tirsdag, december 25, 2012

JULEMORGEN GENNEM 27 ÅR

Først var der tre år, hvor jeg vågnede julemorgen og kunne kigge på mine to små vidundere. Eller rettere sagt, de nåede nok egentlig at vække mig. Jeg nød dem, inden jeg skulle i aftenvagt, men jeg havde tiden sammen med dem om morgenen. Så kom der 11 år, hvor arbejdet i kartoflerne heldigvis holdt fri juledag. Børnene var i den alder, hvor der var legetøj på ønskelisten, de blev længere og længere oppe julenat og sov længere og længere juledag. Vi har sågar præsteret, når børnene var i fuld gang med at lege med Lego, Barbie, Playmobil eller andet legetøj, at vi to voksne så film julenat og faldt i søvn. Når jeg så vågnede, kunne jeg finde en søn, som var faldet i søvn i en stol med en figur i hånden og en datter, der lå hen over Barbiedukker og deres møbler ude i gangen. De blev båret i seng, al juleslikket sad stadig på tænderne, utroligt at de har haft så få huller som de har, og så sov de til langt ud på formiddagen. Fast julemorgenstradition, som deres far introducerede dem til, er risalamande. Nattøj, morgenhår, søvnige øjne, julefjernsyn og risalamande hører bare sammen.

Så vendte jeg tilbage til sygeplejejobbet og med det kom så også arbejde på helligdage tilbage. Jeg var ikke længere en del af morgentraditionen herhjemme, for jeg valgte ofte dagvagt denne dag. Derfor nyder jeg ekstra meget denne julemorgen med tid til restemorgenmad, jeg har spist frugtsalat fra frokostbordet i går, en bolle fra morgenbordet i går, og når sønnen en gang står op, skal vi have risalamande.

Vi har haft en skøn juleaften sammen med landmandens ene søster og svoger. 2. juledag kommer der 30 gæster fra landmandens side, heldigvis har de alt med, vi skal blot sørge for borddækning og drikkevarer. 4. juledag er det min familie, der rykker ind medbringende spiselige sager. Desværre er datteren blevet kaldt på arbejde 3. juledag, så vi nyder ekstra meget disse dage, inden hun smutter til hovedstaden igen.

Morgenstunden er også brugt til at kigge nærmere på det juletæppe, som har været en del af min jul siden 1963, hvor min mor startede sin egen juletradition. Vi var da 4 børn, og siden kom en mere til. Hvert år har sit symbol for, hvad der skete det år. Nu er juletæppet mit, min mor har syet det sidste motiv i 2004. 2005 – 2007 er årstallene broderet på, men ikke motiver. Min teori er, at min mor syntes, 2005 var for tungt at lave et motiv til.Min mors kræftsygdom var stabil, den forhindrede hende ikke i at leve livet, men mine forældres ene barnebarns død i 2005 tog hårdt på dem. Det var også det år, mine forældre havde guldbryllup, hvor vi fik taget et dejligt billede som et dejligt minde om festen, men også om min niece, som var død to måneder forinden. Nu må jeg tage traditionen op og få syet de sidste motiver på. Jeg har besluttet, at når den inderste ring er sluttet, stopper motiverne. Umiddelbart passer det vist med 2011, hvor juletæppet var med til at fejre sidste jul i mine forældres hjem.

Håber din juleaften blev lige, som du gerne ville have det. Glædelig 1. juledag.

DSC06332

22 kommentarer:

 1. Det er dog et fantastisk tæppe du har. Så smukt og så fyldt med minder.
  Du må overveje at starte et par stykker op til dine egne unger.
  God juledag hos jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inge, det er et skønt tæppe. Jeg tror jeg overlader det til mine børn selv at starte sådanne tæpper op :-)

   Slet
 2. For et flott teppe, og så koselig å ha det å se på og minnes de forskjellige årene.
  Har ikke sett noe lignende.
  Ønsker deg mange gode juledager sammen med dine kjære :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Astrid. Jeg har heller ikke set ideen andre steder :-)

   Slet
 3. Hyggeligt at læse om dine minder fra en svunden tid :-)
  Fantastisk tæppe - der bliver rift om, hvem der skal arve det ;-)
  Hyg jer fortsat og god jul, alle sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ellen,nu blev det mig, der arvede det, det havde min mor bestemt :-)

   Slet
 4. Hvor er det et fantastisk familietæppe. Jeg har ikke set sådan et før, men ideen er rigtig god. Fortsat hyggelige juledage til jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Betty. Min mor sendte faktisk ideen ind til flere dameblade og ideen blev også vist ;-)

   Slet
 5. Det er et rigtig fint tæppe, og jeg synes, at det er dejligt, at det fortæller jeres egen historie.
  Den med sovende børn og ingen tandbørste kendte vi også. Sådan skal det nok være ind imellem. Og de har alle deres tænder endnu :-)
  Det er dejligt, at du deler jeres historie og dine personlige minder.
  Fortsat glædelig jul hos jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Susanne. Sovende børn skal man ikke vække for at børste tænder, tænk hvis de ikke falder i søvn igen ;-)

   Slet
 6. Det er et helt fantastisk tæppe du har; ideen er simpelthen genial. Der er ikke noget at sige til, at det blev vist, der hvor din mor sendte det ind til. I mit barndomshjem havde vi også et smukt juletræstæppe, men jeg ved ikke, hvad der blev af det efter min mors død.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, jeg er også rigtig glad for tæppet, nu må vi se om næste generation tager ideen op :-)

   Slet
 7. Hvor er det et smukt tæppe, en rigtig fin ide.

  Hilsen Joan M.

  P.s: Da vores børn skulle køre hjem juleaften lå de to børnebørn på hver deres sofa og sov, så de fik lov til at blive liggende, og så kunne vi nyde dem da de vågnede....dejligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joan, dejligt at I også synes det er smukt. Sikke da en skøn opvågning julemorgen :-)

   Slet
 8. Hvor er det et smukt tæppe. Og ideen er da genial, at man ikke behøver brodere hele tæppet færdigt, men kan starte med det første motiv.

  Dejligt med juletraditioner. Og det der med at gæsterne kommer med maden 2. juledag burde være lov! Vi gør noget lignende i dag. Og så rafler vi om opgaverne undervejs:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, faktisk tror jeg også at det med at tæppet udviklede sig og ikke skulle være færdig på en gang var det, der gav min mor ideen :-)Jeg mener kvindelig lærer med fire børn, de har vel nærmest aldrig tid til et helt juletæppe eller hvad? :-)
   Og julebud med medbragt mad hører bare sammen, enig.

   Slet
 9. Det er dejligt med juletraditioner og en god idé med juletræstæppet. ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Annemarie, vi nyder begge dele :-)

   Slet
 10. Kære Lene, jeg havde sådan håbet, at jeg havde nået op i Vildmosen inden juleaften, men det smuttede desværre.
  Men jeg håber, at I får nogle dejlige juledage og at det kommende år må blive et rigtig godt år for jer.
  Jeg er nu opdateret med hvad der er sket siden jeg måtte slippe i September, hvor er det flot med dine løbeture.
  Da vi var i Danmark sidst i September og flere gange var omkring mosen, tænkte jeg på dig.
  Mange julehilsener fra Holland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Anette, fordi du er en sej kvinde,der sådan læser tilbage over længere tid. En glædelig jul ønskes I i Holland :-)

   Slet
 11. Åh, hvor er det et smukt tæppe med så mange tanker lagt i.

  Jeg har min mors gamle juletræstæppe, med nisser og julemotiver rundt om klippet i stof og filt og limet på. Mange af detaljerne er efterhånden røget af, og hver gang jeg finder det frem, tænker jeg, at jeg skal lave det fint og færdigt igen.
  Det er endnu ikke sket, og jeg ved ikke om jeg nogensinde får det gjort :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, og et eller andet sted er minderne jo det vigtigste, så måske er det ikke meningen at juletæppet skal have alle detaljerne på :-)

   Slet