tirsdag, november 02, 2010

TILVÆNNING

Vækkeuret ringer kl.5, jeg kan godt mærke, at jeg har vænnet mig til mindst en time mere gennem de sidste 8 uger; det samme gælder om aftenen. Det er jo nærmest midt aften, når jeg skal i seng.

En god nats søvn virker på kroppen, det er der undersøgelser, der viser. Ikke for meget og ikke for lidt, de kloge siger 7 timer, så det går jeg efter.

På mit natbord ligger overlæge Bente Klarlund Pedersens bog Sandheden om Sundhed, en bog, der nemt og forståeligt styrer en gennem de mange undersøgelser om kost, rygning, alkohol og motion, også kaldet KRAM faktorerne. Bogen er skrevet til dig og mig, men kan sagtens bruges af fagpersoner. Der er henvisninger til de undersøgelser, der ligger bag ved anbefalingerne, og dermed bliver bogen også anvendelig for sundhedspersonale, som skal arbejde ud fra den bedste viden på et område.

BKP er en god skribent og en levende foredragsholder, hun kan sige/skrive tingene, så jeg føler mig oplyst og samtidig underholdt.

Mit sygehus skal akkrediteres om 3 uger, så der arbejdes intens på alle niveauer med at få alt det vi gør og ikke gør beskrevet i instrukser. Mit afsnit har længe villet blive klogere på KRAM faktorerne, og hvordan vi skal hjælpe vore patienter til at få faktorerne ind i  livsstilen. Ting tager tid, og med ansættelsesstop og krav om beskrivelser af arbejdsgange i detaljer, så føler jeg ,vi bevæger os som skildpadder, men vi kommer dog fremad.

Nu må jeg også hellere komme fremad.

Ha en god dag.

IMGP1938

10 kommentarer:

 1. Velkommen hverdag :)

  Jeg har også regnet BKS som sund, så jeg blev lidt chokeret, da jeg læste om hende i Alt for damerne. Hun udtalte sig om sin "sunde" hverdag, hvor hun løb 9 km. hver morgen, ikke spise i løbet af dagen, drak meget kaffe, spiste meeget slik og først spiste om aftenen - det lyder ikke særlig sundt i min verden. så jeg har det sådan lidt, hun skal altså ikke komme og fortælle mig noget om sundhed ;)

  SvarSlet
 2. Jeg synes hun er en sej og skøn kone, der står ved, hvem hun selv er, og som meget praktisk og velunderbygget fortæller nogen sandheder, som det er nødvendige. At hu så også er hun mor til 4 og professor, gør ikke historien mindre god:-) I kirken har vi modtaget de flotte plakater, hun har været med til at producere for www.walk-up.dk for at støtte, at vi bevæger os mere i hverdagen. Hun har siden sommer været redaktør i Politikens sundheds brevkasse lørdag. Jeg må nok have fat i den bog!

  SvarSlet
 3. Åh, jeg ved godt "de kloge" siger vi kan klare os på 7 timers søvn. Jeg tror nu nok, jeg er en af dem, der er med til at trække statistikken op til 7. Skal jeg fungere skal jeg helst have 8 timer hver dag... Så jeg har fuld forståelse for, at det er svært at skubbe alting for at få hverdagen til at køre på skinner igen :-)

  SvarSlet
 4. Helle, jeg har det så modsat :-) Netop fordi BKS ikke er perfekt og er ærlig om sine prioriteringer, tror jeg på hende. De 9 km løb er måske ikke helt så sund som hver anden dag, men det er helt sikkert bedre end ingen motion.
  Læs bogen, den er god :-)

  Charlotte, jeg har det som dig.Jeg har også overvejet at få fat i plakaterne til min afdeling :-)

  Anne, jeg kunne også godt bruge 8 timer :-)

  SvarSlet
 5. Jeg læser hver lørdag, hvad Bente Klarlund Pedersen skriver i Politikens lørdagstillæg - det gør hun enestående godt, synes jeg. Hun er ikke en fanatisk sundhedsapostel, men skriver underholdende og oplysende. Den bog, du fortæller om, Lene, må jeg have fat i :-)

  SvarSlet
 6. Dejligt med en god skribent og foredragsholder Lene, jeg kan tænke mig at der er rigeligt at se til med ansættelsesstop og samtidig rigeligt om ørerne, så dejligt at læse at i dog føler at i kommer fremad.
  God aften.

  SvarSlet
 7. Madame, den manglende fanatisme er helt klart BKPs styrke, jeg tror du vil kunne lide bogen :-)

  Tak Michael, vi er et godt team, så vi skal passe godt på hinanden :-)

  SvarSlet
 8. Jeg synes også, at Bente Klarlund er et spændende bekendtskab.
  Jeg får ikke mere end 6-7 timers søvn, og heller ikke mere i weekenden, for jeg vågner frisk og udhvilet af mig selv.

  Sundhed er et meget sammensat begreb, og det er altid spændende at læse kloge menneskers overvejelser. Jeg må se, om jeg falder over bogen. Tak for anbefalingen.

  SvarSlet
 9. Ja, jeg sidder her på arbejde og må ty til overspringshandlinger, bl.a. fordi jeg er så utrolig træt. Og det er klart pga. søvnunderskud, men lige nu er døgnet bare for kort.
  Hun er rigtig i vælten lige nu, Bente Klarlund. Ifølge Politiken er hun også medforfatter på en bog "Lær at elske at løbe" eller noget i den stil, sammen med en maratonløber - Tor Rønnow.
  Netop fordi det mere drejer sig om alt med måde og sund fornuft, er jeg mere tilbøjelig til at være tilhænger af Bente Klarlund end af de mere ensidige "prædikanter".

  SvarSlet
 10. Eva, det med at vågne af sig selv efter 5 - 6 time kan jeg godt klare en gang imellem, men jeg er ikke udhvilet så :-)
  Sundhed er kompleks :-)

  Conny, jeg kan godt høre at jeg skulle læse Politikken :-)Håber du kom igennem dagen :-)

  SvarSlet