søndag, maj 18, 2014

SKIFT I TONEART

Selv om jeg ikke er dualist, men derimod tror at krop og sjæl er et, og at vi husker og lærer gennem kroppen, så kan jeg godt føle mig lidt splittet indimellem. Jeg vågnede alt for tidligt, landmanden havde glemt at afstille sit vækkeur, og hvor han ikke havde problemer med at sove videre, så kæmpede hans kone en forgæves kamp for at finde hen til søvnen igen. Kroppen var gennemsyret af molklange, der blev mørkere og mørkere trods en god bog og skøn lys morgengry.


Da landmanden stod op, opgav landmandskonen jagten på søvnen, og søvndrukkent satte hun hjemmebagte boller fra fryseren i ovnen, lavede te, kogte æg, fandt søndagskrusene fra hendes forældre og æggebægerne fra hendes morforældres bryllup frem. Durklange begyndte at blande sig, men stadig var moltonen overdøvende. Noget måtte der gøres. Det tunge skab i bryggerset blev skubbet væk fra loftlemmen, så hynderne kunne hentes. Kameraet blev fundet frem og så lod landmandskonen fuglesang, humlebiers og hvepses summen samt sol og milde vinde kærtegne sanserne.


Det hjalp, solcreme blev fundet frem. Landmandskonen havde taget en beslutning. Når hun forventede, at landmanden lyttede til hendes råd om sundhed, så burde hun også selv lytte til sin datters råd om beskyttelse mod solen. Den gamle bikini, som nu er ti år gammel, kom på. At en vis bagdel ikke fylder bikinien ud, skyldes ikke tab af kilo hos landmandskonen men derimod tab af elasticitet hos bikinien. Skidt pyt, der er ingen tilskuere langt ude på landet, så nu nydes solen, lige som det her indlæg skrives ved havebordet. Durklangen har vundet, hjertet og hjernen føles let.


Som en kollega sagde i går aftes, ja så brokker vi os over at græsset ikke altid bliver slået, når vi gerne vil. Og så er der familier herinde, der kæmper for at finde en ny vej i livet. Familier, der kæmper for at lade mol og dur smelte sammen, så der kan håbes på en fremtid. Men sådan er vi mennesker jo, vi kan ikke leve andres liv og vi kan heller ikke lade andres lykke/ulykke styre vores liv, men det er godt at løfte blikket og se ud på verdenen udenfor. I dag skal jeg møde en time før for at tale med børn til en indlagt. Jeg er glad for, at vi har det tilbud, og jeg håber, at jeg kan hjælpe de børn til at få svar på nogle af de ting, de tumler med lige nu.


Jeg håber for dig, at du må få en dejlig søndag.


20 kommentarer:

 1. Tænk, at du opfatter dit stemningsleje som dur eller mol. Interessant! På en måde må det være skønt. Beskæftiger du dig meget med musik, altså ud over korsang? Den fylder måske meget i dit liv, selv om du - sandsynligvis - ikke går der mere end en gang om ugen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Rasmine, udover mit korsang, som er en gang om ugen, beskæftiger jeg mig ikke med musik. Men sang har altid været en del af mit liv, vi har altid sunget meget i min familie.

   Slet
 2. Til lykke Lene med at skifte fra mol til dur. Må din søndag blive fyldt med glæde og hvilen i indre fred og durklange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ilse, det blev en søndag i dur :-)

   Slet
 3. God du kom over i dur igen, det er meget bedre end mol. Jeg er sikker på, at du kan hjælpe barnet og dets forældre, for jeg synes, du er så dygtig til dit fag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne, det var tre teenager og heldigvis var deres forældre ikke hårdt ramt, så det blev mere en snak om hvad en blodprop er.

   Slet
 4. Hvor lyder det dejligt, også selvom vækkeuret ikke hører til den positive del.
  Før jeg overhovedet nåede at få gjort min tømmermands-ramte krop klar til bevægelse længere end ud foran fjernsynet (vi var til konfirmation i går), så øsede det ned og det gør det endnu - som om vi ikke har fået vand nok. Så ingen solstol til mig :(
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv Mette, her skinende solen hele dagen frem til at AaB skulle hyldes i det åbne, så regnede det :-)

   Slet
 5. Jamen, sikke en dejlig lang dag, man får - jeg var også ufrivilligt tidligt oppe (3.30), og så er der god tid til morgenkaffe :) Har nået noget terrasse-klargøring ledsaget af solsortesang og gaveindpakning, inden der var dobbelt- fødselsdag til middag. Så pyt da med, at man føler sig godt brugt nu, det har jo en årsag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anonym, hold da op, ja så har du kunnet nå meget. Håber du sov godt i nat :-)

   Slet
 6. Ja, sjovt, at du tænker i dur og mol, men det er meget malende, og man er ikke i tvivl om, hvad du mener. Jeg kender en, der beskrev Anna Ladegaards bøger som "bøger skrevet i mol" og derfor ikke mente, at de var noget for mig.
  Hun havde ret ...
  Godt du kom i dur igen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg er slet ikke til bøger i mol, derfor passer Rosamunde Pilcher og ligesindede så godt til mig, når jeg er i mol :-)

   Slet
 7. Jeg håber, din dur kan holde et stykke tid. Herovre havde vi durvejr til kl. 13, så kom molvejret -selvom det nu var godt for de nyplantede krukker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, tonearten holdt, også på arbejde :-) her kom regnen først i går aftes efter fodboldkampen var slut -som du kan høre så gik både personale og patienter op i at AaB blev danske mestre og pokalmestre :-)

   Slet
 8. Det var altså også svært at holde mol-klangen med det fine vejr i går. Godt, at landmandskonen fandt de glade toner frem:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva,det var herligt vejr i går. Mine dagvagtkolleger gik i Kildeparken og fejrede AaB med solnydning og øl efter arbejde :-)

   Slet
 9. Godt at du trods alt fik en dejlig dag :) Jeg kender godt det der med, at man må arbejde lidt for det gode humør :) God mandag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Helle. Godt formuleret: man må arbejde lidt for det gode humør :-)

   Slet
 10. God beskrivelse af, at tage ansvar for eget humør - bevidsthed !

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Miri, vi kan nemt lade os hylde ind i mørke klange. Og du er en af dem, der med dine små hverdagsbilleder er med til sætte fokus på durklangene i livet, tak :-)

   Slet