lørdag, maj 28, 2016

Lørdagsnydning

Så kom alle kartoflerne i jorden. De sidste blev lagt, mens jeg kørte ned til min far. Efter i lang tid at have haft folk på eftermiddagskost og indimellem til aftensmad, er det helt skønt, at vi kun har været os to på gården i dag.

P1040319P1040321

Min far og jeg hyggede os med is fra MacDonald og pæretærte fra bageren. Min far så træt ud, reagerede ikke rigtig på noget, men da han fik is og tærte, nød han det meget. Bagefter hyggede vi os med barbering, massage af hårbund, tandbørstning og sluttede af med god fed creme, som blev masseret ind i ansigtshuden og på armene. Min far nød det og kvikkede op, og jeg lod mig så inspirere af min søster, så vi dansede bagefter til Glen Millers musik. Det blev nu mest til, at armene blev motioneret, men det gjorde at den spænding, der var i dem, løsnedes og min far fik armene strakt ud. Så var vi klar til en tur rundt i plejehjemmets have, og den gør mig glad hver gang, for der bliver gjort meget for at skaffe adgang til hjernens minder. Campingvognen har fået sat forteltet op, så man kan tage sig en kaffetår inde i teltet. Hønsene lever midt i haven og glasfiberkøerne er kommet på græs. Lederen af hjemmet har fortalt, at for mange af dem, der har været landmænd eller koner, giver det en ro at se ud på køerne. Blomsterengen, som var nyt påhit sidste år, er også i gang med at blomstre. På min fars gang er der kun en af de ni beboere tilbage, fra dengang min far flyttede ind. En ny kvindelig beboer er flyttet ind, og igen i dag nød jeg at se den tilgang personalet har. Der er ro, respekt og et ønske om at lære den enkelte at kende. For det er hårdt, når man er flyttet og ikke kan finde mening i tingene. Mange, som min far, klarede sig forbavsende godt hjemme, fordi det var kendte omgivelser. Når den støtte forsvinder, bliver det tydeligt, hvor ramt den enkelte er. Min far havde svært ved at falde til, ikke om dagen, for han er meget social og omsorgsfuld, men han sov nærmest ikke de første fire måneder. Og kan jeg blive rundtosset af manglende søvn, så kan et menneske med Alzheimers sygdom da slet ikke undvære søvnen. Skulle jeg gøre den tid om igen, så havde jeg sovet hos min far de første dage, indtil han var kommet ind i en rytme. Det tænkte jeg ikke på den gang, men det tror jeg faktisk kunne have hjulpet ham.

P1040322P1040323

Nu vil jeg hjælpe mig selv til en god nats søvn og gå en lille tur inden aftenteen. Håber din lørdag har været god mod dig.

12 kommentarer:

 1. Kære Lene, jeg holder virkelig meget af dine betragtninger om stort og småt, hverdagen og livet i det store hele!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, kære Liv ( se det ved jeg jo slet om du hedder ;-). Det er det blogland kan og som jeg holder mest af. At få indsigt i livet, hverdagen, hos andre. De tanker folk gør sig, forplanter sig i mig og sætter nye tanker i gang. Jeg nyder dine hverdagsbetragtninger, de gør mig klogere :-)

   Slet
  2. Tak, Lene! Nej, Liv hedder jeg ikke, det er ment som om livet er skørt. Skøre liv. Som i livet. Ikke en skør kvinde ved navn Liv. Der gik ret lang tid efter at jeg var startet bloggeriet, at jeg fandt ud af, at det kunne misforstås. Men... too late nu, altså!

   Slet
  3. Så går vi tilbage til Skøreliv ;-) sådan havde jeg også først opfattet det, men så en anden havde skrevet Liv og så troede jeg ... :-)

   Slet
 2. Et dejligt besøg hos din far, og dejlige tiltag der bliver gjort for din far og andre borger der bor samme sted som din far. Stor respekt. Håber virkelig ikke de bliver ramt af besparelser, så de ikke har resurserne til at udfører jobbet optimalt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyden, det er et friplejehjem, så langt hen ad vejen bestemmer de selv hvordan de bruger den pose penge, de får af kommunen (den er af samme størrelse som de offentlige plejehjem) Men selvfølgelig skærer kommunen yderlig ned, så kan det blive svært for alle at få det til at hænge sammen.

   Slet
 3. Livsglæde i et specielt format for dem, der lever i øjeblikke. Hvor sanserne påvirkes ad omveje og I finder sammen over en is og siden hygger med personlig pleje og nærvær af første grad.
  Hvor er det smukt at læse om jeres tur rundt. Og om stedets menneskesyn og muligheder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne, ja livet leves i øjeblikke og demente mennesker husker med kroppen, så har de haft en god dag, så fortsætter den gode følelse.

   Slet
 4. Plejehjemmet lyder fantastisk. hvor er koeerne skoenne og livagtige. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tina, ja er de køer ikke skønne. Lederen siger at det skaber glæde og genkendelse hos beboerne.

   Slet
 5. Hvor er det dejligt med et sted, der tænker gode tanker om beboerne og hjælper hvor de kan.
  Specielt når jeg ved hvor svært det tit er at få enderne til at mødes :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, vi er så taknemlige, og jeg undrer mig, for de skulle jo ikke få flere penge end andre plejehjem. de har bare frie hænder til at forvalte pengene på en anden måde.

   Slet