fredag, september 30, 2011

HIMLEN RUNDT OM HJØRNET

I dag er det fredag og dagen for fotoleg med himmelbilleder. Når jeg tager smukke himmelbilleder, kan jeg ikke lade være at sætte dem på bloggen med det samme, så derfor kan jeg ikke bruge det her billede eller det her.

Der er helt stille udenfor, arbejdsdagen er i fuld sving, men da de lægger kartofler ind på den anden gård, så er der ingen aktivitet udenfor mit køkkenvindue. Hundene halvdøser nede på bryggersgulvet, jeg rydder op efter aftenens gæstebud, som blev rigtig hyggelig, om end det var et træt landmandsægtepar, der tog mod, og som gik ud på hver sin sofa som et lys minuttet efter, at det unge par var kørt.

Nå det var det der himmelbillede, jeg kom fra. Jeg tager det store kamera og går udenfor. Havens rønnebærtræer lyser op, mens himlens lys putter sig bag skyer og dis. Luften er dejlig kølig og frisker op på en dagen-derpå-træthed.

DSC04394

Lyset på kartoffelhusets gavl giver mere lys end himlen. Der er jord og mudder overalt, hvilket både mine sko, min cykel og min bil bærer præg af. Hvorfor gøre dem rene, når de med det samme bliver snavsede igen.

DSC04400

Rundt om hjørnet ved maskinhuset kan man knap se, at kartoffelmarken er tømt for kartofler. Man kan måske sige, at himlen er kravlet helt ned til jorden med sine skyer.

DSC04396

Jeg går ind og venter på, at den blå himmel pludselig dukker op rundt om hjørnet.

DSC04401

Og nu kommer det sværeste, for jeg skal vælge et billede som link til dette indlæg. Hvilket ville du vælge?

torsdag, september 29, 2011

LIDT SLØRET

Nogle dage kan man godt føle, at der er morgendis på den indre side af hovedet. Opklaring og energi/varme lader vente på sig, men selv det slørede billede giver lovning om en god dag. Jeg har en enkelt fridag før aftenvagterne, og i dag er jeg blevet lovet, at jeg ikke skal ud og arbejde med kartofler, for vi får besøg fra Tyskland i aften. Vi har godt nok hverken tid eller overskud til gæstebud lige nu, men når en ung tysk kvinde ringer og fortæller, at hun og kæresten holder ferie i Danmark i denne uge (godt valgt), og de gerne vil besøge os, så siger man ikke nej. Den unge kvinde er på alder med vores børn, og vi mødte hende og hendes bedsteforældre på en ferie i Tyskland, da børnene var 11 – 12 år, de har efterfølgende holdt ferie hos os flere gange, men det er ved at være en del år siden. Vores tysk er rusten, men de unge menensker taler heldigvis engelsk, for ellers kan sådan en aften godt blive lang ;-) Især når jeg ved, hvor træt landmanden efterhånden er, det bliver vist mig, der skal holde samtalen i gang.

Jeg skriver indkøbsliste, planlægger mad, bager boller til folkehold og kan godt mærke, at der vist skal en gåtur til for at få morgendisen fjernet fra hjernen.

DSC04380

Jeg ser frem til min ferie på mandag, og som en korkollega tørt konstaterede, du skal nok ikke ud og rejse. Nej men man må godt drømme ;-) God hverdagstorsdag til dig.

tirsdag, september 27, 2011

SÅ SIDDER JEG HER

Dagens opskruede tempo på arbejde og efterfølgende besøg hos min far, et besøg som blev længere end tiltænkt, fordi vi hyggede os, betyder, at roen og dermed søvnen ikke kan indfinde sig.

Jeg forsøger mig med en kop varm hyldebærsaft, mens jeg lytter til landmandens valg af musik:

Håber du får en god nats søvn.

KLAP DIG SELV PÅ SKULDEREN

Dagen i går var sidste fridag, jeg var blevet lovet fri fra kartoflerne, det holdt nu ikke helt, 1½ time blev det til ved indlagringsgrejet. Jeg havde lavet en indre tjekliste, og det meste blev nået, og jeg er rigtig godt tilfreds med mig selv.

Cykeltur på 15 km – tjek     

P1020413                                                                                                                                            

Forvandle råsaft fra hyldebær til færdig saft – tjek, der blev godt 4 liter

Bage boller til de næste dages eftermiddagsmadpakker og landmandens formiddagste – tjek

Handle ind til bageri og kokkeri - tjek

Bage squashkage og bananmuffins til madpakkerne, til landmandens hundetræningshold og til min far og jeg – tjek

Lave farserede porrer i fad, kartofler og rødkålssalat med blegselleri, æbler, dadler og vindruer i så rigelige mængder, så der både var til i går aftes og til dagen i dag, hjemme og hos min far, hvor min dag skal tilbringes efter arbejdsdagen på sygehuset – tjek

Vaske tøj, hænge tøj op og lægge tøj sammen – tjek

Vaske op utallige gange – tjek, køkkenbordet var en fryd at komme ud til her til morgen.

Gå tusmørketur på 5 km – tjek

Sådan en energisk dag kan jeg leve på længe ;-)

Må din dag give dig energi til lige det, du har lyst til, og husk nu at klappe dig selv på skulderen.

mandag, september 26, 2011

TRÆVÆRK

Morgenen bød på en fotoudfordring fra Helene. Mens jeg  spændte cykelhjelmen og fandt cykelnøglen frem, spekulerede jeg over ordet træværk. Fandtes det overhovedet på dansk?

Mens jeg cyklede ud i morgenstundens lette kulde, tænkte jeg på andre ord med endelsen værk. For mig betød det noget med, at mennesker var involveret. Plankeværk er et stakit eller indhegning lavet i træ af mennesker. Håndværk er mennesker, som er uddannet til at kunne fremstille noget med hænderne, eller med andre dele af kroppen, som sproget.dk skriver. Makværk er, når mennesker fremstiller noget af dårlig kvalitet. Alle ordene havde noget med menneskers evne til at lave noget/ frembringe noget.

P1020424

Hjemme igen tjekkede jeg sproget.dk, og jo træværk findes på dansk og betyder “forarbejdet træ, der udgør en del af en bygning, et møbel el. en anden konstruktion”

P1020423

Se det var en masse ord om træværk og andre værker. Billederne indeholder alle træ, som er forarbejdet af mennesker. Øverst er overbygningen på indlagringsgrejet, den skal beskytte kartoflerne (og mennesker) mod en enkelt regnbyge. Derunder er et billede af alle kartoffelkasserne. Vi er nu færdige med at lægge kartofler ind herhjemme, og hele grejet er flyttet over på den anden gård, hvor kølehuset står. Kølehuset kan holde en konstant temperatur gennem vinteren, så her opbevares de kartofler, vi skal sortere af til foråret, så I stadig kan få lækre, gode kartofler, som ikke er rynkede eller spirede. Alle kartoflerne bliver fyldt i kasser og sat ind i huset.

P1020421

Udenfor i haven har vi haft et stort og specielt grantræ, som bliver kaldt fugletræet, fordi alle fugle søgte derind om vinteren og fløj der fra ud til foderbrædtet, som stod ved siden af. Fuglene endte også med at slå træet ihjel med deres klatten på alle grene. Nu står stubben tilbage og bliver om vinteren pyntet med mejsekugler. Vi har planer om at sætte et foderbrædt eller to fast på nogle af træenderne, så kan træet igen leve op til sit navn.

P1020418

Omme ved vaskepladsen står et dødt træ, drømmene går på at forvandle det til en skulptur, men faktisk kan jeg godt lide det, som det er. Det får øjnene til at søge op mod himlen, det får mig til at mærke, hvor lille jeg som menneske egentlig er, og det får mig til at tænke på livet og døden. Al ting har sin tid, og vi må bruge livet, mens vi har det.

Må denne mandag blive brugt af dig på bedste vis.

søndag, september 25, 2011

LIDT MUNDGODT

Vi sad på vores pind klokken 7, jeg kan stadig finde ud af at sortere kartofler, kan jeg konstatere, og klokken 14 var vi færdige. Landmanden havde lige nogle flere projekter inden morgendagens kartoffeloptagning, og jeg gik på hyldebærjagt. Landmanden har fældet mange af hyldebærbuskene rundt på gården, heldigvis er hyldebærbuske ikke så nemme at tryne, så jeg fandt masser af hyldebær i læhegnene. Og der var lidt lækkert til den arbejdende frue lige ved siden af.

P1020412

Nu er første portion hyldebær forvandlet til råsaft, og den anden portion er sat over i saftkogeren. Jeg har holdt mit løfte til mig selv om at prioritere motion til mig selv, så en aftenstur i tusmørke blev det også til. Nu vil jeg kaste mig over min nyeste dille, jeg har fundet et spil på computeren, der hedder Mahjong Titans, jeg har endnu ikke fundet ud af taktikken eller regler, men det er da lykkes mig at gennemføre det et par gange ved flittig brug af fortryd-knappen ;-)

Håber din søndag har været god ved dig.

FØRSTE GANG

Her i huset mener vi, at Gud var rimelig klog, da han sagde, at vi skulle sørge for at holde en fridag om ugen. Normalt vinder man ikke noget i den sidste ende ved bare at knokle løs dag efter dag.

Her i huset har vi forsøgt at holde den fridag i hævd; der er undtagelser, dyr og mennesker skal passes hele ugen, og når der høstes korn, har vi også afveget fra søndagens fridag. Søndagen er også blevet brugt på at få styr på f.eks græsslåning.

Her i huset har vi ikke oplevet et efterår som dette, så alt det, vi plejer, er sat ude af drift. For første gang skal vi sortere kartofler, hvor medarbejderne er sat til at komme på en søndag. Jeg har brygget te og kaffe, søndagskopperne er sat ned i folkerummet, en medarbejder sørger for at hente rundstykker (vi betaler), og så har medarbejderne delt timer mellem sig, mens landmanden og frue tager alle timerne sammen ved sorterbordet. Det er helt Ok, for se lige vejrudsigten:

200611090030_cms6dognnordjylland

Ha en god søndag

lørdag, september 24, 2011

BESKIDT, TRÆT OG GLAD

Vores purunge kartoffelfolk er draget af sted til kirke med en trailer fyldt med kartofler. Hvis de får solgt alle sækkene, kan de give en god skilling til Afrikas Horn, og mon ikke også de har fået en fornemmelse for, hvorfra deres kartofler på middagsbordet kommer fra?

De  gik vældig op i det, og midt i kaos og hundrede spørgsmål, så som har du passet min bedstefar (jeg fortalte jo, at jeg var sygeplejerske) eller kender du godt min far, han har malet jeres hus (det gjorde jeg, når man laver et helt hus om,så kommer man til at kende håndværkerne), eller kender du min mor, hun hedder …. (det gjorde jeg også, for vi havde arbejdet sammen), eller lever du af kartofler (altså om det var den eneste grøntsag, jeg spiste; det er det så ikke, jeg spiser også andet end kartofler); midt i alt det huskede jeg pludselig, hvor meget jeg holdt af at være FDF leder og gymnastikleder for børn i den alder.

DSC04391

De er en sæk lopper, de kan spørge, så man sommetider må stoppe op og tænke, hvor kom det lige fra, men hold da op, som de gik op i det. De gravede kartofler op, de trykkede på knapper, mens jeg holdt sækken under vægten, de bandt sækken sammen og satte mærkater på, de syntes, det var så spændende at få fortalt om  kartoflens vej fra jorden, hen over indlagring, sortering, pakning  og frem til kartoflerne lå ude i butikkerne. De elskede historien om min søn og datter, som kunne få timer til at gå ude ved sorterbåndet med at finde kartofler, der lignede ænder (datteren), eller ninjaturtles (sønnen); de grinte, da jeg fortalte om kartofler, der pludselig fløj gennem luften, fordi det var kamp mellem turtles, eller når datterens ænder pludselig skændtes meget højt eller brød ud i sang. Bagefter gik der sport i at finde sjove kartofler i affaldskassen og havde vi haft mere tid, var de nok også begyndt at lege med kartoflerne.

DSC04375

De forstod godt, at fingrene skulle holdes tæt til kroppen, da vi gik ud til landmanden og så på alle båndene, der kørte, men jeg havde nu også fortalt dem om folk, som min kære landmand, der har fået ben eller arm i maskineriet og hvor galt det kunne være gået, så selv de seje gutter og tøser fik travlt med at holde afstand til maskineriet. Det er ikke en legeplads, men en arbejdsplads, men de fik lov til at se, hvor meget de vejede inde på vores store vægt, hvor der kunne stå 12 af deres slags på pallevægten. De fik lov til at klappe Istvan, og de fik lov til at få afløb for al energien ude i karoffelmarken. Nu er de i fuld gang med gudstjeneste, jeg har fået noget at spise og drikke og har gang i muffinsbageriet til folkeholdet. Mens de køler af (muffins, ikke folkeholdet), skal jeg ha ryddet op i kartoffelhuset. Jeg er træt og beskidt, men glad. Det har været en god dag.

DSC04376

JEG ER KLAR

Paller er sat ud, så 25 poder på 9-10 år kan sidde ned og spise frokost.

Kasser er fundet frem, så 50 hænder kan grave kartofler op og fylde kasserne.

Sække er fundet frem, så 25 minikonfirmander kan lave 5 kgs sække til at sælge.

Bord er fundet frem, så de kan lave pynt til gudstjenesten.

Nu venter jeg blot på de 25 og deres voksne ledsagere.

fredag, september 23, 2011

HIMMELSK # 51 eller en humørkur

Kender du det?

Man vågner op lys i sindet, og vejret udenfor understøtter denne stemning hele dagen. Andre dage gør det lyse sind, at man ikke “ser”, at vejret ikke er så lyst, man ser kun de gode sider ved dagen. Så er der de andre dage, dem hvor man vågner med et mørkt sind, og vejret udenfor glimrende understøtter stemningen. Man tager sig sammen, man er jo voksen, man gentager igen og igen; se på de lyse sider, alt imens man allerhelst vil blive som et lille barn, der putter sig i mors favn.

P1020381

Jeg har to kure mod det. Den ene er at tage på arbejde og grine sammen med mine kolleger, men jeg har fridag i dag, så den er udelukket. De ville nok kigge lidt, hvis jeg kom anstigende i mit beskidte kartoffeltøj og forlangte et grin :-) Den anden kur er at tage de røde travesko på og gå en lang tur. Den skal være så lang, at al ævl og kævl når at fordufte, mens den friske luft breder sig i hele kroppen inklusive hjernen.

P1020385

Min krop er glad, min hjerne er lettet, den har genfundet  det lyse fokus. Og lige nu øjner jeg en minimal chance for, at jeg alligevel måske kan være sammen med mine kolleger i aften til hyggeligt samvær. Vi får se, og ellers så har jeg ferie om 1½ uge, hvor mine kolleger kommer ud til aftenhygge hos mig. Det gik godt med kartoffeloptagningen i går, og det kører også godt i dag, om lidt er jeg bestilt til at hjælpe. Må din dag blive lys og glad.

P1020391 

Du kan se flere himmelske billeder her.

torsdag, september 22, 2011

DE GAMLE DAGE

I dag har jeg tænkt tilbage på de gamle dage, dengang jeg var en del af arbejdsholdet gennem 11 år. Når vi lagde kartofler ind, blev der tit et lille tidsrum på 5-10 minutter mellem læssene, sommetider mere. Nogle gang skulle jeg skovle jord væk, andre gange kunne jeg nå at komme ind og sætte en vask over, smøre madpakker, ordne kontorarbejde eller måske køre hen og hente børn ved bussen. I dag har vi et andet indlagringsgrej, det sørger for at fjerne det meste af jorden selv, og jorden kommer ud i kasser, uden at vi skal skovle. Derudover er grejet større, så der kører flere kartofler henover båndet, hvor vi står. Det betød i dag, at jeg indimellem havde op til 15 minutter, hvor jeg kunne sætte vask over, smøre mad, eller blogge (der skal være fordele ved ikke at have hjemmeboende børn og at have en rengøringshjælp)

P1020349

P1020353

 

 

 

 

 

 

Ved 14 tiden havde de ikke brug for min hjælp mere, og så opdagede jeg, at vaskemaskinen blinkede med fejlvisning. Jeg kunne ikke huske, hvor brugsanvisningen var, så jeg ringede til en elmand, han kunne ikke komme. Så ringede jeg til en anden, han fortalte, at det fejlnummer var noget, jeg selv kunne ordne. NÅ jeg fik fundet brugsanvisningen og gik i gang, men manglede noget meget fladt at samle vand op i. Jeg er så kodet til, at min handyman ved alt og kan alt, så jeg ville spørge, om han havde sådanne flade bakker. Han var fortravlet, regnen drillede jo, så jeg fik blot besked om, at han ville sende en af folkene ind, når der var tid. SÅ blev jeg stædig, jeg havde ikke bedt om hjælp, kun om en flad bakke! En plastikpose og masser af køkkenrulle senere, så var pumpesien renset, og mit vasketøj er nu klar til at hænge op.

P1020378

VAND OG VARME

er vi afhængige af. Jorden kan ikke give os føden, hvis ikke vand og varme er til stede. På lørdag skal vi have besøg af 30 – 40 minikonfirmander, vi har sponseret et par lange kartoffelrækker, de giver deres arbejdskraft, kartoflerne skal tages op med hænderne og pakkes; og så sælger de kartoflerne til familie og venner ved den efterfølgende høstgudstjeneste.

Pengene går til Afrika, og i går, da jeg skulle aftale de sidste detaljer med sognemedhjælperen, som er min gamle FDFkollega, funderede hun over denne situation; i Afrika er der så tørt, at der ikke kan gro noget, her står der gode afgrøder, men regnen gør sit til at forhindre os i at få det i hus. Naturens stærke kræfter er i den grad på spil rundt om i verdenen, men på hver sin måde.

Solen skinner dejligt her fra morgenstunden, gåturen foregår på mudrede veje, om end landmanden i går forsøgte at skrabe dem, når han nu ikke kunne tage kartofler op. I dag tager de kartofler op på fuld kraft, og jeg er netop blevet bestilt til at hjælpe.

Ha en god dag.

P1020371

onsdag, september 21, 2011

EN GEVALDIG SANGONSDAG

Først kørte jeg den ene vej og sang, så kørte jeg tilbage igen, mens jeg sang.

Lige for tiden er det det bl.a denne sang, der høres i bilen

Så kørte jeg den anden vej, mens jeg sang. Der, hvor jeg kørte hen, sang jeg også, men sammen med mit kor, og bagefter kørte jeg hjem igen, mens jeg sang.

En af mine yndlingssange med mit gospelkor

Sov godt :-)

Her er en af mine yndlingsaftenssange i instrumentel version

VED DU, HVAD DET BEDSTE ER?

Det slog mig, da jeg var ved at spænde skoene. Håret var sat, morgenmaden spist, madpakkerne til folkeholdets eftermiddagsmad smurt, tasken pakket, og jeg kiggede ud på en morgen, som var bælgravende sort.

Det er ikke at kunne se smukke solopgange, mens jeg kører på arbejde, den tid er forbi for i år.

Det er ikke, at jeg har fridag i morgen.

Det er heller ikke, at jeg har nået at få smurt madpakke til mig selv.

Det bedste ved disse sorte morgener er, at ingen kan se mig i bilen, når jeg drøner derud af. Jeg kan skråle løs, lige så tosset jeg vil, uden nogen lægger mærke til det. Jeg elsker min halve time om morgenen, hvor jeg vælger de samme sange om og om igen, fordi de netop den dag er det, der gør mig glad.

Slip glæden løs i dag, og må du få en frydelig onsdag.

P1020342

tirsdag, september 20, 2011

JEG NÅEDE DET LIGE

Jeg nåede lige at få redigeret i undervisningsmateriale og læse artikler, inden det blev tid at gå op på afdelingen.

Jeg nåede lige at få spist min formiddagsmad, inden de interne akkrediteringsfolk dukkede op i personalestuen og stillede spørgsmål.

Jeg nåede lige at få sagt det, jeg ville om apopleksi og sygepleje, inden de to timers undervisng af studerende og elever var færdige.

Jeg nåede lige at tage sygehustaxaen ud til Syd og spise en sandwich, inden jeg skulle til møde.

Jeg nåede lige at vente på taxa, som var forsinket, og dermed blev jeg også forsinket til min aftale med blodbanken på Nord.

Jeg nåede lige at lægge mig godt til rette på briksen og glæde mig til 20 minutters ro, mens jeg blev tappet og drak solbærsaft, før end sygeplejersken meddelte mig, at min blodprocent var for lav til, at jeg kunne tappes.

Men så nåede jeg lige at køre omkring bilforhandleren og få skiftet en bilpære, inden jeg kørte hjem.

Jeg nåede lige at få smurt en bolle og brygge te, inden landmanden kom ind for en kort testund.

Jeg nåede lige at få ordnet betaling af regninger og at lave aftensmad, inden landmanden kom ind igen.

Jeg nåede lige at komme hjem fra cykeltur og snuppe kameraet.

DSC04367

Nu tror jeg, at jeg lige vil ønske dig en god aften og en god nat.

DSC04365

mandag, september 19, 2011

INSPIRATION/ANSPORELSE

Andre forstår ikke min fascination af blogland, indimellem forstår jeg heller ikke det selv ;-) Der er dage, hvor det “blot” er læsning om dit og dat, andre dage får det mig til at grine højt eller klukke stille. Der er dage, hvor jeg bliver inspireret til at gøre lidt mere ud af madlavningen eller serverer lækkerier for gemalen, der er andre dage, hvor jeg får sat blomster i vaserne og flytter lidt rundt på puder og lignende. Strikkeideer har jeg mange af, men strikkeriet bliver ikke til så meget, skidt pyt, jeg hygger mig, når det sker.

Jeg har stadig som et mål at øge min motion, den er ikke et fast dagligt punkt, og det skal den blive. Her har flere af jer skubbet til mig, når jeg sad godt og tungt på stolen foran computeren og fået mig til at rejse mig og tage skoene på og gå, bare gå derud af. Jeg har nu meldt mig til Arbejdspladsen motionerer, og sammen med “apopleksitøserne” håber jeg, at vi kan inspirere og drille hinanden så meget, at vi går helt bersærk i motion på alle mulige måder. I dag fik jeg gået 40 minutter i skønt morgensolskin, og da regnen havde regnet af, tog jeg cyklen og tog en runde i nabolaget på 40 minutter. Jeg håber, at de næste tre uger kan give mig nogle gode hverdagsvaner.

DSC04342

HØST

Mandagens fototema er høst, og hvad vi forbinder med det ord. Se nu betyder høst ikke det samme på norsk og dansk. På norsk er det de tre efterårsmåneder, på dansk er det den tid, hvor man høster afgrøderne på marken: korn, gulerødder, kartofler osv.

DSC04345

DSC04351

Men for os som kartoffelavlere bliver de to betydninger af ordet høst sammenfaldende. September måned og halvdelen af oktober måned er der, hvor årets høst af kartofler lægges på lager. For mig er det forbundet med en travl tid, men også en skøn tid, farverne i naturen begynder at stå i flammer, æblerne rødmer og er først helt plukkeklar, når frosten har stukket sit hoved frem i oktober.

DSC04361

Høstanemonerne har lyst op lige fra den første dag, vi kørte ud med mejetærskeren og høstede korn i august måned, og der bliver ved med at være nye blomster at fryde sig over.

DSC04337

Regnen vil vi ikke nævne her, blot sige at den også skaber andre veje at gå på. Alt bliver mudret til, så der forestår et stort rengøringsarbejde i den sidste del af efteråret, når høsten er i hus.

DSC04356

God mandag til dig.

Hermed et link

Nogle af jer ville gerne læse den artikel, jeg refererede til i sidste indlæg. Jeg håber, du kan læse den her. Artiklen står på side 26. Min fagforening har fået ny hjemmeside, og jeg har ikke studeret den så meget, men tilsyneladende kan alle nu læse artiklerne, hvor der før var adgangskode på.

God nat, nu vil jeg spille lidt kabale og drosle ned efter aftenvagten.

søndag, september 18, 2011

NÅR LYSENE TÆNDES

I dag har været en dag, hvor der nærmest har været lys tændt hele dagen, først de levende lys og kort efter måtte de elektriske holde for.

På arbejde er der fuld blus på alle lys, når vi nærmer os aften, vi skal kunne se noget. Nogle af mine kolleger skruer ned for styrken på kontoret, og jeg er ikke lyseslukker, men lysetænder, jeg kan ikke arbejde med hyggebelysning. Derfor har det også været spændende at læse i mit fagblad om intensiv afdeling på Kolding sygehus, som har fået installeret lys med farveskift. Lyset ændrer farve henover døgnet og personalet oplever, at det hjælper på en anden måde end medicin gør. De har mulighed for at slå akutlys til, hvis de har brug for det, men de har også sfærelys,som kan kombineres med et musikstykke, når f.eks patient og pårørende er alene på stuen. Ved 22 tiden skifter lyset til røde nuancer, som skal “snyde” patienter og personale til at tro, at dagen går på hæld. Det gør den jo også udenfor, men på en hektisk afdeling kan der nemt være fuld blus på, og man får ikke følelsen af nattens komme. Lyset skal også få personalets kroppe til at drosle ned, så de nemmere kan sove, når de kommer hjem, og en fast aftenvagt udtaler, at hun ikke er udmattet på samme måde som tidligere, trods det at arbejdsmængden er den samme.

Midt på aftenen slukker vi halvdelen af lysene på gangen, lysene på stuerne kan skrues op og ned i styrke, så også her kan vi give indtryk af nattens komme. Det kan vi også på vagtstuen, men her har jeg altså brug for fuld blus til at kunne se, måske skulle jeg i aften prøve at skrue bare lidt ned.

God aften til dig, jeg er i fuld sving på arbejde, når det her indlæg udgives, jeg håber på en rolig vagt.

DSC04328

LIGESTILLING?

Nordjyske Stiftstidende kundgør, at vi nu er tættere på ligestilling i dagens avis:

“39,1 % af kvinderne i det nye folketing er kvinder. Det er to procentpoint flere end i det gamle”

Det lyder godt, jeg ser frem til den dag, hvor 100 % af kvinderne er kvinder.

Ha en god søndag, her er landmanden stukket af fra morgenbordet, som var programmeret til afslapning og avislæsning, han kom til at se på radarbillederne; om lidt regner det, så nu slår han græs. Jeg skal have sidste aftenvagt i dag og snupper lige lidt mere avislæsning, man bliver så klog, siges det ;-)

P1010756

lørdag, september 17, 2011

ORDENES BETYDNING

Det sker vel på alle arbejdspladser, at man får lavet ord, som lige netop dækker en bestemt funktion, eks. kan et navneord blive til et udsagnsord, som når vi blogger, her har det flere betydninger: vi skriver indlæg, vi læser indlæg, vi kommenterer indlæg, vi skriver sammen. Udenforstående eller nyansatte kan have svært ved at forstå snakken i starten, men snart omtaler de også en funktion med et hjemmelavet ord eller måske er det et kendt ord, som nu blot har fået en anden betydning i netop denne sammenhæng.

Lige for tiden har vi på afdelingen meget sjov ud af et nyt ord. Når patienter bliver indlagt hos os, går en rutine i gang. Rutinen må aldrig kun blive rutine, men den skal sikre, at alt det man ved betyder noget i forhold til at give den enkelte patient den bedste udredning, behandling og pleje, også bliver gjort selv i de travle situationer. Vi har en tjekliste, som sidder foran i vores sygeplejejournal, og her står bl.a., at der skal opstartes et apopleksiskema, dvs vi måler blodtryk, puls, temperatur og  iltmætning af blodet. Derudover vurderer vi patienten neurologisk, der er kloge hoveder, der har fundet nogle enkelte undersøgelsesmetoder, som kan sige meget om, hvor hårdt ramt patienten er, og om der sker ændringer i tilstanden. Vurderingen hedder Scandinavian Stroke Scale, i daglig tale SSSscoring. Derfor kan du høre denne snak mellem to kolleger: har du scoret patienten på stue 4? Eller hvad mener du om den her historie; jeg gik ind til en mand, som havde været hos os en dags tid, og siger, hvis du lige lægger dig op i sengen, så kommer jeg og scorer dig! Siden da har jeg arbejdet hårdt på at sige, jeg vil gerne vurdere dig neurologisk og måle dit blodtryk, vil du lægge dig op i sengen, så kommer jeg om 10 minutter. Jeg kan stadig høre mandens latter og min rødmen. Min kollega, som netop er gået på pension, åbnede døren ind til en gammel mand og sagde, jeg skal lige score dig, hans familie som også var til stede, skreg af grin.

Nu er vi så gået i gang med et nyt screeningsark, vi har gjort det hele tiden, men nu er det sat i systematik på et ark. Vi skal se på risikofaktorer i forhold til at forebygge en ny blodprop, vi skal kigge på Kost, Rygning, Alkohol og Motion, de såkaldte KRAMfaktorer. Det er blevet til at KRAMme patienten.

Så man kan da kun sige, at patienterne får sig lidt af en oplevelse, når de bliver indlagt hos os, for vi starter med at score og kramme dem :-)

Har du sjove eksempler på ord, som har fået en dobbelt betydning?

Må du få en god dag med plads til latter og kram.

P1020362

fredag, september 16, 2011

SOLSKINSKONTOEN

Solskinnet smyger sig om mig, vasketøjet hænger ude, kontoret fyldes af lys, og jeg nyder alle indesyslerne før aftenvagterne.

P1020364

Luft må der til, så jeg smutter af sted på en travetur hen forbi vores anden gård, hvor hyldebærrene snart er klar til plukning, videre forbi stubmarkerne og ude i det fjerne kan jeg se kartoffeloptageren. Indimellem kan de køre uden en ekstra traktor foran, men der er blødt overalt, meget blødt.

P1020363

Henne i den fredede del af højmosen er der også blødt, så jeg holder mig til vejen. Sommerfuglene har travlt med at suge næring til sig, lige som jeg suger solskinsnæring til mig.

P1020366

Det er som om farverne eksploderer på sådan en solskinsefterårsdag, alt står skarpere. Jeg tager dybe indåndinger og Nyder solen. Håber solen også skinner hos dig.

P1020370

HIMMELSK #50

I dag skifter jeg dagvagterne ud med aftenvagterne, det betyder, at dagen ikke starter så tidligt. Så mens jeg sætter vand over til te, kan jeg se, at landmanden og jeg også har skiftet, i dag er han først oppe. Der er travlhed og lange arbejdsdage. Når medarbejderne går hjem, arbejder landmanden videre, så alt er klar, når de møder næste morgen. I går måtte landmanden holde med arbejdet, så vi lige nåede ind til valgstedet før lukketid. Nu er han så stået tidligt op for at flytte indlagringsgrejet, inden medarbejderne kommer. Han er gået over på det, jeg kalder duraceltempo, han bliver bare ved og ved,  han arbejder og sover, søndagen bruges til at restituere sig og få de ting gjort, han ikke når de 6 hverdage. Tempoet bliver skruet op, han nærmest løber over gårdspladsen, når han skal fra det ene sted til det andet

DSC04313

MEN der er tørvejr, og det er himmelsk.

DSC04317

Må din fredag være dig imødekommende. Du kan se andre bud på himmelbilleder her

torsdag, september 15, 2011

JEG BLIR SÅ GLAD

Og så sender jeg en varm tanke til mine børn og alle andre i København og håber solen skinner på dem :-)

DSC04305

DSC04310

DSC04304

Arbejdsdagen på sygehuset er overstået, i morgen starter aftenvagter, så jeg kan nyde valgaftenen i fulde længde og sove længe i morgen.

Og lige nu og her sidder jeg i solskinsstrålen, mens jeg spiser knækbrød med banan og drikker grøn te med citron.

Må resten af torsdagen komme dig i møde lys og let.

onsdag, september 14, 2011

JEG GLEMTE JO

at tømme postkasse både i går og i dag.

DSC04302

Nu kryber jeg under tæppet, her er vist tidsfordriv nok, indtil jeg falder i søvn.

SÅ SIDDER JEG HER

Hvad skal jeg skrive om?

Landbruget og kartoffeloptagningen?

Hverdagen på et apopleksiafsnit?

Tankerne om hvordan vi bliver bedre apopleksispecialister?

De sidste dage på motorcykelferien, nu hvor motorcyklen nærmest er gået i hi?

Indlæg om alt det jeg har strikket?  HA hvor er du morsom Lene! En linje ville det fylde.

Da mine børn var børn, var en af de bøger MAN læste, Anna Wahlgrens bog De Kære Børn. Der var meget, jeg ikke kunne bruge, der var noget, jeg brugte, men som ikke virkede, og så var der en enkelt fortælling, som hjalp mig, hver gang jeg undrede mig over, hvad der nu skete. Nu havde vi lige haft et tilfreds og aktiv barn, og pludselig fik vi et barn, der var på tværs, og som hele tiden blev vred og irriteret og som hele tiden søgte grænser. Hun beskrev barndommen som  tider med perioder, hvor man havde tillært sig nogle færdigheder, man vidste, man kunne f.eks. spise med ske, man hyggede sig med det tillærte. I løbet af 1- 1½ år skete der et skift til de perioder, hvor man udforskede ny viden og nye færdigheder, her gik tingene ikke altid som de skulle, stolen, man ville kravle op, drillede, knapperne på trøjen var ualmindelige dumme osv. Gennem hele barndommen og ungdommen vekslede de to slags perioder, hygge med det tillærte, kampen med det nye, man ville lære.

Gad vide om det måske fortsætter resten af livet, blot med større intervaller, i så fald må jeg hellere få klarhed over, hvad det er, jeg synes, jeg skal lære, så jeg ikke går i stå, det ville måske gøre det nemmere at være mig.

I dag gik jeg helt skæv i en diskussion med en af de kolleger, som jeg holder meget af, og det fyldte bagefter, for ret beset var vi enige om mange ting, vi var måske blot to forskellige steder i vores udvikling som sygeplejersker. Jeg var meget træt (ikke sovet siden kl.3) og var ansvarshavende, måske gjorde det lunten kortere og evnen til at høre det mente i det sagte ringere. Heldigvis fik vi snakket om det, og det gjorde godt.

Ikke mere sidderi, der skal bages boller til morgendagens kartoffeleftermiddagsmadpakker, og landmanden skal da også ha noget aftensmad. Koret må vist aflyses for mit vedkommende, jeg tror, jeg bliver direkte farlig at have på landevejen, når det bliver mørkt. Og mørkt er det nu, når jeg kører på arbejde kl. 6.15. I sidste uge var det lyst! Men vi har tørvejr, det er det vigtigste.

God aften til dig.

P1010791

NOGLE GANGE

kan man blive så træt, at man må lukke øjnene midt blandt andre

Nogle gange kan svømmeture i september gøre en træt, bare træt.

DSC04297

Nogle gange er det hyggeligt at falde i søvn til de voksnes snak og fjernsynets partidebatter.

DSC04299

Nogle gange er det lykken at få en plads helt for sig selv.

DSC04300

Må din onsdag blive god og dejlig.

tirsdag, september 13, 2011

POSITIVE FØLELSER

Gårsdagens læsning af søndagsavisen har sat sine spor i tankerne i dag. Nej det handlede ikke om valg, og hvor krydset skal sættes.

En forsker i virksomheders ry havde efter at have studeret firmaer og deres fremgang eller mangel på dette, måske endda tilbagegang, konkluderet følgende:

Det hele afhænger af medarbejdernes opfattelse af firmaet. Hvis medarbejderne er mindre tilfredse end kunderne og har et dårligere billede af virksomheden, falder salget. Hvis kunderne og medarbejderne er lige tilfredse, forbliver alt som vanligt. Hvorimod hvis medarbejdernes syn på virksomheden er mere positivt end kundernes, så stiger salget.

Det giver mig en forklaring på, hvorfor min afdeling trods besparelser, trods nedskæringer, trods et stift sygehussystem, gang på gang får breve, gaver og verbale roser fra pårørende og patienter. Vi får også ris, tag endelig ikke fejl, vi har stadig ting, vi kan forbedre, men vi er alle stolte af vores afdeling, vi er stolte af den viden, vi har, det er ikke altid, vi kan få lov til at udfolde hele viften med handlemuligheder, men vi ved, vi kan. Kunsten er så at få denne viden formidlet til nye kolleger, få luget ud i tidslerne og få gødet roserne, så vi alle vokser, alle udvikler os, alle ranker ryggen, og  alle helt inderst inde føler, at vi har en god afdeling at være patient og pårørende på. For det forplanter sig, det sætter spor, og det forstærker den positive effekt.

For som avisartiklen slutter med, det hjælper ikke at sende medarbejderne på kurser i at smile, smilet skal komme indefra, følelsen af positivitet skal være ægte.

Giver det mening for dig?

DSC04286

UDENFOR

rusker det i træerne, det har det gjort, lige siden jeg gik i seng. På det tidspunkt regnede det også, og jorden udenfor ser våd ud her til morgen. Ikke desto mindre har jeg smurt madpakkerne til eftermiddagsmaden, 5 i alt, vores medarbejdere har selv madpakker med til formiddag og frokost, og telefonforbindelsen kan fortælle mig i eftermiddag, om jeg skal tænke på aftensmad til mere end to. Det bliver vist et kartoffeloptagningsår med forhindringer, landmanden kørte en runde i går aftes, og der er stadig landmænd her, som ikke har fået høstet, og på flere kartoffelmarker har man haft problemer med at sidde fast.

Min kartoffeldag i går blev også med pauser, når der skulle sættes ekstra hjul på vognene og når det regnede, vi måtte stoppe klokken 14, så eftermiddagsmaden blev kun til os selv i går. Nu er jeg spændt på,om min eftermiddagste i dag skal ledsages af 5 madpakker, i så fald har jeg da to hunde og en mand til at hjælpe mig.

Kartoflerne må undvære mig de næste 6 dage, der står 3 dagvagter og 3 aftenvagter på programmet. Jeg glæder mig til at møde kolleger og nye patienter på en dag med helt anderledes udfordringer end det at tage jord fra kartofler.

Må din tirsdag blive fyldt med spændende og gode udfordringer.

vanddråbe