tirsdag, maj 10, 2016

Smag og behag

Udsendelsesrækken Spis og Spar på DR gav et indtryk af andre familiers spisevaner. Mange af rådene, som de fik både på sundhedsområdet og på økonomiområdet var egentlig ikke nye. Det var dog sjovt at se, hvordan familierne kunne blive i tvivl, om det nu var det samme, de spiste, når det blev puttet i anonyme dåser. Nogle gange smagte det bedre og var billigere, andre gange var det det samme, og de syntes ikke, det smagte som det plejede. Ofte smager jeg nærmest ikke maden, den bliver bare spist hurtigt, og bagefter ville jeg ikke kunne sige, hvad den smagte af. Værre er dog, at det også påvirker sultfornemmelsen, for jeg føler mig stadig sulten, selv om jeg med fornuften ved, at jeg har fået rigeligt med kalorier.

DSC_1414

Når man studerer andres spisevaner, så bliver de også holdt op mod ens egen, og jeg har da fundet ud af, at jeg faktisk spiser meget salat/grøntsager i forhold til de familier. Aftensmad uden at jeg kan fylde halvdelen af tallerkenen med salat, er ikke ordentlig aftensmad. De gange, hvor jeg springer over og spiser pizza uden salat til, så er jeg bombet i min mave. Pasta er nærmest ikke eksisterende i min kost af samme årsag, og ris får jeg meget sjældent. Kartofler behøver jeg ikke hver dag, men det mætter 7 gange mere end ris og pasta og har kun den halve kaloriemængde, så det er ofte tilbehøret til grøntsagerne ligesom kødet.

Det forlyder fra landmanden, at vi ikke er andre end os selv til aftensmaden, så vi kan få rester, og så laver jeg en skål råkostsalat med gulerødder, det er yndlingssmad her. Det er old school med appelsinsaft, hasselnødder og rosiner blandet sammen med de revne gulerødder. På arbejde får jeg altid et miks fra salatbaren i kantinen, og derfor kan jeg godt mærke en anderledes tyngde i maven i dag, fordi jeg var til møde med gode grovsandwiches med salat og parmaskinke, men jeg spiser bare aldrig brød til min salat på arbejde. Nu gør det så ikke sagen bedre, at der også smuttede et stykke kage ned til mødet, og at jeg efterfølgende snuppede en stor grovbolle herhjemme med ost. Jeg spiser for det meste knækbrød, men jeg havde bagt boller i går, som jeg var “nødt” til at smage. Eller sandheden er jo, at jeg glemte at smage udover de to første bidder, så den bolle var nærmest væk i løbet af et uopmærksomheds øjeblik. Den hjemmebagte citronmåne, som jeg bagte for første gang i går, smagte jeg dog på i går aftes. Let, luftig og lækker og meget nem at bage. Det bliver ikke sidste gang, at den får lov til at være eftermiddagsmad til folkeholdet.

Mon du vil være med til en lille spørgeskemaundersøgelse?:

  1. Hvor tit får du grøntsager/salat til aftensmad?
  2. Hvad spiser du til morgenmad?
  3. Hvad skal I have i aften?

God aften til dig.

DSC_1417

24 kommentarer:

  1. 1) ikke så ofte som jeg burde ;-)
    2) havregryn med mælk og en smule sukker
    3) Vi fik pasta og kødsovs (ca. 50% kød og 50% grøntsager)

    SvarSlet
  2. Den er jeg med på :)
    1) ALTID (som i 19 ud af 20 gange)
    2) enten en lille portion sund müsli med mælk eller en ½ liter selvlavet smoothie med spinat, banan, havregryn og skyr (og 5 mandler)
    3) Tja, jeg skulle ha' lavet en ret fra retnemt.dk, men der er ingen hjemme andre end mig, så enten bliver det bulgur, spinat og æg på panden og et par tomater ved siden af, eller så bliver det havregryn :) - lige om lidt...
    Mette L

    SvarSlet
  3. 1) Hver eneste dag.
    2) Hjemmebagt brød.
    3) Kyllingerester i form af en pastasalat.

    SvarSlet
  4. 1) 5 gange om ugen
    2) Yougurt
    3) Svinekoteletter med kartofler, gulerødder og broccoli og en lille klat smør

    SvarSlet
  5. Auch, et ømt punkt du ramte der... Skammer mig på forhånd:
    1: ca. to gange
    2: müsli med mælk
    3: brændende kærlighed slash koteletter i fad-left overs fra igår....

    SvarSlet
  6. 1. I perioder 5 ud af 7 dage, andre gange færre, men næsten altid kartofler.
    2. Yoghurt med knust hørfrø/chiafrø og sukkerfri müsli
    3. Har fået Kittysuppe aka gulerod-porresuppe jævnet med flødeost naturel

    Knus og hilsner fra

    fru Jensen
    Gudhjem

    SvarSlet
  7. 1. Hver dag
    2. Oftest havregryn og mælk med rosiner/tranebær eller tørret æble, hjemmegjort ristet drys (kokos, sesamfrø og chiafrø) og lidt hakkede mandler. Ellers skyr med samme drys, bær og agavesirup.
    3. Svinemørbrad (med fyld af abrikos, valnød og portvin) på grill med grillede porrer og peberfrugter, ris og syrnet fløde med ramsløgspesto.
    Jeg er ret glad for mad, så det blev vældigt udførligt 😂😂😂

    SvarSlet
  8. 1. Stort set hver eneste dag.
    2. Surmælksprodukt som skyr, ylette, A38, med frisk frugt og mandler, samt 30 g brød med ost til min kaffe.
    3. Oksesteg med masser af grønsager, og hverken kartofler eller sovs

    SvarSlet
  9. 1. Hver dag (med få undtagelser....)
    2. Havregryn med sukker og rosiner eller groft brød med ost (og det er IKKE den fedtfattige).
    3. Salat med pasta og kidneybønner og en rest kylling.

    Og så er mine frokoster som regel rester fra aftensmaden.

    SvarSlet
  10. 1. stort set hver aften og i hvert fald i løbet af hver dag, da vi begge spiser frugt / grønt som mellemmåltider og snack.
    2. rugbrød med frugt / grønt / fisk
    3. et eller andet med hakket oksekød.

    SvarSlet
    Svar
    1. Aftens menu blev til majspandekager med fyld af godt krydret stegt hakke oksekød, fintsnitte rød peberfrugt og tomater samt friske ærter.

      Slet
  11. Hold da op. Det har da godt nok sat nogle tanker i gang. Jeg har ikke set programmerne endnu. Men har bestemt planer om det. Og så satte dit indlæg gang i tankerne hos mig også.
    1) 4-5 dage ud af 7
    2) æg eller sommetider knækbrød/boller
    3) rester - igen

    SvarSlet
  12. Det er spennende å se hva som egentlig blir spist rundt omkring. Jeg måtte gå noen runder for å tenke at deres aftensmad er jo det samme som vår middag (spisers hos min familie ved 17 tiden). Og morgenmad, er det samme som vår frokost (spises her i huset ved 6 tiden) :-)

    1) 5-6 av 7 dager. Her går det mest i bakte grønnsaker i ovnen, har også litt potet sammen med de.
    2)Havregrøt, med litt Steviosa og kanel på
    3) Kyllingsalat, med hjembakt loff til. (Vi hadde med middagen på padletur i dag - så det var praktisk)

    SvarSlet
  13. Spændende :-)

    1) 28 ud af 30 dage. Sådan cirka. Vi får helt sikkert sushi en gang om måneden, og så bliver der nok også hentet pizza cirka en gang om måneden.
    2) A38 med müsli og hakket, rå ingefær.
    3) Donnaens madplan siger bøffer med grøntsager og melon.

    ad 3) Donnaen har til opgave at udarbejde en madplan for hver måned. Den kan godt afviges, men har generelt givet en mere varieret aftenmenu med mere fisk og mere kylling. Og så står den som regel på rester en gang om ugen :-)

    SvarSlet
  14. Jeg har set udsendelserne. Det mest spændende, efter min mening, er Jespers forslag til middag med flere grønsager. Jeg synes, der er for lidt fokus på kvalitet ved indkøbene. Det handler om, det ska være så billigt som muligt.
    Jeg kan hurtigt svare på dine spørgsmål ;-)
    1) hver dag
    2) A38 med mit hjemmelavede drys af rugbrød og mandler. En gnavegulerød og lidt frugt.
    3) en kyllingrest, en salat, hvor der skal indgå en rest spidskål og en rest limabønner, og hvad jeg ellers finder ;-)

    SvarSlet
  15. Jeg har set udsendelserne, og har som du tænkt en del over det med at smage på det jeg spiser :-)
    Svar på dine spørgsmål
    1. Hver dag
    2. 5. kornsgryn m/rosiner og skummetmælk
    3. Ups det er ikke besluttet endnu/købt ind (laver madplan om onsdagen - min fridag)

    SvarSlet
  16. 1. Hver dag
    2. Knækbrød med brie samt vand og kaffe
    3. Kotteletter med kartofler ;) og salat - vi spiser ikke sovs mere.

    Mine dårlige vaner er slik og kage, som jeg kæmper med at slippe i hverdagen. Lige nu har jeg to hindbærsnitter, som bliver spist til kaffen ...

    SvarSlet
  17. I går var jeg til pensionsseminar (NEJ, ikke pensionistseminar), som blev afsluttet med et forrygende foredrag om at holde hjernen skarp. Bl.a. ved at nyde maden. Det tip vil jeg så lige give videre til dig, nu hvor du fortæller, hvordan du glemmer at smage på maden :-)
    1) Det er en fejl, når jeg glemmer det. Jeg ville helst hver dag. Sjældent ris/pasta/kartofler.2)Kaffe, surmælksprodukt med diverse drys - eller frostrundstykker med ost og marmelade, mere kaffe
    3) Æggekage a la køleskabet (i dag: rest pastasalat med kød og grønt, rest ris, evt. nogle af de slatne grøntsager, tomater)

    SvarSlet
    Svar
    1. Som man kan se, er jeg "yderst" konsekvent: Skriver "sjældent pasta" - og hvad er så min rest i dag: pastasalat. Hm.

      Slet
  18. 1. Næsten dagligt
    2. 3 stk Rågi knækbrød, 1 æg, mælk, juice, kaffe.
    3. Fisk på grønsager, sovs, kartofler=dagens take away på Skallerup klit!

    SvarSlet
  19. 1. Næsten dagligt
    2. 3 stk Rågi knækbrød, 1 æg, mælk, juice, kaffe.
    3. Fisk på grønsager, sovs, kartofler=dagens take away på Skallerup klit!

    SvarSlet
  20. 1. Altid - stort set
    2. Ofte skyr med drys + kaffe med mælk.
    3. Det sidste halve år har vi bestilt måltidskasser fra Aarstiderne, det har i den grad været en lettelse i travle hverdage. I går fik vi mørbradbøfffer med nye (udenlandske) kartofler, stegte beder, grøn salat og ramsløgssmør.
    PS. Jeg har store problemer med at kommentere på din blog :-( Derfor får jeg sjældent skrevet en kommentar...

    SvarSlet
  21. 1. 2-3 gange pr. uge

    2. Flere slags frisk frugt overhældt med letmælksyoughurt og til sidst et læs mysli

    3. Jeg har fået en skive rugbrød med et stort læs gravad laks og dilddressing.

    SvarSlet
  22. 1. Hver dag
    2. A38 med frisk frugt chiafrø og hampefrø samt knækbrødmed ost eller hjemmelavet hindbærsyltetøj, samt agurk og radiser. Hertil en kop kaffe og en kop med ingegærte m. Citron og gurkemeje
    3. Ærtedeller (ærter og røde linser) og salat med avokado radiser grønne asparges
    Grønsager er jo grundingrediens ... For mig som vegetar (på vej til st blive veganer)

    SvarSlet