tirsdag, december 14, 2010

MØDET

Ethvert møde med et andet menneske rummer uanede muligheder.

Den måde, vi bliver mødt på, er afgørende for den måde, vi opfatter tilværelsen på.

Såre simpelt men vældig svært at praktisere.

Forforståelsen, den vi allerede har dannet os inden mødet med det andet menneske, spiller ind.

Vores indstilling til det at møde et andet menneske ligeså.

En sygeplejeteoretiker Kari Martinsen har udviklet en omsorgsteori, hvor hun bl.a inddrager den danske filosof KE Løgstrup. Jeg har desværre ikke læst noget af de to endnu, men jeg stødte på udtrykket, at vi som sygeplejersker i mødet med et andet menneske bærer en del af den andens liv i vores hænder. Det er et smukt udtryk og stiller store krav til plejepersonalet at kunne leve op til denne etiske fordring.

Her fandt jeg et citat fra Løgstrup:

»Med vor blotte holdning til hinanden er vi med til at give hinandens verden den skikkelse. Hvilken vidde og farve den andens verden får for ham selv, er jeg med til at bestemme med min holdning til ham. Jeg er med til at gøre den vid eller snæver, lys eller mørk, mangfoldig eller kedelig - og ikke mindst er jeg med til at gøre den truende eller tryg. Ikke ved teorier eller anskuelser, men ved min blotte holdning. Hvorfor der er en uudtalt, så at sige anonym fordring til os om at tage vare på det liv, som tilliden lægger i vor hånd.«

Jeg har gennem meget lang tid tænkt meget over plejepersonalets møde med patient og pårørende. Vi får roser på min afdeling, men også tidsler. Og selvom roserne er i overvældende flertal, så er det de enkelte tidsler, der interesserer mig, for hvordan kan vi som personale kan blive bedre til at møde de mennesker, som har en forforståelse til sygehusvæsenet, som gør det svært for dem at møde os med tillid.

Det har jeg ikke et svar på, så jeg tænker videre.

Må du få en tirsdag, hvor tilliden blomstrer i mødet med andre mennesker.

DSC02677

9 kommentarer:

 1. Det er dybt vigtige og interessante tanker og reflektioner du gør dig Lene.
  Tillid og troen på at behandlerne vil mig det godt, vil være uendelig vigtige faktorer, hvis jeg en dag bliver patient.
  Tak fordi du deler din tanker.. :-)

  SvarSlet
 2. Jeg Ælæælsker Løgstrup og det er et dejligt citat du har fundet. Lige til at få gåsehud af. "tage vare på det liv, som tilliden lægger i vor hånd"...suk !

  Åbenhed oplever jeg som niveauet før tillid, og nogengange kan man måske starte et møde med det simple mål at finde en lillebitte åbning. "There´ s a crack in everything, that´s where the light gets in " (L. Cohen). Nå, skal nok stoppe nu, men det er spændende at nørkle med forforståelser, erfaringer, overbevisninger, mønstre og jeg kunne blive ved....

  Og tak, min tirsdag og tillid blomstrer om kap :D

  SvarSlet
 3. Meget sande ord - både dine og de skrevne af andre.
  Jeg har nok sådan en lidt naiv forestilling om, at andre mennesker vil mig det godt - indtil andet er bevist, men det er egentlig rart at møde mennesker med den tanke :)

  SvarSlet
 4. Og det allervigtigste er jo netop, at vi til stadighed reflekterer.
  Du er så god til at sætte tanker igang. Tak for det. Min dag har været fuld af (måske lidt for) mange udfordringer. Og så er det godt at tænke lidt.

  SvarSlet
 5. Selv tak Inge.Der er jo mange ting, der spiller ind, og jeg håber at vores tillid som patient/pårørende ikke bliver ødelagt.

  Gitte, det er meget smukke ord og jeg tænker videre over den åbning :-)

  Helle, det er nemlig rart at kunne møde andre med den tanke, og det mener Løgstrup også, han siger, at grundlæggende møder vi andre med tillid, men mødet med den anden kan ændre ens imødekommenhed :-)

  SvarSlet
 6. Selv tak Eva, og mister vi evnen til at reflektere, så er du og jeg ilde stedt i vores arbejde, er min mening :-)
  Hatten af for dig og resten af lærerstanden, I gør et kæmpe vigtigt arbejde!

  SvarSlet
 7. Det var meget smukt og tankevækkende at læse, Lene - ja, hvor er det dog sandt, at ethvert møde med andre rummer uanede muligheder. Løgstrup er spændende at læse, men kan også vanskelig helt at forstå. Dit citat her står dog klart og som skrevet i neon.

  SvarSlet
 8. Løgstrup er fantastisk, intet mindre! Jeg skrev min sidste opgave om Løgstrups tillidsbegreb, som på mange måder er helt radikalt. Dejligt citat du har valgt ud :-)

  SvarSlet
 9. Madame, en skønne dag må jeg læse Løgstrup, det her citat sagde lige det jeg tænkte :-)

  Marianne, en anden havde valgt citatet, men det rummede lige det jeg ønskede frem :-)
  I sygeplejen er der megen snak om livsytringerne, som vist også er fra Løgstrup. Jeg må have læst ham og Kari Martinsen.

  SvarSlet