mandag, august 15, 2016

Der var engang fem søskende

En snedkermester blev gift med sin udkårne i året 1931. Året efter fik de en søn og så fulgte fire døtre, den sidste blev født, da Danmark var blevet frit igen i 1945. Det var en familie med masser af kærlighed, ikke så mange penge og med tiden fulgte svære sorger. Ægteparret måtte først sige farvel til en af døtrene, der døde 19 år gammel. Sidenhen faldt snedkermesteren om, 70 år gammel, med hjertestop og hans enke, som kun var 54 år, levede resten af livet alene, men nød sine store familie. De fire børn blev gift, fik børn, den første født i 1957, den yngste i 1984, 16 børnebørn blev det til. Sønnen døde kun 54 år gammel, en uge efter at det første barnebarn var kommet til verden. Farmor/mormor døde knap 79 år gammel og var lige til sin død nysgerrig på livet og sagde på sit dødsleje, jamen jeg er jo slet ikke færdig med livet. 29 oldebørn blev det til, desværre er to af børnene døde. Der har været kræftsygdomme, der har været svære depressioner, der har været andre sygdomme, men livet er altid blevet levet og familien nydt. Da farmor/mormor døde, besluttede hendes børnebørn, at familien skulle mødes hver andet år, og det har de nu gjort siden 1991. 53 var samlet i weekenden i Ebeltoft, havde alle kunnet deltage, havde vi været 70. Mine to moster, min tante og deres mænd var alderspræsidenterne, jeg er den ældste af børnebørnene og min datter er den ældste af oldebørnene. Vi havde den skønneste weekend, og jeg er taknemlig for, at mine børn får lov til at knytte bånd længere ud i familien end blot deres egne kusiner og fætre. Der blev spillet, sunget, løbet, gået ture og mest af alt snakket. Efter sådan en weekend er jeg fyldt op med energi og livsglæde, men jeg er også træt. Så er det jo godt, at i dag også er en fridag.

PS har lige tømt mit kamera for billeder, og jeg er ikke tilfreds. Mit lille kamera manglede strøm, opladeren ligger i sommerhuset, så jeg besluttede mig for at tage spejlreflekskameraet med på tur. Og alt for mange billeder er rystede, der er dog også mange gode, men alligevel. Der er plads til forbedringer og jeg må have fundet et godt begynderkursus, så jeg kan lære at bruge kameraet.

DSC07224

DSC07229

18 kommentarer:

 1. Det er da et rigtig godt kobillede.
  Hvor ville jeg ønske, at der blot var en anelse økonomi i kødkvæg, så skulle jeg ikke være sen til at anskaffe en besætning. Det er smukke landskaber, hvor kvæg græsser.
  Her på egnen gror alt for mange enge til i krat og tagrør fordi de ikke afgræsses.

  SvarSlet
  Svar
  1. Farmer, tak og der er noget særligt over græssende køer. Men ja økonomien er absolut ikke noget at råbe hurra for.

   Slet
 2. Dejligt med familietraditioner. De færreste kommer jo igennem uden sorger og sygdom, men det er godt at fokusere på, at der skal holdes sammen.
  Jeg drømmer også om foto-kursus. Ærgerligt, vi ikke kan følges.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, at holde sammen er et godt fokus. Faktisk kunne vi godt følges til fotokursus, men det, der afholdes i Århus er i min arbejdsweekend :-)

   Slet
 3. Hvor er det vildt! Jeg er vild med den slags fortællinger; der er jo til en helt roman!

  SvarSlet
  Svar
  1. Skøreliv, tænk om man kunne skrive en roman :-)

   Slet
 4. En god fortælling om familielivet, når det er bedst. Det er fantastisk, I kan holde liv i traditionen og komme så mange hver gang. Lejer I spejderhytte, koloni eller lignende?

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, traditionen startede da vi var helt unge. Måske det har holdt det i live og så det faktum at vi kun mødes hvert andet år. Normalt er det i en spejderhytte, men denne gang havde én gode forbindelser, så vi var på en kursusejendom

   Slet
 5. Hold nu op, hvor er I bare mange mennesker i jeres familie. Det må være ret sjovt, når man så ovenikøbet kan finde ud af at samles hele flokken en gang i mellem. Jeg er lidt misundelig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, jeg skønner også på den store flok, og på min fars side er vi endnu flere kusiner og fætre. Til min fars begravelse snakkede flere om, at vi også skulle holde et familiearrangement der.

   Slet
 6. Og det er bare din familie ... din mands er vist endnu større?
  Det er godt gået - og må være dejligt - at kunne samle så mange. Vi prøver også, men der er mange der ikke gider, og de unge gider slet ikke.
  Jeg tror helt sikkert, at John gerne vil melde sig som lærer til dit begynderkursus :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, okke ja :-) Blot Jørns søskende med børn og børnebørn giver omkring 100 mennesker :-)
   Det kunne være luksus med sådant et begynderkursus :-)

   Slet
 7. En dejlig beretning. Det er god ide med disse aftaler.
  På min fars side var første sammenkomst i april i år, det var så kun for min generation og min fars søskende og svigerinder. Det var en måned jeg ikke lige havde det store overskud, der skete så meget. Datoen for næste er fastsat og det glæder jeg mig til, der går 2 år som hos jer. Dog vil jeg gerne have mine børn og børnebørn med fremover, da mine børn ingen kusiner og fætre har, hverken på min eller deres fars side, dog er deres fars kusiner og fætre jævnaldrende med vore børn, der er så et lille plaster på såret :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, håber jeres familiekomsammen bliver en tradition.

   Slet
 8. Fantastisk livsfortælling og livet er jo både glæder og sorger. Det er tydeligt at I i din familie har en stærkt sammenhold - dejlig læsning og god dag KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anete og i lige måde.

   Slet
 9. Det må være så fantastisk med sådan et familiesammenhold. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det er.

  Lige da jeg købte mit digitale spejlreflekskamera købte jeg også "Politikens bog om digital fotografering" af Thomas Nykrog. Den er god at få forstand af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, og i det daglige tænker jeg jo ikke over min store familie, men jeg skønner meget på den.
   Jeg er sådan en, der skal have det fortalt og vist, jeg dur ikke til at læse mig frem til det, i hvert fald ikke med det at fotografere.

   Slet