onsdag, december 08, 2010

FINGERTYKKE nu med ingefær !

Mellem hvalpeluftningsturene får jeg bagt småkager.

Min yndlingsmåkage er ingefærkager, og de bliver bagt nøjagtig, som min mor har lært mig det.

Men hold op hvor er jeg glad for min foodprocessor. Den gør det til en leg at samle småkagedej, og varmluftovnen gør, at der ryger 3 plader ad gangen ind i ovnen.

DSC02622

Dejlen trilles til fingertykke stænger, i år er fingerne vist blevet lidt tykkere end vanligt, ind i ovnen, ud igen og så skæres der på skrå.

DSC02624

Og ganske som hjemme hos mine forældre, bliver enderne samlet for sig, de må spises nu. Men der er ikke andre hjemme end mig, så jeg skal passe på med enderne, ellers bliver jeg gumpetung.

Men her i huset bliver småkagedåserne ikke tapet, vi må nemlig gerne spise småkager i december måned. Hos mine forældre var der 5 børn/teenager, som kunne nå at sætte det hele til livs inden juledagene. Vi vidste dog godt, hvordan vi kunne lirke tapen af ;-)

Min mors opskrift lyder sådan:

INGEFÆRKAGER

250 g. margarine

500 g. sukker

500 g. mel

2 æg

2 tsk. Ingefær

2 tsk. Sukker

1 tsk. Nelliker

1 tsk. Natron

Gær på størrelse med valnød (ca.½ pakke), røres ud med lidt af sukkeret.

Hold da helt op, hvordan kunne jeg overse, at der manglede ingefær i opskriften. Tak Gitte, og det kræver vist en korrektionssms til de kære børn.

Margarine og mel smuldres sammen, sukker og krydderier tilsættes. Til sidst kommes gær rørt med sukker, så det er flydende, og æg i dejen, æltes sammen.

Dejen rulles ud i fingertykke stænger. 3-4 stænger pr. plade.

Bages ved 225 grader, varmluft 180 grader i ca. 10 minutter, hold øje! Skal flyde ud og blive gyldenbrune.

Tages ud og stængerne skæres ud på skrå til småkager, som lægges på madpapir/bagepapir og afkøles. Når de er afkølet, puttes de i kagedåse, sørg for at kagedåsen slutter tæt, læg evt. et stykke papir (madpapir eller bagepapir) mellem låg og dåse.

Man kan godt læse, at jeg ville være sikker på, at datteren/sønnen forstod opskriften, dengang jeg lavede mors kogebog til dem :-)

12 kommentarer:

 1. Det ser sørme lækkert og effektivt ud, Lene. Nogen speciel grund til der er nellikker og ikke er ingefær i Ingefærkagerne ? Jeg elsker alt med ingefær og har lyst til at afprøve dem :)

  SvarSlet
 2. Jeg har også lige bagt ingefærkager og min opskrift er som din (du har garanteret glemt den tsk. ingefær som skal i)... jeg har fået den af min skolekammerats mor og bager kagerne året rundt.

  SvarSlet
 3. forresten - jeg har lavet om på min opskrift, nu bruger jeg kun 300 gram sukker og det er kagerne næsten blevet bedre af.

  SvarSlet
 4. Det er ikke fari.. her sidder jeg på et kontor midt i København med løbende mundvand.. :-) og fik flashbacks til den tid da mor bagte småkager og tapede kagedåserne til.. vi var 3 småkage rollinger. :-)

  SvarSlet
 5. fari = fair.. :-)
  Jeg mangler småkager til hjernen..

  SvarSlet
 6. Jeg undrede mig også over, at der ikke er ingefær i ingefærkager?

  De lyder nu lækre alligevel - og nemme :-)

  SvarSlet
 7. Uhm, jeg elsker ingefær, - også i småkager.

  SvarSlet
 8. Hov... én ting til: tror du ikke de ville blive endnu bedre med smør? Min mor brugte altid margarine til sine julesmåkager, men da jeg som voksen begyndte at bruge samme opskrift, bare med smør, blev de meget bedre.

  SvarSlet
 9. Ha Gitte, det er rettet nu, det er da utroligt at jeg har læst den opskrift begge gange jeg lavede kogebøger og nu uden at registrere det :-)Tak

  Helle, du har helt ret, en forglemmelse,min opskrift lyder så på 2 tsk ingefær,og det med sukkeret skal jeg lige have føjet til den oprindelige opskrift :-) Tak

  Inge, jeg kan desværre ikke sende småkager via mail :-)

  Ellen, det var så også en fejl, er rettet :-) De er supernemme og smager så godt.

  SvarSlet
 10. Eva, jeg må prøve det i andre ting :-)

  Ellen, jeg tænkte faktisk på det, da jeg lavede dej til 4 hold småkager. Jeg tænkte, at de måske ville få en for fed smag med smør, men det må jeg prøve næste år :-)

  SvarSlet
 11. ummm, jeg kan næsten dufte dem :-)

  SvarSlet
 12. Marianne, det kan jeg også :-)

  SvarSlet