fredag, oktober 14, 2016

Fyldte huse

Kartoffeloptagningen er slut, husene er ved at være fyldte, alle kartoffelkaserne er fyldte. De sidste kartofler blev lagt ind som løslager, sådan som vi opbevarede dem førhen. To store kølehuse og et kartoffelhus rummer alle kartoflerne. I løbet af efteråret, vinteren og foråret tømmes husene i takt med bestillinger. Landmanden og medarbejdere sorterer kartofler hver uge, der er ikke én uge, der holdes fri. Selv mellem jul og nytår skal der sorteres kartofler, for heldigvis er I nogle, der stadig kan lide kartofler, og det er godt for jer. Kartofler er fyldte med fibre, mange flere end pasta og ris, og kartofler indeholder kun halvt så mange kalorier som pasta og ris. Det har været en god optagningssæson, mange tørvejrsdage, masser af dage med solskin. Det har dog også været lange dage, især for den ene medarbejder og landmanden. De har mange gange som i forgårs arbejdet videre, når de andre kørte hjem ved aftenstid. Jeg glæder mig, for når der både har været travlt her og så på sygehuset, så kan jeg godt mærke, at min hjerne har svært ved at falde til ro. Heldigvis har jeg snart ferie, halvanden uge, det bliver så godt. Og selv om landmanden altså ikke kan holde ferie, så kan han dog bedre slappe af og forhåbentlig snuppe nogle fritimer i ny og næ.

I år sluttede vi altså dagen før, at børnene går fra til efterårsferie. Der er bestilt smørrebrød til alle, så vi kan slutte høsten på vores traditionelle måde. Lad os kigge tilbage i bloggen og se på hvornår vi er blevet færdig de andre år:

 • Sidste år var året, hvor søndag også blev inddraget, fordi de kom så sent i gang med kartoffeloptagningen, og kartoflerne var i hus d. 23. oktober.
 • 2014 var åbenbart et år, hvor kartoflerne ikke fyldte så meget på min blog, men vi blev færdige d. 11/10.
 • 2013 blev vi færdige d. 16/10. Vi havde børnene hjemme og indlægget mindede mig om, at den artikel, jeg en gang drømte om at få skrevet, aldrig blev skrevet. Og at det sjal, som jeg strikkede dengang, er forsvundet, suk.
 • 2012 blev smørrebrødet spist d. 12/10. Og jeg havde ferie og hjalp i kartoflerne det meste af tiden.
 • Oktober 2011 var vi åbenbart meget tidligt færdig for allerede d. 7/10 skriver jeg om, at maskiner gøres rene.
 • Og en dag tidligere blev det i 2010. Her fyldte det mere på min blog, at jeg var startet med diplomuddannelsen og eksamensnerverne var begyndt at melde sig.
 • 2009 var oktober tydeligvis fyldt med alt muligt andet, for der står intet om kartofler og sluttidspunkt på høsten. Det var så også den måned, hvor vi gik i gang med at isolere huset og sætte nye vinduer i. Det indebar, at vi måtte flytte i sommerhus i tre uger, alt skulle pakkes ned og jeg har stadig ting, jeg ikke har fundet. Formentlig fordi jeg ikke får gået mine skabe igennem hvert år eller hver tiende år eller …
 • 2008 var også et tidligt kartoffelår, d. 7/10 var vi færdig. Og det var også den måned, hvor vi skulle have været til London sammen med vores børn, men hvor et flyselskabs konkurs tog vores billetter med i faldet.
 • 2007 gjorde jeg så sandelig noget ud af traktementet og borddækning. D.10/10 var vi færdige. Den oktober nød jeg at synge i gospelkoret sammen med min datter.
 • 2006 var året, jeg startede min blog, her blev vi færdige d. 11/10. Oktober måned var i de år også måneden, hvor jeg plukkede æbler og fik lavet til most på et mosteri, som for længst er nedlagt. Vores æbletræ giver ikke rigtig nogle æbler, godt det samme, for jeg er da faldet bagud af dansen i forhold til hvad jeg nåede herhjemme dengang.

De tider, hvor vi først blev færdige i efterårsferien og hvor vores børn tog på ferie hos deres morforældre, er ovre. Selv om vi har flere kartofler nu end dengang, så har maskineriet gjort det nemmere og hurtigere.

Indlægget har været min pauseafslapning, jeg har nemlig haft hjemmearbejdsdag. Nu vil jeg gå en tur og få hjernen frisket op efter en aften, hvor jeg faldt i søvn på sofaen i en times tid og min krop derfor straffede mig ved at være vågen til klokken halv fire i nat. Til gengæld fik jeg læst en hel bog, Efter dig af Jojo Moyes, lige en bog efter mit hoved. Underholdende og sød.

Ha en god fredag aften, vi skal helt sikkert spise os gennem aftenen (som sædvanlig når jeg er træt, får jeg købt kager og slik i rigelige mængder til aftenteen, det skal vist fordeles ud over hele weekenden)

IMGP3147

IMGP6179

IMGP9737

10 kommentarer:

 1. Som altid vidunderlige billeder, Lene! Fortæl mig lidt mere om Jojo Moyes - jeg kan nemlig ikke finde ud af, om det er noget for mig - hvordan er sproget? Er den smuk, sådan i sætningerne også?
  Tillykke med at kartoffelhøsten er i hus, og god weekend fra mig :-*

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Skøreliv, hmm jeg har tænkt meget over dit spørgsmål. Jeg lægger nemlig ikke som sådan mærke til sproget. Jo hvis det ikke fungerer eller hvis det som Backmans er forunderligt, men smukt? For mig er hun en god fortæller, jeg holder af hendes personfortællinger. Jeg synes du skulle prøve en bog.

   Slet
 2. Hyggeligt med et tilbageblik når man er ny læser på bloggen :)
  Tillykke med høsten og rætti go' fornøjelse med kagerne :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gitte, og min mave havde det ikke godt i går aftes, selvom der er lige så meget til i aften :-)

   Slet
 3. Hvor hyggeligt med det lille resume. Sidste år var da også virkelig slem!
  God efterårsferie til dig - her er det virkelig efterår, med hård vind og hvide heste på bølgerne - selv om I jyder nok bare vil kalde det for en lille brise ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ellen, det hjalp mig til at se det, som jeg fornemmede, at vi de sidste mange år er blevet færdig i ugen op til skolerne efterårsferie. Bortset fra sidste år.
   Her blæser det også, det er så sandelig blevet efterår

   Slet
 4. Dejligt, I allerede er færdige :-) Faktisk synes jeg, det er forbløffende, at der kun er cirka 14 dage mellem et tidligt år og et sent. Tænk, at det alligevel opleves som enten dejlig tidligt eller træls og forfærdelig sent.
  Jeg ved ikke, hvordan du har det, men jeg vil sige til Ellen, at jeg synes, det blæser temmelig - træls - meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, det er skønt. Angående oplevelsen af en god versus træls sæson: prøv at tænke på starten af oktober og så nu, bare på de 13 dage er der en himmelvid forskel vejrmæssigt. Vi skal ikke ret meget længere hen, før der er frost om morgenen hos os, og det gør en forskel. Det er hundehamrende koldt at stå og lægge kartofler ind, det foregår jo udendørs, og der er morgener, hvor man er nødt til at starte sent, fordi der er for koldt for kartoflerne. Det betyder så at arbejdstiden rykkes i den anden ende af dagen. For slet ikke at tale om hvis det øspjaskregner og sæsonen forlænges 2-3 uger, man kan ikke rigtig slappe af, førend alle kartofler er oppe. Så vejrmæssigt er der stor forskel på 14 dage i oktober.

   Slet
 5. Jeg håber, I har nydt smørrebrødet - og at være færdig med det værste. Dit resume viser ganske godt, hvordan landmænd er afhængige af vejret, som ingen kan gøre noget ved.

  SvarSlet
 6. Det er spændende med lidt statistik over forskellene årene imellem.
  Alt var sent i fjor. Vi såede den sidste hvede 29. oktober.
  I år har vi ca. 2½ dags såning tilbage, og det er 2. års hvede,så vi sår blot noget vårbyg i stedet, hvis vejret ikke er med os i kommende uge.

  SvarSlet