lørdag, april 08, 2017

God morgen morgenstund

Følelsen af at have god tid trækkes lige et minut eller to hver morgen, når jeg skal på arbejde.

DSC_3757

Mobilen ringer klokken fem, jeg står op med det samme, ikke noget med snoozerfunktion, det er for farligt, jeg risikerer at falde så dyb i søvn, at armen automatisk slår funktionen fra og jeg sover videre. Rutinen sidder på rygraden, først toiletbesøg, så ned i køkkenet og sætte vand over (og jeg ELSKER min nye elkedel). Mens jeg stadig knap er vågen, åbnes køleskabet og de forskellige bokse med pålæg og oste tages ud. To tallerkener findes frem, en til formiddagspausen og en til frokostpausen, madderne smøres, pyntes og sættes ned i mandskabsrummets køleskab til landmanden, tekande og en kop sættes på bordet dernede .

Indskudt bemærkning: og så gør hjernen det, den altid gør. Mens jeg skriver videre, stopper en del af hjernen op og funderer. Hedder det egentlig sidde på rygraden? Det må slås op. Sproget.dk siger godt nok, at rygrad kan betyde indøvede færdigheder, men ikke selv udtrykket sidde på rygraden. Synonymet for denne mening er rygmarv, men heller ikke her findes udtrykket. Så googler jeg og Den danske ordbog har så udtrykket sidde på rygmarven eller ligge på rygmarven. Og det var faktisk, om det hed ligge eller sidde på rygraden, jeg blev i tvivl om. Men jeg har nu aldrig brugt udtrykket rygmarven om dette. Har du?

Så kommer den bedste del af morgenstunden, jeg laver min gode morgenmad, sætter mig ved computeren og læser lidt blogge/nyheder eller begynder på et indlæg samtidig med at jeg spiser. Jeg nyder min mad, jeg nyder ordene, jeg læser eller jeg nyder tankerne, der opstår undervejs, og jeg glemmer ofte tiden.

DSC_3762

Pludselig ser jeg det lille ur nede i højre hjørne på skærmen, og jeg accelererer på et sekund fra ro og langsommelighed til turbofart. Der vaskes, tørres og føntørres i et hektisk tempo og fem minutter over seks styrter jeg ud af døren og sætter mig i bilen.

DSC_3764

Her genfindes roen igen, fartpiloten sættes på den tilladte fart, og så får popsange lov til at fylde morgenen, mens jeg skråler løs og finder energien til en arbejdsdag.

DSC_3763

I dag er det ikke sygeplejearbejdsdag, men landmandslivet er nu gået ind i den fase, hvor lørdage bliver til arbejdsdage. Så ikke noget med at sove længe. Ayla skulle være hos mig i starten, medarbejderen skulle hjælpes i gang med hans opgaver, før landmanden kunne komme i gang med sine. Kombinationen af en træt sygeplejerske og en hyperaktiv hundehvalp kunne bedst forenes med trappete, så mens Ayla snusede rund og gik på opdagelse i tryg nærhed af mig, kunne jeg slappe af med en kop te på trappen.

DSC_3767

God lørdag til dig.

DSC_3761

26 kommentarer:

  1. Også god lørdag fra mig! ❤️

    SvarSlet
  2. God morgen og god lørdag også til jer. Her er vejret ikke til trappete, men dejligt for jer, at I kunne nyde godt vejr i hvert jeres tempo :-)

    Jeg ville også sige "sidde på rygraden". Det kan godt være, at det ikke er medicinsk korrekt, but who cares? He he, jeg kender godt det med et akut google-behov. Har netop haft et presserende behov for st vide, hvor mange liter olie, der kan være i en tankbil. Igår handlede det om Napoleon...

    SvarSlet
    Svar
    1. Der var nu også koldt derude på trappen :-)
      Akutte googlebehov blev årsagen til at vi fik internet i sommerhuset :-)

      Slet
  3. Også god lørdag til dig med dejlige timer med den søde hundehvalp, håber der også bliver rolige stunder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Marianne, jeg tror vi skal til at opdrage Ayla til at vi får rolige stunder. Nu er hun faldet til, så kan vi godt gå i gang :-)

      Slet
  4. Snoozefunktionen er heller aldrig blevet brugt her i huset - det er alt for farligt!
    Jeg siger også 'det sidder på rygraden', men synes egentlig, at marven giver mere mening: Den sidder længere inde og har direkte forbindelse til hjernen. 'Raden' er jo bare skelettet :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, snoozer er så farligt, taler af erfaring ;-) Jeg er enig med dig, men det føles forkert at sige, når jeg nu altid har sagt det andet.

      Slet
  5. Jeg siger "Det sidder på rygmarven" :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Randi, og det er så også korrekt. Og så skriver du kommentarer til LIV, læste det nye magasin i går og så dit navn, det var lidt hyggeligt :-)

      Slet
  6. Jeg har brugt "Det sidder på rygraden" Eller hentes fra "rygsækken". Mon det er egns bestemt?
    Det var tidligt du kom op og i gang, når nu du kunne have brugt snoozefunktionen. Jeg har brugt denne funktion, indrømmet, nu er det sjældent, da jeg gerne vågner lidt før uret ringer, enten fordi jeg skal på toilettet, eller kroppen bare trænger til at komme i bevægelse.
    God lørdag/weekend/påske.

    SvarSlet
    Svar
    1. Abildjyde, tak. Jeg har også brugt snoozerfunktionen, men nu har jeg det bedst med at stå op med det samme.
      Om rygrad/rygmarv er egnsbestemt? Tjah, Ellen og Randi kommer begge fra Sjælland, og de bruger hver deres udtryk, men udtryk kan jo være forbundet med havd man altid har sagt i en familie.

      Slet
  7. Jeg - og min familie iøvrigt også - har altid sagt sidde eller ligge på rygmarven, aldrig rygraden, hvilket altid generer lidt, når jeg hører det :-)
    Go' lørdag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha, nu kan jeg heller ikke lade være at tænke på rygmarv/rygrad. Jeg tror forvirringen handler om, at der er to udtryk, som ofte blandes sammen. Hvis der handler om tillærte og automatiske færdigheder bruges rygmarv. Men man kan også tale om at have rygrad, at være nogets rygrad - og så handler det om at have styrke, at være et bærende element i noget. "Han har en rygrad som en regnorm/ en kop chokolademælk" sagde min eksmand og hans soldaterkammerater altid i søværnet, når nogen viste dårlig selvbeherskelse eller udholdenhed.
      På engelsk siger man " to be the backbone of something".
      For mig giver disse udtryk hver især mening, men jeg arbejder jo også i et rygspeciale og at viden skulle ligge på rygraden er uhørt :-).

      Slet
    2. Henriette, og jeg arbejder jo også med det neurologiske, men det har ingen betydning i dette, for udtrykket har jeg jo lært før jeg blev uddannet. Og jeg tror ikke man ændrer talemåder :-) Så jeg vil nok stadig sige rygrad, måske ;-)

      Slet
    3. Man kan jo gøre, som man vil, Lene - og vi forstår jo heldigvis hinanden alligevel :-)
      Jeg arbejder jo egentlig ikke særligt meget med det neurologiske, men mere med knogledelen af ryggen, mit afsnit er en del af HovedOrtoCentret på Rigshospitalet, så knoglekirurgi er en stor del af specialet:
      https://www.rigshospitalet.dk/afdelinger-og-klinikker/hovedorto/om-centret/Sider/default.aspx

      Slet
  8. Her sidder autopiloten i rygmarven. God weekend.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Jørgen, og det er vist også det mest korrekte i forhold til anatomi og fysiologi :-)

      Slet
  9. Her siges der rygraden
    sådan trappe te med hvalp lyder dejligt.
    Her har landmændene også travlt, nogle har spredt gylle 😷 så det ikke i disse dage vasketøj skal udenfor.

    SvarSlet
    Svar
    1. Anette, sjovt som vi deler os. Trappete er dejligt, men lige nu længes jeg efter dengang vi kunne sove længe :-) det kommer igen, det ved jeg godt.
      Vi kan ikke køre på markerne endnu, men det kommer snart.

      Slet
    2. Mindst 1 landmand her kan.... men markerne er ellers ret våde.
      den med ryge r måske egnsbestemt, og fordi familier flytter mere de de sidste 100 år skal man se på hvor familien kommer fra. En sprogforsker ville måske vide det.

      Slet
  10. Jeg er vild med, at du tænker over, hvad du siger, og deler dine tanker. "Ligger på rygmarven" er det udtryk, jeg bruger, med der er så mange, der siger rygraden, at jeg ikke tror, jeg ville reagere på det.
    Hvor er det heldigt, at hvalpen giver så mange muligheder for trappete.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, tak og jeg er vild med at I hjælper med at udforske og udvide begrebet :-)
      Sådan en hvalp giver muligheder for meget, så som at stå tidligt op, vaske gulve hyppigt og tænke over hvor man lægger sine ting ;-)

      Slet
  11. Hanne, og du bruger ordet ligge, det er virkelig sjovt som vi i vores lille land har forskellige måder at sige dette :-)

    SvarSlet
  12. Det bedste ved at være arbejdsfri er at morgenen er min egen... jeg elsker mine langsomme morgener efter mange års lynrutiner som dine.
    De stunder med hvalpepasning kommer vist ret tilpas! Jeg nyder billederne, de får smilet frem. Den hvalpede livsglæde og nysgerrighed lyser ud af dem.
    God påske i vildmosen

    SvarSlet
  13. DU TRENGER LÅN
    Jeg har nettopp fått lånet mitt på 200 000,00 euro fra REMY.CREDIT Send dem en e -post nå for lånet ditt (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de er de beste, prøv dem og vitne om at låneforbudet er veldig rask og sikker med utdanningen på 2%
    EMIAL: (remy.credit111@gmail.com)
    Trenger du et presserende lån innen 24 timer? de har raske og enkle lån til deg jeg mary anne fra Stockholm Sverige er alenemor veldig fornøyd nå med mine to barn REMY COMPAY er det beste få lånet ditt i dag} Send ham en e -post nå for et hurtiglån Mail: remy.credit111@gmail.com
    Gud velsigne deg, Mr. REMY FINK

    SvarSlet