådan er vi jo så forskellige :-)

  Susanne, jeg har heller aldrig haft held til at få inddraget min egen familie i bagningen :-)

  Pia, og man skulle sørge for en ensartet drejning af håndtaget :-)

  SvarSlet