torsdag, januar 15, 2015

Nogen effekt?

Dengang jeg læste om at dele ting op i, hvad der var til forhandling og hvad der ikke var, læste jeg også noget andet, der pirrede min nysgerrighed. Chris MacDonald foreslog, at man prøvede andre kostformer af for at finde ud, hvad der passede en bedst. Og det satte noget i gang i mig. Jeg havde ønsket mig (og fået) River Cottages Grøn hverdagsmad i julegave, ville gerne have mere grønt ind i min kost. Min svigersøn er vegetar, så hele juleugen havde jeg været bevidst om, hvad vi havde til ham i køleskabet. Han var nu også god til selv at finde på noget. Blandt andet fik jeg en lækker karrygryde, da jeg lå syg. Nu havde jeg så fået dette lille hæfte med Alt for Damerne og der var ovenikøbet opskrifter med til både frokost og aftensmad med masser af bønner, linser og kikærter. Jeg følte mig oppustet ovenpå al den megen julemad, så jeg tænkte - hvorfor ikke? Nu har jeg så levet uden kød i en uge, jeg savner det ikke - overhovedet- men det er heller ikke sådan, at jeg føler mig anderledes i min krop. Jeg har levet sundere end i julen og har dermed tabt halvanden kilo på trods af ostemadder og is i weekenden i rå mængder. Linserne og kikærterne mætter godt, men jeg skal have skruet op for smagen, det er mit svage område. Smagen fejler derimod ikke noget, hvad angår den karrysuppe med røde linser, jeg lavede efter bogen. Den havde saft og kraft, og jeg er mæt nu.
Skal jeg nu være vegetar? Det skal jeg helt sikkert ikke, men jeg håber, at jeg med tiden kan få lyst til at lave mad ved at prøve andre tilgange til madlavning. Og alle de velstruktureredes råd til mig, når jeg fortæller om min totalt manglende lyst til madlavning (havde vi boet i en storby, havde jeg købt mig fattig i sund fast food) er altid: prøv at lave madplan. NEJ det dur ikke. Jeg har aldrig lyst til det mad, der står på planen, når først jeg har lavet planen. Så nu vil jeg holde mig selv fast på, at der to gange om ugen skal laves mad (og så i mængder der kan strækkes til flere dage). I køleskabet står der rester af coleslaw med spidskål og en linsesalat, i morgen skal jeg finde på tilbehør til det og hvordan jeg får fyret op under smagen på linsesalaten.

Og de gåture, der ikke var til forhandling? Der er plads til forbedring!

16 kommentarer:

  1. Jeg har aldrig været den store kødspiser. Heller ikke afhængig af varm mad. Har altid sagt, at skulle jeg blive alene, kan jeg spise ude og få det varme nogle gange om ugen og klare mig med brød resten af tiden...
    Heldigvis er det manden der er kok her... så jeg bliver forsynet! Og de skal ikke sætte mig til at lave mad på plejehjemmet til den tid... Jeg kan IKKE lide at lave mad!
    Madplaner har vi også forsøgt og fravalgt... Vi har systemet fisk,gris, kylling, indmad, fisk, ko, suppe eller andet... Så får vi varieret indholdet og ofte retterne, fordi en har set en ny opskrift... Og uden børn hjemme er der mad til to dage de fleste gange, så får vi "fast food" anden dagen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Anne, jeg genkender meget af det du skriver, undtagen kokketjansen, den er min helt og aldeles :-)

      Slet
  2. Kender du bloggen Piskeriset på eventyr? Hun er meget inspirerende og vildt dygtig til at lave mad. Klidmosters blog er også ret inspirerende.
    Begge blogge med og uden kød.
    I går serverede jeg "fyldig pastinaksuppe (med røde linser i)" i det grønne hus i køge. Her kommer mange kødspisere, og de ved alle sammen at det er vegetarmad vi serverer, og de spiser så vegetarisk og nyder det.
    Madlavning, ak ja, her mangler lysten også ret ofte. Men vi skal jo have noget ned gennem spiserøret.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kisser, jeg kender de to blogge, jeg må lige kigge lidt mere på dem, men når lysten mangler bliver det ofte til de meget nemme løsninger :-)

      Slet
  3. God ide at prøve noget nyt af på den kulinariske side. Svigersønnen, der er vokset op på virkeligt dansk mad helt uden grønsager--- også løg, som hans lillesøster ikke ville spise-- har fået River Cottage grønne kogebog i julegave og af alle mennesker- af sin storebror, der har levet af samme menu. Han har været i vores familie i snart 5 år og han er omvendt til grønsager og dyrker ovenikøbet selv nogle i sit lille frimærke af en køkkenhave de fik i år, da de flyttede til Hjallerup. Nu har han kundgjort, at han en gang om ugen vil lave vegetarmad til familien. Sjovt som tingene kan flytte sig. Jeg selv har givet mig håndslag på at vi- udover de almindelige grønsager, der næsten altid er i min mad, skal have råkost eller frisk salat til maden hver dag. Det har da virket indtil nu og giver et dejligt friskt indslag og er nemt at lave. Selv er jeg ikke så meget til det stærke køkken men mere til friske og tørrede krydderurter der bestemt også kan give smæk på smagen. Held og lykke med det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, jeg kan ikke leve uden grøntsager og salater til måltiderne, jeg vil gerne få lidt mere variation så det ikke blot bliver tilbehør, men hovedbestanddelen :-)

      Slet
  4. Madplaner bliver heller aldrig noget, jeg får lavet, og hvis ikke man har lyst til at gå op i gastronomien, er der intet, der kan ændre på det, så det er en god ide med din rullende menu, så du ikke skal lave mad hver dag.
    Jeg ved ikke om det er nogen trøst, men kikærter er noget, fanden har skabt! Det burde vel være muligt at undgå at spise for meget kød og alligevel komme uden om linser og specielt kikærter! Derimod har jeg overrasket mig selv og er blevet ret glad for bønner :-)
    Jeg tror nu heller ikke, at det er det eneste rigtige at blive vegetar - proteinerne fra kødet gavner os trods alt - rent genetisk/historisk har vi altid været kødspisere, og det er der nok en grund til ...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg bliver aldrig vegetar, men jeg kan godt lide grøntsagsretter. Og lige nu spiser jeg vist mest for at leve og ikke omvendt, undtagen når det gælder ost og is ;-)

      Slet
  5. Tak for et lille skub, - jeg vil også gerne have flere "grønne dage" ind i kosten. Jeg skal vist have fundet en god kogebog.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, jeg håber bogen kan give mig det rette skub. Ellers tjek Kirsten Skaarup hjemmeside, der er masser af inspiration at hente :-) http://kirstenskaarup.dk/

      Slet
  6. Jeg levede 100 pct. vegetarisk i 10 år, og jeg savnede ikke noget. Det blev "ødelagt" på en rejse til Thailand, for Wokmad uden kød er lidt tamt.

    Af kogebøger kan jeg anbefale bøger af Kirsten Skaarup, hvor der er fyret op til smagsløgene - jeg ved ikke, om de stadig fås, men prøv. Jo forresten her: http://www.madforlivet.com/boeger/33-boeger/415-kirsten-skaarups-groenne-koekken.html

    D

    SvarSlet
    Svar
    1. Hanne, jeg er slet ikke i tvivl om at man ikke savner noget som vegetar, jeg vil dog gerne have kød, kylling og fisk, dog ikke hele tiden :-) Og så du kan se i mit svar til Eva, så har jeg opdaget Kirstens hjemmeside med masser af inspiration :-)

      Slet
  7. Jeg kan godt lide mad, og jeg ved godt hvad jeg gerne vil have... men jeg gider bare ikke lave det :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Pernille, det kan jeg godt følge dig i :-)

      Slet
  8. Det er nok en god ide indimellem at tage vanerne op til revision. Med en datter, der kalder sig "flexitar", fordi hun helst vil spise vegetarisk, men heller ikke være helt fanatisk omkring det, har jeg undersøgt lidt mere om vegetarretter og brugt Dansk Vegetarforenings hjemmeside, som bruger en del af Kirsten Skaarups grønne retter.
    Jeg prøver af og til at købe, hvad jeg tror er årstidens grønsager, og så bruge dem som grundlag for den mad, jeg skal lave. På den måde bliver det det grønne, der er basis, og ikke kødet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, god ide med at tage udgangspunkt i grøntsagerne :-)

      Slet