tirsdag, november 05, 2013

LIDT PROVOKERET

Jeg slapper af efter en god dag på arbejde, jeg læser dameblad, jeg læser brevkasse, jeg læser om en mor, som synes, hendes børn er urimelige. Forældreparret skal fremover holde jul hvert år, da begge bedstemødre ikke orker mere, at det går på skift i de tre hjem. Der er tre børn i alderen 20 - 23. Forældrene fortæller børnene, at fremover bliver der ikke pyntet så meget til jul og der bliver ikke juletræ. Forældrene  ønsker en stille og afslappet jul som modvægt til en hektisk hverdag. Alle tre børn er flyttet hjemmefra, men bliver meget oprørte over den beslutning og synes, deres forældre er kyniske. Brevkasseredaktøren holder med forældrene, men spørger om ikke de unge kunne tage ansvaret for at få pyntet op og købe juletræ, og så kunne alle være fælles om madlavning juleaften.
Først tænker jeg, det kan de da ikke gøre mod de unge mennesker, jeg synes jo, de stadig er så unge. Det var noget andet, hvis de var over 25. Selv om jeg ville have tudet, hvis mine forældre havde besluttet sig til sådan en jul. Jeg var vist 26, første gang jeg ikke holdt jul hos mine forældre. Lidt senere tænker jeg, at måske skulle forældrene have erkendt, at julen er traditionernes fest, og jeg går ud fra, at de gerne vil holde jul med deres børn, så måske skulle de have fortalt de unge mennesker, hvordan forældrene havde det. Og så kunne de unge mennesker få mulighed for at byde ind med forslag til, hvordan familien kunne holde jul, så alle blev tilgodeset og alle hjalp til.

Vores juleplan er udkommet, jeg har valgt at arbejde i nytåret, hvilket betyder, at jeg kan holde fri juledagene. Det vil jeg glæde mig over. Og over at vores lille familie på fire er enige om, hvordan julen skal være.

Og billedet er et fra arkivet, det har intet med jul at gøre :-)

28 kommentarer:

 1. Jeg har købt det samme blad :-) - følte mig også ret provokeret og tænkte meget over både spørgsmål og svar. Jeg er hverken enig med spørger eller svarer - forældrene skulle, som du siger, have draget deres børn med ind i diskussionen. Man ændrer ikke på generationers traditioner over natten, og det har de to forældre gjort. Sådan noget er man simpelthen nødt til at tale om. Når det er sagt, bør tre voksne børn selvfølgelig byde ind med lidt hjælp, når forældrene endnu er arbejdsramte og dermed lige så travle som børnene er - plus at de er ... ja, ældre og ikke længere har de samme kræfter som for 20 år siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, du får det formuleret så godt. For ja efter jeg havde skrevet det, tænkte jeg, at juleaften er ikke det samme som når jeg ellers inviterer gæster. Andre gæstebud kan jeg entydigt selv bestemme, men juleaften er en fælles tradition, så derfor er det noget man skal snakke om. Tak :-)

   Slet
 2. På mig virker det lidt sørgeligt, at man i den pågældende familie ikke forlængst har fundet ud af at hjælpe hinanden i julen. At pynte juletræ er da typisk noget, familiens unge skal hygge sig med. Og maden kan man da også deles om, hvis man er mange nok.

  Bort set fra det synes jeg, at alle burde tage deres juletraditioner op til revision en gang i mellem, så det ikke føles så hårdt, hvis nogen ønsker at pille lidt ved tingene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, jeg er enig med dig i at man skal kigge på sine traditioner, men så må man gøre det sammen og i god tid :-) Og så i øvrigt være fælles om det.

   Slet
 3. Det er noget af det sværeste i familierne - jul og arv!
  For første gang i mit arbejdsliv er det ikke indlysende, hvad jeg skal i julen. Som leder har jeg ikke nogen menighed, så det bliver lidt spændende, hvordan det ender. Men julen skal nok blive fejret, for det er Herrens fødselsdag, og det er stort!

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, julen skal fejres, og det er spændende hvordan din jul kommer til at se ud :-)

   Slet
 4. Jeg har faktisk allerede fået årets bedste julegave! I år skal morfar holde jul hos min søster, så i princippet var alle muligheder for en anderledes juleaften åbne, men da jeg i efterårsferien spurgte mine piger, hvad de gerne ville, var deres svar, at de egentlig helst ville holde juleaften hjemme - bare os fire, fordi som min ældste sagde "det er så længe siden!" (sidste år havde vi besøg af morfar og året før var rejseåret, hvor begge piger var hjemmefra i julen) :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pollyanna, I får en dejlig juleaften :-)

   Slet
 5. Julen er så fyldt med traditioner at det er rigtig svært at pille ved den. Vi er gode til at hjælpe hinanden, deles om madlavning osv., ellers ville ingen kunne klare at påtage sig at være værter. Da mine forældre stadig holdt jul klarede de det hele selv; imponerende.
  Jeg er helt enig i at man må snakke sammen om noget så vigtigt, og måske ender man med at få en endnu bedre jul :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ditte, vi er for det meste kun os fire, og vi hjælpes ad. At tale sammen om traditionerne burde være en selvfølge, men åbenbart ikke i den familie :-)

   Slet
 6. Uh, det er noget af det sværeste med julen og traditionerne. Vi "opfandt" jo raflebægeret sidste år, hvor vi raflede om opvasken, og det er en tradition, der er kommet for at blive, var vi enige om.
  Man skal huske at tage den stille snak om julen i meget god tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, din sidste linje formulerer budskabet kort og flot. Dejlig ide med raflebægeret :-)

   Slet
 7. I min, og måske andres, familier fylder julen ikke så meget året igennem, men når så december kommer, så skal tingene være som de plejer. :-) I år er plejer, at vi fire skal være sammen og min mor kommer. Næste år skal vi derudover være sammen med min søstrer og hendes familie. Med to piger på ni år er der selvsagt stor forskel på de to juleaftner. Hvert år glæder jeg mig lige meget til den juleaften der nu står for tur...så i år glæder jeg mig til den stille og rolige aften, hvor der er tid til den fordybelse der ka være blandt voksne mennesker.
  Alt dette er aftalt for mange år siden...nye aftaler må laves, når mine børn ønsker at tage over :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, så I har to sæt juletraditioner, dejligt :-)

   Slet
 8. Julen - en tid på året hvor tradisjonene er superviktig. Også i godt voksen alder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Elisabeth, det er vist den tid, hvor vi bliver meget traditionsbundet :-)

   Slet
 9. Julen er jo meget traditionsbundet, men det vigtigste for mig, er at være sammen med familien, og hver især byde ind med det vi kan og har kræfter til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, og det tænker jeg også :-)

   Slet
 10. Vi stiller så store krav til os selv og dermed også til hinanden! Jeg synes det er i orden at forældrene melder fra, her har ungerne jo en kanon mulighed for selv at komme på banen og måske overtage og præge julens traditioner fremover. Forældre skal altid være så "rigtige og korrekte" og inddrage børnene, som i det her tilfælde er "voksne mennesker"... Nej :-) det synes jeg ikke de behøver! Jeg ved godt at det her kan provokere meget, men det er alligevel ment og skrevet med et glimt i øjet... Ha´ en dejlig dag og jeg glæder mig til julen :-) Kram OddStyle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tina, dejligt med en anden vinkel. Jeg tror faktisk ikke at vi er så uenige. Jeg mener som jeg skrev til Ellen, at forskellen mellem jul og et andet aftenselskab er at vi som familie har dannet de traditioner. Da jeg formoder at man stadig vil være sammen med sine børn den aften, så synes jeg faktisk at man bør tage en snak om hvordan man har lyst til at den aften skal foregå. Og ikke bare give det som et dekret og dermed underforstået at passer det jer ikke, kan I tage et andet sted hen :-)

   Slet
 11. Jeg vil bare skrive, at jeg mener det samme som OddStyle - jeg kan ikke skrive det bedre selv :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, og nu kan du så få lov til at læse mit svar oppe hos OddStyle alias Tina :-)

   Slet
  2. :-) God aften... kram

   Slet
  3. Tak Tina og i lige måde :-)

   Slet
 12. Vi har holdt juleaften her i børnenes barndomshjem i mange år, men for 10 år siden besluttede jeg mig for, at nu måtte jeg se, hvordan det måtte være at holde jul i børnenes hjem, så nu går vi 2 gamle på skift hos vore 2 døtre, og de holder begge traditionerne i hævd. Jeg får dog lov til at stege en and hhv. en gås samt lave sovsen, og det passer mig fint. knus Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, traditioner ændres undervejs og det er fint med mig, vi skal blot snakke om det sammen :-) Dejligt at I nu nyder julen i jeres børns hjem, sådan gjorde mine forældre det også hver andet år.

   Slet
 13. Jeg har også købt det blad (netop fordi det var julenummeret), og min første tanke, da jeg læste brevkassen var, at jeg er lidt træt af, at man bliver ved med at være børneforældre også til sine voksne børn. Så jeg var helt på forældrenes side. De mange gode input til dit indlæg, Lene, har dog rokket lidt ved min stejle holdning. Julen ER noget specielt. Så ændringer i disse traditioner kræver nok også noget specielt.
  Heldigvis er vi ret enige om tingene lige hvad det angår i vores lille familie. Og i år bliver det nok bare os fire. Pigerne var jo i Buenos Aires sidste år, og selvom de lavede dansk julemad til deres venner derude, så savnede de den rigtige jul så meget, at vi måtte lave julemiddag midt på året sammen med dem :-) Og den gentager vi nok den 24. december - nu med juletræ og julepynt og ditto gaver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg mener ikke at forældre skal blive ved med at holde jul på traditionel vis, men at man skal snakke sammen om det. Hvor jeg for år tilbage absolut ikke skulle have rørt ved min jul, så kan jeg mærke, at jeg godt kan klare at julens form ændrer sig, når blot vi holder fast i hvorfor vi holder jul :-) Jeg forstår dine piger, og så er det jo dejligt at kunne holde julemiddag flere gange om året.

   Slet