lørdag, september 20, 2008

LANDHUSMOR

For knap 26 år siden, da det stod klart, at tømreren, som jeg forelskede mig i, havde købt gård og var i gang med uddannelsen til landmand, besluttede jeg mig for at sætte mig lidt ind i denne nye kultur, som det var for mig.

Godt nok er min far ud af husmandsslægt, men jeg kom jo kun hos mine farbrødre og fastre, når mine forældre var med, og landbrug var et slaraffenland for bybørn, noget andet var at være en del af hverdagen på en gård.


Min svigermor var en klog kone at gæste, så hun har givet mange praktiske råd, men hun var også af en anden tid, så jeg lånte en bog om landbrugets kvinder, en forsker havde interviewet mange landbokvinder, unge som gamle, og den bog læste jeg. I dag kan jeg ikke huske, hvad den hedder, hvilket irriterer mig, det kunne være sjovt at læse den i dag.

Vi har delt opgaverne på gammeldags maner, jeg har taget mig af børn, hus og have, mens gemalen har taget sig af landbruget. Derudover har jeg så været sygeplejerske de 15 år, i år er det 20 år siden jeg stoppede som sygeplejerske for at arbejde med i kartoflerne, og til januar er det 9 år siden, jeg startede igen.


Noget af det første jeg købte var en saftkoger! Nu var jeg blevet landhusmor, så nu skulle der koges hyldebærsaft. Den har jeg stadig, og nu er den i gang med første portion af hyldebærrene. Heldigvis er der ikke så mange ørentvister som sidste år, så jeg slipper nok for at drømme om dem ;-)


Jeg går og sender kærlige tanker til min svigermor og min mor, de to har været mine livliner, når jeg havde brug for praktiske råd. Nu er jeg selv livline til mine børn, og mon ikke de gerne vil have en flaske hyldebærsaft med hjem, næste gang de kommer på besøg? Der er ikke noget som en kop varm hyldebærsaft, når man er lidt forkølet eller træt og uoplagt på en kold vinterdag.

11 kommentarer:

  1. Sikken kærlighedserklæring til dit liv, Lene!
    Hyldebær har så også en helt speciel betydning for mig. Min mor, som jo er af gammel bondeslægt, har kogt hyldebærsuppe hele min barndom igennem, så det var et dejligt gensyn på dine billeder.

    SvarSlet
  2. Conny, tak for dine ord, og var der ikke noget med hyldebærsuppe udover hele køkkenet ;-) eller husker jeg fejl?

    SvarSlet
  3. Jeg har også fået mange gode råd af min svirmor som jeg stadig bruger.Jeg har saftkåger der er ældre end din som stadig er i brug og når min datter laver saft låner hun den.

    SvarSlet
  4. Conny, den ældre generation er god at få råd af :-) Dejligt med en god saftkoger :-)

    SvarSlet
  5. - du har en god hukommelse. Det blev penslet ud i sangen til min konfirmation :-)

    SvarSlet
  6. Og jeg var endda ikke med til din konfirmation, Conny ;-)

    SvarSlet
  7. Lene jeg elsker dit liv - du er så tæt forbundet med naturen. Jeg ved at det må være meget slidsomt, men på bundlinjen tror jeg at det er det hele værd. Mon ikke ungerne en dag vil lære hvordan man laver den saft?

    SvarSlet
  8. Marianne, jeg nyder det også mere i dag end tidligere, og vores børn har haft en god barndom her, så må vi se om de selv vil lave hyldebærsaft til deres børn, eller de vil købe det ( det sidste har vi nu også gjort, når jeg ikke orkede at plukke hyldebær):-)

    SvarSlet
  9. Lene - jeg elsker at laese om landbolivet, som var min barndom og saa let kunne have vaeret mit voksne liv ogsaa. Jeg genkender saa meget og foeler som om jeg paa en maade faar det bedste af begge verdener ved at laese med her. Tak for du deler din erfaring her. Jeg er sikker paa jeg ikke er den eneste der saetter stor pris paa det. :)
    I oevrigt elsker jeg hyld, traet, blomsterne, frugten, saften, suppen o.s.v.!

    SvarSlet
  10. Takk for en nydelig post, Lene. Jeg liker så godt når du forteller om ditt liv som landmandkone. Strengt tatt er vel du også landmand.

    SvarSlet
  11. Tina, selv tak, og jeg er også vild med hylden :-)

    Tak Hege,med årene har jeg i hvert fald fået mere viden om landbruget, så lidt landmand er jeg vel ;-)

    SvarSlet