tirsdag, januar 06, 2015

TURN AROUND

om det reelt hedder sådan på engelsk ved jeg ikke, men på dansk handler det om at få vendt døgnrytmen. Det tror jeg mange af dem, der har haft 14 dages ferie, døjer med lige nu. Vores børn lærte det aldrig (eller måske skulle man sige deres forældre). De var og er natteravne, så de elskede at være længe oppe og sove længe (og det gjorde deres forældre også). For mit vedkommende blev det nye år jo skudt i gang med arbejdsdage, og da jeg fraveg den normale rutine med to fridage efter aftenvagter, fordi jeg skulle introducere nye kolleger, ja så gik det som det nu engang altid går hos mig. Knap to timers søvn! Det skal nu ikke afholde mig fra at tage til strikkecafe i aften, aftensmaden er snart færdig, og så kan jeg lige nå en powernap, inden jeg skal ud af døren igen.

Det store emne lige nu er børnehavenormering, og mens jeg kørte på arbejde, mindedes jeg for 25 år siden, da mine børn var børnehavebørn. Der var vel plads til 44 børn på to stuer, og der var to – tre pædagoger på hver stue. De havde en kæmpe legeplads og børnene fik lov til at boltre sig i skovstykket, på græsset, i sandet og på legeredskaberne. Pædagogerne var af den gode slags, som lod børnene lege og udvikle fantasien, men der var altid flere pædagoger på legepladsen sammen med børnene. Ikke på noget tidspunkt følte jeg mig utryg, tværtimod nød jeg at se fantasien udfolde sig både inde og ude, se hvordan små børn lærte, at når man taler sammen, skal der skabes rum til og for alle. Der var overskud til bagedage, skovture, udflugter, feriekoloni og mange arrangementer for forældre og børn. Det er en tid, som vi alle mindes med et smil. Gid nutidens forældre, børn og pædagoger kunne have den følelse.

God aften til dig.

Søren011

28 kommentarer:

  1. Det er egentlig underligt, at vi efterhånden har valgt at det hele fungerer ½ så godt som tidligere - eller har vi bare glemt hvordan det var? Var det også sådan da du var nyuddannet sygeplejerske? Var der bedre tid til det egentlige fordi der ikke var så meget der skulle noteres? Eller hvad synes du den mulige forklaring er?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jørgen, jeg tror der er flere faktorer, der spiller ind. Dokumentation er øget meget, men samtidig er den tid en patient er på sygehuset kraftigt reduceret, og dermed skal man nå meget på kort tid. Vi søger også mere læge, vi bruger sygehusene på en anden måde og der er flere sygdomme, som vi kan behandle. Før hen ville du og jeg være uden for de specialiserede tilbud for eks. apopleksi. Man havde ikke rigtig nogen tilbud, i dag får man behandling og tilbud om genoptræning uanset alder.

      Slet
  2. Vi havde også børnene i en børnehave med flere pædagoger! B-mennesker er vi også, så i sommerferierne levede vi efter det indre ur og resten af tiden forsøgte vi at komme i seng i tide... hvilket mislykkedes alt for ofte! Derfor foretrak jeg nattevagterne... Aftnerne tilhørte familien.
    Hvad mit arbejde angår, så var vi bedre normeret i 70'erne end da vi lukkede i 2005. Opgaverne var de samme, men kravet om dokumentation er steget! Mødeaktivitet er steget.
    Om det er bedre elle ej afhænger nok af forventningerne...

    SvarSlet
    Svar
    1. Anne, når jeg hører det antal en pædagog skal have overblik over, så tænker jeg om alle dem, der ikke har respekt for det at passe børn, har vundet? Hvorfor have så mange ansatte, de skal jo bare passe raske børn.

      Slet
  3. To timers søvn, hvordan kan du dog klare det?

    Jeg har jo begået et indlæg om det med normeringerne. Jeg håber, jeg må lægge linket her (ellers sletter du det bare igen) http://stegemueller.dk/blog/normeringer-i-daginstitutionerne/

    I forhold til 2009 mangler der i følge BUPL 4.000 pædagoger, hvilket er horribelt. Jeg ville heller ikke være tryg ved ved at aflevere mine børn sådan et sted. Statsministeren vil gøre noget ved det, men kommunerne lapper andre huller med disse bevillinger. Det er jo tyveri. EL forslår så at øremærke midlerne - tænk det troede jeg, de allerede var fra starten, er det ikke magtmisbrug?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hanne, det er helt ok at du linker. Og jeg læste dit indlæg men har ikke nået at kommentere.

      Slet
  4. Jeg mener at have læst, at mange menneskers indre ur opererer med 25 timer eller mere pr døgn - derfor vil vi gerne være sent oppe og stå sent op. Biologien er ikke så nem at snyde :)
    Jeg husker ikke mine børns institutioner som specielt perfekte, men to gange har ældste søn været med i en helt nystartet institution (skovbørnehave og klub), og det var fantastisk, fordi der var en enestående vilje til og tro på, at det skulle blive et godt sted - sådan et personalemæssigt engagement smitter helt enormt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Anonym, næh biologien har talt, og derfor ved jeg også at jeg skal have mindst syv timers søvn for at kunne fungere optimalt.

      Slet
  5. Jeg tog en hurtig søgning på onelook.com og fandt følgende forklaring på "turnaround": a complete reversal of a situation or set of circumstances. Lidt passer det på din situation.
    Måske det er sådan en "turnaround", der skal til mht. normeringerne? Det er i hvert fald horribelt, at vi skal høre, at 1 (EN!) pædagog risikerer at stå med en stor børneflok. Min yngste oplevede noget af det samme, da hun i en periode for et par år siden var medhjælper i en stor børnehave. Ydertimerne var meget sparsomt normeret, på trods af at der ikke var en lignende afhentning af børnene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, det hænger jo ikke sammen at på den ene side skal samfundet fungere 24 timer/døgn, men vi som samfund vil ikke betale for at der er en ordentlig pasning for vores børn.

      Slet
  6. Jeg så også et indslag om normeringerne i nyhederne og er glad for, at jeg ikke har børn i daginstitution under de forhold. Jeg var selv vikar i en vuggestue i 80erne og kunne, i de år jeg var det, mærke hvordan normeringerne blev dårligere med tiden. Jeg oplever, at tommelskruerne strammes hele tiden i den offentlige sektor og tænker på, hvornår de er strammet så meget at fingeren ryger af....

    SvarSlet
    Svar
    1. Pollyanna, det kommer til at give bagslag.

      Slet
  7. Så søde dine børn var. ;-)
    Da jeg gik fra børnehaven med mit barnebarn i dag, gik vi, på vej væk, langs med trådhegnet indtil børnehaven. En lille pige sad alene i sandet og græd meget. Jeg prøvede at komme i snak med hende, men hun reagerede ikke. Da jeg sagde, om ikke hun ville gå hen til en pædagog og blive trøstet, løb hun længere væk.
    2 pædagoger (personale) stod henne ved indgangsdøren, men kunne ikke høre hende. Vi var for langt væk til at kunne råbe dem op. Jeg spurgte mit barnebarn, om han gik hen til Susanne eller en anden voksen for at blive trøstet, når han var ked af det. "NEJ", svarede han.
    Jeg synes, det er under al kritik, at der ikke er voksne nok til at se børn og trøste dem. De er små og de er mange timer væk fra deres far og mor.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Betty :-)
      Vi kan nok ikke undgå at børn er kede af det, dybest set vil de jo helst være sammen med far og mor, men når de er så få i en børnehave, har de ikke mulighed for at være opmærksom på de stille og triste børn.

      Slet
  8. Jeg hepper i den grad på flere voksne omkring børnene, - vel at mærke voksne, der ikke har travlt med at dokumentere eller registrere inde på kontoret, for det er jo også kommet til daginstitutionerne.

    Og så er der jo også fokus på natarbejde i øjeblikket. Jeg hørte flere spændende indslag om det i går og tænkte på dig. Blandt andet noget med påvirket søvn og hukommelse.

    Sikke et dejligt billede af dine glade børn.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Eva, der er ingen tvivl om at skiftearbejde gør noget ved krop og sjæl. Og nogen gange tænker jeg om forældre og pårørende til patienter tænker over at når de kræver fuld rapport om deres elskedes dag, så går den tid fra dem de gerne vil passe på?

      Slet
  9. Herligt billede af dine glade unger :-) Normeringen var helt bedre for bare få år siden, og jeg er glad for, at Donnaen nåede at gå i vuggestue og børnehave, inden stramningerne for alvor satte ind. Jeg håber, at strikkecaféen var værd at bytte for den ellers tiltrængte søvn :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak fruen i midten :-) Det er også mit indtryk at normeringen var bedre førhen. Strikkecafeen var livsbekræftende :-)

      Slet
  10. Hehe, sjovt, at børn ikke kan se en vandpyt, uden de skal forcere den/hoppe i den/falde i den - med eller uden dertil egnet fodtøj :-D
    Jeg er også glad for, at mit barn gik i vuggestue og børnehave, dengang der var personale nok til at tage sig af børnene på forsvarlig vis.
    Jeg synes heller ikke, at det er i orden med lukkedagene.
    Min holdning er dog, at folk ikke vil bertale hvad det koster. En vuggestue koster ikke meget mere i dag, end den gjorde, da C gik i en, men det er altså 35 år siden, hun forlod den! Der er sket rigtig meget med både lønninger og priser siden dengang, men altså ikke tilsvarende på børnepasningsplanet, og så kan det næsten kun gå galt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, og lige netop det billede blev taget, fordi jeg opdagede de hoppede rundt ude i vandpytten og var sjaskvåde, børnene troede jeg var vred, indtil de opdagede mit smil og kameraet. Vand og børn er en herlig kombination på den her måde :-)
      Jeg tjekkede priserne for min kommune, men da jeg ikke kan huske, hvad jeg betalte den gang, så kan jeg ikke sammenligne :-)

      Slet
  11. Vi tilhører nok desværre et priviligeret mindretal, men jeg har faktisk en virkeligt god følelse omkring mine børns børnehave. De er ramt af nedskæringer som alle andre, men de er supergode til at få det til at lykkes alligevel. Vi flyttede børnehave midt i deres forløb, og kom fra et sted hvor alt var svært og hårdt og problematisk, til et sted hvor det meste kan lade sig gøre. Jeg troede den slags var en saga blot, men vores børnehave finder faktisk timer til masser af udflugter, en årlig diskofest (efter normal åbningstid) og hyttetur med overnatning for de største. Endnu vigtigere tilbyder de børnene er hverdag med masser af ro, og følelsen af at hvert barn bliver set og holdt af. Det er virkeligt stort for en mor at opleve.
    Det var hyggeligt at se dig i går. Jeg håber døgnrytmen er kommet mere på plads. Det bliver spændende de kommende år at se hvordan den voksende viden om de skadelige effekter af vekslende arbejdstider kommer til at fungere sammen med kravet om højt specialiserede behandlingstilbud døgnet rundt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Laura, hvor er det dejligt at høre om en børnehave.som har formået at holde fast i kerneværdierne.
      Det var rigtig rart at se dig, jeg venter spændt på at høre, når du har født :-)
      Jeg er meget spændt på at se hvad man fremover kommer frem til.

      Slet
  12. Skønne unger :-)
    Jeg er nu også glad for, at mine er kommet igennem systemet. Jeg har aldrig haft betænkeligheder ved at aflevere dem, og jeg har altid set det som et sundhedstegn, når flyverdragterne var fyldt med pladder, når de skulle hentes.
    Jeg håber da, at du har fået indhentet lidt af søvnen. Jeg ville have gået sidelæns, hvis det havde været mig...

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Susanne :-) Pladder hører til, når man er barn. Og søvn må både børn og voksne have for at kunne få hverdagen til at hænge sammen, nu har jeg heldigvis to fridage før weekendens arbejde:-)

      Slet
  13. Mine tanker løber ofte samme vej. Altså til tiden hvor mine egne børn var i børnehave, og det er 33 år siden ældste bonus begyndte, det var dengang med lilla ble, guitar og rundkredssnakke, og for 20 år stoppede yngste, rundkreds, lille ble, og guitaren var væk, det var den frie leg, maddage, friskbagt brød, lejrtur, og mange udflugter. 20 børn på 1 stue og arbejdtiden var fordelt på 3 pædagoger til hver stue. Dengang var der 4 stuer. Om morgenen var der et stor samlingsrum, mødte man ind før kl. 7.30 var der morgenmad, og her sad de samlet alle.
    Håber både forældre og pædagoger kan få samme gode trygge oplevelser som du, jeg og mange andre har oplevet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Abildjyde, tak for dine minder om børnehavens forandring mens du havde børn :-)

      Slet
  14. Mit barnebarn går i en dejlig landbørnehave, hvor ungerne er ude næsten hele dagen - klatrer i træer, passer dyr og leger i naturen. Hjemme er han til avanceret LEGO, tegnefilm og CARS, så det er en fin balance! - Jeg har af og til luftet et forslag om, at man i stedet for forældre-bestyrelser i daginstitutionerne skulle have bedsteforældre-bestyrelser. Vi har (måske) bedre tid, og ihvertfald mange tanker og ideer om, hvordan vore børenebørn skal havde det!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Charlotte, hvor lyder det som en god børnehave og som Laura også beskriver, så er der heldigvis børnehaver som stadig formår på trods af besparelser at give børn en god hverdag.
      Jeg synes ikke bedsteforældre skal blande sig, men jeg er jo heller ikke bedstemor ;-)

      Slet