lørdag, september 05, 2015

Danmarks bedste vuggevise

Sådan en søvnig lørdag morgen kan man godt få lyst til at trække dynen op over hovedet og sove videre. I stedet for slapper jeg af i sofaen, mens teen trækker, og kigger nyhedssider. DR har på sin forside kåring af Danmarks bedste vuggevise. Aftenshowet og DR pigekor har valgt 10 sange, vi kan stemme på, men ingen af dem er min vuggevise. Jeg kender de fleste af de ti, jeg har også sunget dem, både som barn, for mine små søskende og for mine børn:
Den lille Ole med paraplyen -er sunget mange gange - er vist i De små synger, men ikke brugt som godnatsang til mine børn.
Elefantens vuggevise - har jeg sunget utallige gange, den har en melodi, som er skøn at nynne. når man ikke kan huske teksten, den er brugt meget, når et barn ikke ville sove.
Stille nu - har jeg aldrig sunget ved et barns seng, men den er spillet mange gange på blokfløjte ;-)
Pjerrot og månen - jeg har altid syntes som barn, at den var sørgelig, og jeg er jo en happy girl med trang til happy endings, så den får ikke min stemme
Sigurds godnatsang kender jeg ikke, men han kom også først for alvor frem, efter mine børn var blevet større.
Solen er så rød mor, har jeg sunget sammen med min mor og mine søskende masser af gange. Jeg har altid syntes, det var en sørgelig sang, så nej, den valgte jeg heller ikke til min børns godnatritual
Sov sødt barnlille, er slet ikke en sang, jeg har overvejet til godnatsang. Den er mere til kor og kirkesang.
Jeg er træt og går til ro, kender jeg også, men er ikke en sang, jeg har brugt.
Blops godnatsang, jeg kender den, den vakte genklang, men jeg måtte google den, før jeg fandt ud af at det jo var Pusle, der i Min Søsters Børn sang den til sin lillebror.
Stille, hjerte, sol går ned, er mere en aftensang for mig

Hvad er så min vuggevise eller måske skulle jeg sige godnatsang? Jeg er selv vokset op med den, mine børn har også fået den ind med modermælken : Nu lukker sig mit øje

Og selv om det er morgen, så kan jeg vel godt spørge: hvad er din vuggevise eller godnatsang?
26 kommentarer:

 1. Jeg har altid sunget en lidt mærkværdig vuggevise/godnatsang for mine børn, nemlig Jeppe Åkjærs 'Spurven sidder stum bag kvist' - uanset årstiden. Den har sådan en 'dagen er slut og vi samles' stemning, og så elsker jeg selvfølgelig den del med rokken der går ;-)
  Jeg sang altid mange sange når børnene skulle sove, men den var fast på repertoiret og jeg har helt automatisk også sunget den for mine børnebørn, fra de var nyfødte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Benedicte, hvor er det skønt at høre, og selvfølgelig med en rok, der går :-) Jeppe Åkjærs sange er jeg også vokset op med, min far fik minder om sin egen barndom gennem dem, men vi sang dem ikke som godnatsange.

   Slet
 2. Vi har samme oplevelse af "Stille nu", nemlig at den egner sig særdeles godt til blokfløjte. Jeg har også spillet den mange gange.

  Jeg er desværre ikke fra et hjem, hvor der blev sunget godnatsange, så jeg har ikke en som minde. Hvis jeg her som voksen skal vælge, er det nok noget med Dire Straits.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, Dire Straits? Mon ikke det så er nogle af deres mere stille numre, du vælger :-)
   Og jeg kan simpelthen høre den monotone blokfløjtemelodi inde i mit hoved nu :-)

   Slet
  2. Jow jow - et af de stille numre.

   Slet
 3. Først var det Elefantens vuggevise - elsker den sang, men da vores ældste var et par år gammel kom børneprogrammet med Trolderik og han havde en godnatsang, hvis 2 første vers, blev alle vores børns godnatsang igennem alle årene. Det er også den vi synger, når vi er oppe hos vores lille dreng og tænde lys på hans grav, en idé et af børnene fik umiddelbart efter vi mistede ham og det har også holdt ved i snart 11 år. Mon andre kender/husker Trolderiks sang?

  Teksten er:

  Nu er klokken blevet mange
  Snart er legen og dagen forbi
  Alle børn skal inden de sover
  Lytte til min godnatmelodi

  Når jeg lægger mig i sengen
  tænker jeg på dagen, der gik
  Men det varer sjældent ret længe
  før jeg drømmer om nattens mystik

  Tak fordi du lige tog mig tilbage til mine børns barndom her på en regnfuld lørdag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Moster Tulle, selv tak, lige nu har jeg fundet en you tubefilm, hvor godnatsangen skal komme til sidst. Da din søn vist kun er nogle år yngre end mine børn, burde mine børn have hørt sangene også. Jeg kan i hvert fald genkende trolderik Og nu hører jeg sangen, kan genkende melodien :-)
   https://www.youtube.com/watch?v=NDxs3WtjS2g
   Sangen kommer ca 3:11

   Slet
 4. Elefantens vuggevise. Og så kommer jeg til at tænke på Inge Åsted, som vi lyttede meget til som børn (TV var jo ikke hvermandseje, før jeg var teenager).
  Ingen godnatsang til min datter, men derimod højtlæsning :-.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kisser, Inge Åsted kender jeg ikke, måske fordi vi var samlet inde ved sengene med højtlæsning og sang sammen med vores mor. Vi har også læst højt og sunget, så til sidst var vi vist oppe på tre bøger og flere sange, før der kunne siges god nat :-)
   Højtlæsning er et minde, som jeg skatter højt både da jeg selv var barn og da mine børn var små.

   Slet
 5. Som barn var det Solen er så rød, mor, og Elefantens vuggevise.
  Jeg mindes også Inge Åsted og mørkningstimer med lyset fra radioen ud i stuen. Hygge og stille nærvær med mine forældre.
  Som voksen holder jeg af Stille hjerte, fordi den kalder på fordybelse, ro, eksistens.
  Jeg er træt og går til ro, var min aftenbøn sammen med mor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, Elefantens vuggevise er også et hit. Sjovt at jeg ikke husker Inge Åsted, men forklaringen har jeg prøvet at skrive ved Kissers kommentar :-)
   Alle dine sange er smukke sange, som jeg holder af.

   Slet
 6. Nu lukker sig mit øje - det er også "vores" godnatsang. Min søn synger første vers vers af "Nu går solen sin vej" for sin søn. Den er rigtig god - de bruger den også som afslutning i Børnekoret i Strandby. - Jeg har en skøn cd med vuggeviser fra "Ondskabens Akse" - du husker udtrykket fra præsident Bush. En norsk kirkelig organisation iværksatte et projekt, hvor kvindelige kunstnere fra de lande: Nord Korea, Iran, Iraq, Syrien, Cuba, Palæstina osv - synger deres hjemlands vuggeviser - OG kvindelige kunstnere fra vester synder duet med dem, på deres egne sprog! Det er optaget hver for sig og samlet i Norge. "Lullabies from the Axis of Evil" Kirkelig Kulturverksted, 2004

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, Nu går solen sin vej er så smuk en sang. Det udtryk med ondskabens akse havde jeg glemt, hvilken smuk ide at lade vuggeviserne blive modsvaret

   Slet
 7. Jeg har sunget "Sov mit barn sov længe" rigtig meget for mine børn. Jeg kan kun huske første vers, men min googling viser mig, at jeg godt kender de andre.
  Sov, mit barn, sov længe,
  jeg rører vuggens gænge,
  vifter fluen fra din kind,
  kalder drømmen til dit sind,
  sov, mit barn, sov længe!

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, den sang kender jeg også, men kan ikke teksten, så tak for den :-)

   Slet
 8. Solen er så rød mor. Jeg ELskede den sang og førte den derfor videre til Charlotte, som har ført den videre til sine børn. Jeg blev meget forbavset over, at du opfatter den som sørgelig - jeg har altid opfattet den som meget smukt fotællende det der sker, når dagen går til ro og natten kommer. Det er ret tankevækkende, faktisk :-)
  Jeg kender dog også de andre - især Sov mit barn sov længe var også på min mors repertoire.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg kiggede på teksten og jeg ved stadig i dag hvilke ord, der fremkalder det sørgelige:
   solen er død, vi låser vores dør fordi ræven går derude, mon drengene har senge, måger og terner har ikke et sted at bo, natten er med kold og bitter vind. Kombineret med en melodi, som understreger det sørgelige. Men det er en meget smuk sang, og vi sang den også til natten, men jeg var glad for at sidde hos min mor, når vi sang den :-)

   Slet
 9. Sjovt nok, så var "Nu lukker sig mit øje" også et fast ritual både for mig og for min datter. Hverken min mor eller jeg sang den, vi brugte den som bøn sammen med Fader vor.
  Jeg ved egentlig ikke hvorfor, men jeg har aldrig sunget for min datter, jeg læste en historie og derefter bad vi sammen.

  Hvor er det et dejligt indlæg du har skrevet om forskellen på din og dine børns barndom og hvor kan jeg dog nikke genkendende til meget af det du har skrevet ☺.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, den er også smuk som bøn. som jeg skrev lidt længere oppe i en kommentar, så blev godnatritualet hos os længere og længere, for der var både sang (op til flere), højtlæsning (af flere bøger) og fadervor :-)
   Og tak, og der vil helt sikkert også være forskel på mine børn og børnebørns barndom (jeg må skynde mig at sige, at jeg har ingen børnebørn på vej) :-)

   Slet
 10. Dejligt lige at vende tilbage til barndommens ritualer min mor sang altid et eller flere vers fra, Ingen er så trygt i fare ....Derfor mindes jeg mange dejlige aftenstunde med min mor på sengekanten når jeg hører den. Selv har jeg altid sunget Nu lukker sig mit øje, for såvel børn som børnebørn sidst lige for et par timer siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vera, det er godt en gang imellem at sende tanker tilbage for dermed at blive bevidst om vejen frem :-) Hvor er du heldig at du har børnebørn, som du kan synge for. Jeg vil glæde mig til den dag, jeg forhåbentlig også får det.

   Slet
 11. Jeg har sunget både Elefantens Vuggevise, Solen er så rød mor og Summertime for mine børn. Men dem de bedst kunne lide, og bad om igen og igen var Blops vuggevise, som jeg lyttede mig til fra filmen engang og Pia Raugs Regnvejrsdag i november, som til tider tog meget lang tid at synge, fordi hver vers blev fulgt af tid til at finde ting på værelset i den rette farve :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, hvor var det en skøn oplevelse at skulle finde farver i værelset. Men hvordan kunne det være anderledes med en mor fyldt med farverige ideer :-)

   Slet
 12. Jeg har vist sunget de fleste godnatsange for mine børn, men en enkelt har betydet mere end de andre: Solen er så rød mor. Jeg kan få tårer i øjnene og klump i halsen på kommando, hvis jeg tænker på den. For mig er den slet ikke sørgelig, bare rørende og meget smuk. Og så¨kan jeg godt lide historien i den. Elefantens vuggevise kommer vist ind på andenpladsen. Men hold da op, hvor har vi sunget mange forskellige....

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, vi har også sunget rigtig mange. Det er sjovt at jeg, måske som den eneste, opfatter Solen er så rød som sørgelig :-)

   Slet