lørdag, marts 28, 2015

Morgenstundstanker

Aftenvagten i går blev rolig, der var nok at se til, men aldrig på den måde, hvor der altid er tyve ting, der puster én i nakken, og som mangler at blive gjort. Jeg holder meget af mødet med patient og pårørende, dette første møde, hvor jeg kan tabe alt på gulvet ved ikke at være nærværende, ved ikke at lytte til og fornemme deres spørgsmål.

P1010958

Lørdag morgen starter stille og roligt, jeg læser e-avis, drikker te og spiser brød med ost. I aften skal jeg have en studerende med mig, det er sjældent, at de følges med mig i plejen, Det er mere mine kolleger, som skal have mig med som sparringspartner. Så jeg skal lige mentalt have forberedt mig på, hvad er det, hun skal fokusere på. Ofte vil de som alle os andre det hele, og de studerende, der snart er sygeplejersker, kan nemt, som vores nye kolleger, forfalde til at fokusere på den faktuelle viden. Jeg vil hellere, de fokuserer på sygeplejen hos patienten, hvordan er det man støtter og guider et menneske med halvsidig lammelse eller hvordan er det man etablerer en ligeværdig kommunikation med et menneske, der er ramt på sproget, både at tale og forstå sproget. Misforstå mig ikke, det kræver også viden, det er bare nødt til at skulle omsættes til erfaring og praktisk viden.

P1010963

P1010962

Uden for vinduet er der hektisk aktivitet, der skal arbejdes for føden, vi andre er heldige, vi behøver ikke at bruge hele dagen på at arbejde for at kunne brødføde os selv, så jeg vil gå en tur og snuppe en powernap inden aftenvagten. Indenfor er min jule/påskekaktus trofast og leverer smukke glimt i hverdagen. God lørdag til dig.

P1010964

20150327_131959

8 kommentarer:

 1. Af præcis den årsag du skriver er det supervigtigt at de studerende og de helt unge nyuddannede blir fulgt/får vist praktisk (i dit tilfælde) sygepleje. Det er altså ikke på skolerne for hverken sygepleje eller pædagogik de lærer ret meget om intermenneskelig kontakt og helhedspleje- og omsorg.Og derfor er det godt der ikke er for mange af os hel- og halvgamle der stopper med at arbejde foreløbig. God vagt når du kommer så langt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, nej både som pædagog, lærer, politimand og sygeplejerske er det vigtigt at man kommer ud og prøver teorierne om kommunikation og mellemmenneskelig kontakt af. Vi gamle har en mission og vi kan i den grad bruges. Tak :-)

   Slet
 2. Lene, kan man også omskrive det at være nærværende til at leve i nuet? og glemme alt det andet, der også skal gøres?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kisser, jo man skal egentlig glemme alt andet, det er sommetider svært, men vi har blandt andet snakket om på temadage, at man kan sige til patient og pårørende, når man starter, at jeg har så og så lang tid, for netop at begge parter ved hvad de kan forvente det næste stykke tid.

   Slet
 3. Jeg kan så vældig godt lide det du skriver om kommunikation og hvorledes man er i godt kontakt med patienter og pårørende - og ikke lyder som man læser op af side 44 i fagbogen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jørgen, tak, det er jo ude i praksis, at teorien skal omdannes til brugbar erfaringsbaseret viden.

   Slet
 4. Det at være under uddannelse som sygeplejeske lyder næsten som det at erhverve sig et kørerkort. Det er først bagefter, når fingrene kommer godt ned i hverdagens trommerum, man virkelig ved hvad der er der skal gøres, et er teori, et andet er praksis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, god sammenligning. I gamle dage var man udlært også med det praktiske, så det kan være svært som ny sygeplejerske nu til dags at nå det hele

   Slet