onsdag, april 06, 2011

ELEFANTER PÅ MOTORVEJEN

Så kører man der, i hver sin bil. Der er de forsigtige, de sindige og så er der os, der forvandler os, når vi sætter os i en bil og bare vil derudaf.

Og så er der elefanterne!

Elefanterne skal også være der, de har en vigtig funktion, de transporterer varer rundt i landet, de sørger for, at du og jeg kan få det, vi ønsker, når vi går i butikkerne, de kan ikke undværes. Der holder en elefant på min gårdsplads mindst en gang om ugen og sikrer, at vores kartofler kommer ud til alle butikkerne.

Men jeg kan godt undvære en elefantoverhaling. Det er ikke mig, der har fundet på ordet, jeg høret det i radioen, en af de dage på motorvejen. Når elefanter overhaler, går det langsomt, meget langsomt, de skaber kø, opbremsninger og stor irritation. Jeg kan blive som en lille bitte pekingeserhund, når det sker, hold da op som mit temperament kommer i kog.

I går aftes på vej hjem fra min far mødte jeg få elefanter, og de holdt sig i skindet. Jeg øvede mig også i at køre langsomt, for som Johannes Andersen skrev i en klumme, vi har GPS, som viser os at vi vinder forsvindende lidt i tid ved at køre stærkere. Hvorfor er det så, at vi ikke lader den viden sive ind?

I går kørte jeg de 75 km på motorvej med 110 km/timen, måtte jo egentlig køre 130 mange steder, og alligevel kom jeg lige så hurtigt hjem som ellers og sparede diesel samtidigt. Mon jeg lærer noget af den tur? Vi får se. Elefanterne tror stadig, at de lige kan overhale hinanden og så komme hurtigere frem. Mon de lærer det?

15 kommentarer:

 1. Det der med at lade være med at trykke speederen i bund, skal måske bare læres på den hårde måde? jeg har været med i en bilulykke, hvor 5 mennesker blev dræbt - og jeg har ikke den der indbyggede fartdjævel.
  Så jeg synes måske nok, at alle skal tænke sig lidt mere om...

  SvarSlet
 2. Jeg øver mig også, Lene. Fornuft styrer på mere end én måde, når jeg kører nu. Jeg prøver virkelig at undertrykke trangen til fart og det lykkes faktisk ganske fornuftigt, og elefanterne kan jeg også blive frustreret over ind imellem ;-)

  SvarSlet
 3. Helle, jeg synes jo jeg kører fornuftigt, jeg er ikke den der ræser af sted med 160 km/timen, men jeg ligger generelt 10 km over tilladte hastighed, og så slår jeg fartpiloten til, det sikrer, at jeg ikke i takt med god musik trykker uforvarende på speederen.Men du har ret, nedsat fart reducerer bilulykker, så vi skal alle tænke os om.

  Liselotte, og nogle gange skal det bare skæres ud i pap. Jeg kan mærke at med den nye bil, hvor jeg også har registrering af dieselforbrug, øges min bevidsthed om hvordan jeg kører. Så automatgear, fartpilot, dieselforbrugsmåler og min fornuft, så kører det :-)
  Men de dage, hvor jeg er kommet for sent af sted, så kommer pekingeseren frem, alle de andre kører råddent :-)

  SvarSlet
 4. Jeg er nu heller ikke så vild med elefantoverhaling og optog, slet ikke når jeg er på mc'en...;-D

  SvarSlet
 5. Annemarie, det kan jeg godt forstå. Jeg har i bil midt om natten prøvet at overhale en lastbil, hvor chaufføren var ved at falde i søvn og derfor trak ud i min bane. Heldigvis vågnede han, for jeg kunne ikke nå at komme væk!

  SvarSlet
 6. Det er egentlig tankevækkende, at det mere er prisen på diesel/benzin end at farten dræber, som giver folk lyst til at tænke sig om...

  SvarSlet
 7. Helle, så har jeg formuleret mig forkert. jeg mener selv det er summen af mange ting, som skaber erkendelsen, og som sagt, så synes jeg aldrig, jeg har kørt meget stærkt eller uforsigtigt, men det er selvfølgelig et spørgsmål om definition.
  Men ja økonomi gør jo, at det lige nu er trenden at chauffører i firmaer bliver sendt på kør økonomisk kurser.

  SvarSlet
 8. Elefanter...ok, men elefantoverhaling, nej tak! synes det er meget slemt i DK, i udlandet holder de sig i skindet.

  SvarSlet
 9. Lavendel, jeg tror at der er flere forbud mod elefantoverhalinger i udlandet. Mindes i hvert fald vores eneste tur med campingvogn i Tyskland og Frankrig :-)

  SvarSlet
 10. ÆLSKER elefanter og med god grund. Knus til dig

  SvarSlet
 11. Den må jeg også lige kommentere på!
  Det er ikke fordi jeg er så meget uenig for der kører da en del båtnakker rundt blandt mine kollegaer på landevejen. Dem der er mest ligeglad er tit østeuropærer eller tyskere, ofte kører de med en dansk indregistreret trailer fra en dansk speditør og almindelige mennesker tror naturligvis det er danskere. Ordet elefantoverhaling syntes jeg har fået en lidt anden betydning nu hvor det er blevet mere udbredt. Jeg mener at ikke det bør kaldes en elefantoverhaling hvis den ene lastbil kører væsentligt hurtigere end den anden og der mener jeg 2-5 km i timen. Min lastbil er begrænset ved 85 så jeg overhaler sjældent derimod er der mange som overhaler mig for næsten alle kan køre 90. Det kan hænde jeg overhaler en der kører 80 og selvom der ikke er nogen bagved når jeg begynder så er der næsten altid når jeg er færdig for når de kommer med 130 eller mere kommer de altså lynhurtigt og selvom de må bremse ned til 85 er det ikke en elefantoverhaling i min verden. Jeg har dog set adskillige meter langemand i den forbindelse!! Hvordan det er i udlandet? Jeg syntes de overhaler konstant i Tyskland hvis det ellers er lovligt. Tyske personbiler er også flinke, for hvis man i tæt trafik blinker til venstre for at komme ud er der ret hurtigt en der blinker med lygterne for at sige "ok kom bare ud" selvom de godt ved det kan tage lidt tid. I Danmark blinker de også men det er for at sige "Du kan godt blive derinde dit store møgsvin for her kommer jeg" Det har givet nogle misforståelser da jeg holdt med at køre til Tyskland for nogle år siden.
  Næste spørgsmål plejer så at være hvorfor gør i det? Der kan jeg kun svare for mig selv og det er noget med at når man ligger lige bagved en anden så skal konstant holde øje med hans stoplygter for hvis de lyser så skal der altså bremses og det skal være nu. Det er meget mere afslappende når vejen er tom foran. Der er mange andre grunde men nu er min kommentar hvis snart lang nok! Fortsat god dag og pas på hinanden derude...

  SvarSlet
 12. Åh så skønt det er at høre fra dig, sister bonde :-)
  elefanter er elskelige, men det kan gå grueligt galt hvis de kommer på afveje :-)

  Jønne, dejligt at få en anden vinkel på sagen, for vi er jo tit tilbøjelig til at se tingene kun på en måde. Jeg kan godt følge dig i det belastende at skulle køre lige bag en anden. For mig er en elefantoverhaling en overhaling, der tager meget lang tid, over flere minutter, jeg ved ikke hvad den korrekte definition på det er :-)

  Jeg hørte en morgen om Arlas chauffører, som kun måtte køre 80, og det havde givet dem mere fred og ro, de følte sig ikke så stressede, og de nåede alligevel opgaverne.
  Endnu en gang tak fordi du tog dig tid til din uddybende kommentar.

  SvarSlet
 13. Vi to må bare mødes og gi hinanden et stort elefantknus.

  SvarSlet
 14. Jeg er helt enig i din fortolkning af en elefantoverhaling. Og arla chaufføren har ret i at man ikke bliver stresset når man kører langsommere end de andre, tværtimod er det utroligt afslappende. Men hvis for mange begynder på det så er man jo lige vidt...

  SvarSlet
 15. Sister, det må vi :-)

  Jønne, det sidste havde jeg så ikke tænkt på :-)

  SvarSlet