onsdag, marts 06, 2013

OVERFLOD OG UNDERSKUD

Når man sådan bliver elektronisk, som vi er på vej til i disse dage, hvor vi fra at skrive i en papirsygeplejejournal nu skal skrive den elektronisk, ja så skabes der overflod af noget, og der opstår underskud af andet. Der ligger mapper i stabelvis på kontoret, de er tomme. Der står stabelvis af  tomme små bakker i vores reol, som før rummede alle de forskellige ark til sygeplejejournalen: ark til sygeplejeanamnese, sygeplejehandlinger, aktuel status, korte meddelelser, tværfagligt ark, udskrivelsesark, undersøgelsesark, forside osv. osv.

Til gengæld manglede vi bærbare computere, for nu skal computeren jo med ind til patienten, når vi tager imod eller når vi skal måle værdier eller lave neurologisk undersøgelse; dem har vi fået. Så manglede vi stik, så de kunne oplades; dem har vi fået. Så skulle der findes plads, til hvor de skulle oplades, det er også fundet.  Men så manglede der stikkontakter til opladerne, det er også fundet. Nu mangler vi bare at finde rutinen. I går tog jeg imod en patient, og hele tiden skulle jeg op og bruge hjernebarkens millioner af nerveceller, det her er absolut ikke automatiseret, så jeg blot trykker på en knap eller scroller ned ad siden og finder lige nøjagtig det søgeord, som jeg skal bruge. Hvor var det nu, at man kom ind til sygeplejestatus? Hvor var det nu, at telefonnumre på pårørende skulle noteres? Hvor var det nu, at vi blev enige om, arbejdsdiagnosen skulle skrives? Arbejdsdiagnosen er det, patienten kommer ind for at blive udredt for, om de fejler. For de fleste af vores patienter er det obs. apopleksi (til observation for blodprop/blødning i hjernen) Jeg fandt rubrikkerne og undskyldte over for patienten, at det tog lidt tid.

I dag holder jeg fri fra arbejdet, men i morgen er jeg da spændt på, om jeg kan finde ud af at læse rapport fra computeren. Vaner skal ændres, der skal omstruktureringer til både fysisk i afdelingen og i hjernen. Men det skal nok falde i hak, vi har prøvet det før, da vi gik fra et kardexsystem til sygeplejejournal. Vi har også prøvet to gange at flytte hele afdelingen, og det skal vi formentlig snart igen, men vi skal nok klare det. Jeg har som tidligere nævnt nogle fantastiske kolleger med mange forskellige kompetencer, udover de er dybt engageret i apopleksisygepleje, og alle disse kompetencer får lov til at udfolde sig, når der skal løses problemer. Her har vi ikke underskud, tværtimod synes jeg, at vi har en overflod af skønne evner.  Det vil jeg starte denne dag med at være taknemlig for. Må din onsdag byde på muligheden for at være taknemlig.

P1050357

16 kommentarer:

  1. Jeg var i praktik lige inden de gik helt over til elektronisk journal og da de var kommet over på elektronisk ... Jeg ved at der var mange som havde hovedbrud med at finde rundt i det ... hvor skal der skrives efter blodprøver mv ... men de er efterhånden ved at være ret glad for det ... Og så slipper man for den enorme mængde papirer :)

    God fridag til dig Lene :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Tove og god vind med bachelorprojektet :-) Jeg er helt sikker for, at vi bliver glade for det.

      Slet
  2. Jeg troede at alle sygehuse forlængst var gået over til elektroniske journaler..
    Det kræver altid noget ekstra at skulle ændre arbejdesvaner.. Håber det på sigt bliver nemmere og enklere, når der er adgang til alle oplysninger elektronisk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Inge, næh og ved du hvad det værste er? Hver region har sin form for elektronisk journal, så de kan ikke snakke sammen! Det er da skørt.Vi nyder allerede nu, at vi i samme skærmbillede kan klikke os frem til lægejournal, terapijournal, røntgensvar, blodprøvesvar og medicinordinationer, det er bare så godt :-)

      Slet
    2. det der med regionerne er ikke smart:-) især ikke hvis man har flyttet fra flere ender af landet efter jobbet de sidste 20 år... :-) og så sidder jeg lige og tænker over at det også i andre brancher kræver kraftig ændring af rutiner på grund af lovkrav om digitaliseringen- så jeg er taknemmelig for at min hjerne holdes igang af kravene om forandring ..

      Slet
    3. Ellen Kathrine, det er slet ikke smart, jeg håber at regionerne får løst det på et tidspunkt. Og vi bliver så sandelig holdt i gang, og det er nok godt nok ;-) men giver os vel også en forklaring på, hvorfor vi af og til er vældig trætte.

      Slet
  3. Jeg husker endnu dengang, hvor vi skippede papirjournalen i brillebixen og gik over til elektronisk journal...især husker jeg, at programmet lynhurtigt viste sig at være for småt...hvilket medførte at vores indskrevne notater, blev kastet rundt blandt kunderne og landede et forkert sted...pyyy ha, det var frygteligt!! Det var især observationer af kontaktlinsebrugernes røde/ikke røde øjne..aiii altså. AL TEKNIK ER HELDIGVIS BLEVET MEGET MEGET BEDRE!!
    Min onsdag??? skal tilbringes sammen med Marianne :) så taknemmeligheden er i top :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Anne, giv Marianne et stort knus :-) Og teknikken er heldigvis blevet bedre, men den kan ikke følge med vores krav, så vi har stadig tjeklister og andre papirer, som ikke er elektronisk, for de er skræddersyet til vores behov, og det kan systemet ikke håndtere lige nu.

      Slet
    2. Giver Marianne et kæmpeknus :)
      Det er hårdt arbejde,at indføre nye arbejdsgange..god abejdslyst med det :)

      Slet
    3. Tak Anne, og må I nyde denne dag sammen :-)

      Slet
  4. Jeg læste lige dit svar til Inge. At hver region har sit eget system er simpelthen det mest idiotiske (håber jeg da!), der er sket inden for offentlig IT i nyere tid. Og jeg synes - i al fredsommelighed - at nogen af de ansvarlige skulle have været sparket ud i det ydre rum. Bortset fra det, er det dejligt for jer, at I går til opgaven med krum hals uden noget omstillings-piv. Det bliver sikkert godt, når I har fået det nogenlunde ind på rygraden.

    Når Gemalen er udskrevet igen efter velgennemført gen-operation, vil jeg være taknemmelig for det :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten, åh nej, så der måtte gen-operation til, hvor er det dog bare frustrerende. Jeg håber at alt så går vel, og at I snart er samlet derhjemme igen.
      Det er virkelig idiotisk, at man ikke fandt en samlet løsning fra start af. Man kan ikke være i det offentlige sygehussystem , hvis man har omstillings-piv ;-)

      Slet
  5. Jeg tror, I ender med at blive glade for at slippe for at rode med papirer og mapper. Selvfølgelig kræver det tilvænning og læring at komme ind i den digitaliserede verden, det tror jeg, alle der har prøvet noget lignende, vil skrive under på. Held med det!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Henny, jeg tror du har ret, og vi skal nok klare det, vi ved jo at det tager tid at ændre vaner og rutiner :-)

      Slet
  6. Alt andet lige er det nok en fordel med den elektroniske journal - men tænk, hvis alt går ned af en eller anden grund. Jeg håber, der bliver taget godt med backup, og at den også bliver gemt på en sikker vis.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, backup har jeg slet ikke tænkt på, men det håber jeg sandelig at andre har. Til gengæld kan jeg blive helt svedt ved tanken om et nedbrud, vi kan nærmest intet gøre udover at passe patienterne, nej det passer ikke helt, for selvfølgelig kan man bestille prøver og undersøgelser gennem telefonen og der kan skrives nødjournaler osv, men besværligt, det bliver det :-)

      Slet