mandag, november 29, 2010

BILLEDDANNELSE/OVERBLIKSDANNELSE

Hjemmehjælperne havde været bekymret, min far sov så meget.

I mit hoved gav det mening, der var jo mørkt udenfor, og jeg tænkte, at man med den sygdom ikke orienterer sig med uret, men snarere med de signaler naturen omkring sig giver.

Alzheimersygeplejersken var heller ikke bekymret, hun havde en anden forklaring.

Alzheimers sygdom er en sygdom, som ødelægger nervecellerne, og det starter i hippocampus, som er sæde for lagring af input i hukommelsen. Dvs. at korttidshukommelsen og ny viden til langtidshukommelsen ryger først, så vandrer destruktionen fremad mod sprogcentrene. Nu bliver det svært at finde især navneord. Sproget og hukommelseslagrene er der stadig, men det er svært at finde det frem. Efterhånden får man også svært ved at orientere sig, rum/retningssansen forsvinder. Påklædning, madlavning, færdigheder, som man tidligere kunne så let, svinder. Når frontallappen inddrages, bliver der måske også personlighedsforandringer, de tillærte hæmninger svinder, og til sidst er det den fysiske formåen, der bliver ramt.

Min far er ramt på sin hukommelse og sit sprog, til dels også på orienteringen og færdighederne. Men han er en klog mand, han har været leder på en skole, han er og var et meget socialt menneske med omsorg for andre og en meget stor viden om mange ting. Han var en dygtig håndværker, lavede mange flotte ting i træ, han var/er et musisk menneske.

Min far scanner hele tiden sine omgivelser for at få pejling på, hvad der skal ske, hvad vi er i gang med og danner hele tiden billeder/overblik. Nogle gange går han helt galt i byen, andre gange rammer han plet, og vi tænker, hov hvordan kan han huske det?

Det trætter, prøv at forestille dig hele tiden at føle dig på fremmed grund, mon ikke vi andre også havde brug for mere hvile og søvn?

Nu er bollerne bagt, kaffe og teen er brygget, jeg er klar, når min far er klar.

IMGP2131

10 kommentarer:

 1. Tak Lene, fantastisk god og forståelig forklarring på de udfordringer Alzheimer patienter facer hele tiden. :-)

  SvarSlet
 2. Min mor, 72 er også rammet av Alzheimer. Hun bor alene, mottar hjelp fra hjemmesykepleien og dagsenter for demente. Jeg kjenner veldig godt igjen symptomene slik du beskriver din far. A er en trist sykdom, både for personen selv og menneskene rundt. Selv syns jeg det er en kontinuerlig sorgprosess, man mister personen litt etter litt ettersom tiden går og nye situasjoner oppstår.
  I morgen vil jeg følge ditt eksempel, dra til min mor, steke krumkaker hos henne, i håp om å lage førjulshygge for begge.
  Fortsatt god miniferie med faren din ønskes deg.
  Mvh Elisabeth

  SvarSlet
 3. Kan I have en rigtig dejlig dag og nyde nærværet.

  SvarSlet
 4. Er det ikke lidt ligesom børnene, der har brug for at sove meget, fordi de bruger energi på at vokse og udvikles? - Min mor sov til sidst det meste af døgnet.Måske var det nådigt. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad hun drømte

  SvarSlet
 5. Når man får det forklaret så præcist, så er det nemt at forstå, at det kræver ekstra hvile :)
  God og hyggelig dag med din far :)

  SvarSlet
 6. Selv tak Inge :-) Lidt efter lidt stykker vi forklaringer sammen, der hjælper os til at gøre hverdagen sammen god.

  Tak Elisabeth, må du også få nogel gode dagge sammen med din mor. Det er tidligt at få A min far var heller ikke meget ældre, da det startede. Han bor som din mor også alene med støtte fra hjemmehjælp.
  Jeg kan mærke, at jeg ikke går ind i det, der var engang, nok fordi det gør for ondt, men min datter savner meget en bedsteforælder at snakke med.

  Tak Conny, og vi er lige blevet enige om at forlænge miniferien til i morgen :-)

  Charlotte, jeg tror du har ret :-) Og søvnen er nådig på mere end en måde.

  Tak Helle, det giver i hvert fald mening for mig :-)

  SvarSlet
 7. Det var en forklaring, som alle kan forstå - tak for indsigt i en sygdom, der er svær at forstå. Det er ikke svært at se, hvorfor din far har et stort søvnbehov.

  Jeg håber du får nogle rigtig gode dage med din far - men det lyder det nu til, at du allerede er godt i gang med at have.

  SvarSlet
 8. Din far er heldig at have en forstående datter, der giver sig tid til at være klar, når han er klar.
  Det er en vanskelig sygdom at have, og ikke mindre vanskelig i et høj-effektivt samfund som vores.

  God aften på gården.

  SvarSlet
 9. Tak for din forklaring - og jo - vi andre ville også have brug for masser af hvile på fremmed grund. Så dejligt at høre din far nød koncerten, og fotoet af ham ved klaveret får mig til at smile, fordi jeg mærker kærligheden mellem dig og ham.

  SvarSlet
 10. Selv tak Ellen, vi nyder sammen.

  Tak Eva og en god aften til jer :-)

  Selv tak Gitte, jeg nyder når han spiller med en finger. det er sjovt alle de forskellige melodier, han har inde i hovedet :-)

  SvarSlet