fredag, juni 19, 2015

Kend symptomerne og reager!

En god dag med den første konference om stroke  i Danmark, ja professoren mener, at vi som alle andre lande, engelsktalende eller ej, skal kalde apopleksi for stroke, er slut. Jeg har fri nu og nyder solens leg med træerne på min væg i stuen.

Der er ikke så mange ord i mig lige nu, men du får lige en reminder til at tage med til alle dine venner:

Time is brain

For hvert sekund dør der millioner af neuroner, når en katastrofe er i gang i hjernen (en blodprop eller blødning)

Kend symptomerne og reager! Ring 112

Symptomerne er:

 • Akut hængende mundvig
 • Akut lammelse i arm eller ben
 • Og/eller at det pludseligt er svært at tale.

Læs mere her.

Kampagneplakat

 

Husk det nu! God weekend til dig.

16 kommentarer:

 1. Tak for reminderen - det er vigtigt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, det er vigtigt og selv tak :-)

   Slet
 2. Jeg håber, som i håber inderligt, at jeg vil kunne sætte de 3 symptomer sammen med en hurtig reaktion og et hurtigt opkald, hvis jeg kommer ud for situationen. 'Time is brain' er et fantastisk rammende udtryk.
  Mette L

  SvarSlet
  Svar
  1. Mette, jeg ved godt at der er mange andre tegn, som ikke er så tydelige, men de her er, og jeg håber at folk bliver mere opmærksomme på dem. Time is brain rammer essensen af hvorfor vi skal handle hurtigt. God lørdag til dig :-)

   Slet
 3. Tak :-)
  Kan man selv overhovedet nå at handle/ringe efter hjælp? Hvor akut er akut lammelse - altså hvor hurtigt bliver man lammet? Er det altid alle tre symptomer, eller kan de optræde en eller to ad gangen?

  SvarSlet
  Svar
  1. PS: Selv om jeg er imod engelske ord, når vi har et dansk for det, er 'stroke' godt nok nemmere at udtale end 'apopleksi' ;-)

   Slet
  2. Ellen, jeg kender en kvinde på min alder, hun mærkede det komme i armen, men inden hun nåede at gå ud til telefonene faldt hun, fordi hendes ben knækkede under hende. Heldigvis for hende var hendes datter hjemme og fik ringet 112. I dag har hun altid sin mobil på sig. Lammelsen er jo i meget varierende grad, så ja der er mennesker, der aldrig får ringet fordi de ikke kan, men der er også mange, der ignorerer en pludselig nedsat kraft, men diskret, i armen, som måske går over i løbet af ti minutter. Dem bliver hårdest ramt kommer for det meste ind. Det er alle de andre, der ignorerer det og hvor skaden i hjernen så langsomt bliver værre og så er det for sent, når de kommer ind. Det kommer pludseligt, men symptomerne kan godt forværres med pauser imellem.

   Slet
  3. Og ja jeg kan også godt lide det engelske ord stroke, det er mundret og for mig lyder det som det apopleksi er, et lynnedslag i et liv.
   PS nej alle symptomer behøver ikke at være der, men de tre symptomer er de mest hyppige på en stroke. Der er mange andre symptomer, og fælles er at de opstår akut/pludselig.

   Slet
 4. Fin info . Tak KH Anette

  SvarSlet
 5. En god påmindelse - vi kan alle risikere at komme til at opleve det på den ene eller den anden måde. (bank under bordet ...)

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, vi kan jo da sprede budskabet, så det ikke er den manglende reaktion, der er skyld i blivende handicap.

   Slet