onsdag, juni 15, 2011

EN LILLE TING

Sidste år var en af mine kolleger på konference og så her en lille anordning, som skulle forhindre patienter i at komme til at hive ernæringssonden ud af næsen. Det så vældig smart ud og let at udføre, men var det nu sikkert nok, kunne patienterne komme til skade, hvis de rykkede til osv. Det er der lavet studie på, og vores læger har nu godkendt, at vi må prøve anordningen hos os.

Det er et stort problem, når patienter kommer ind og er ramt på synkefunktionen. For os alle er der noget livsbekræftende i det at spise og drikke, og det er også en meget social begivenhed. Her i Danmark byder vi altid på et eller andet, når vi mødes. Det er derfor svært for både patient og pårørende, når vi nedlægger forbud mod at spise og drikke på vanlig vis. Alle studier viser, at der er meget at hente på både indlæggelsestid, sårheling, dødelighed og et bedre forløb, hvis patienter får den ernæring, de har brug for.

Det er nemmere skrevet end gjort. Mange apopleksiramte mister appetitten, noglefår ændret smagssans, andre mister helt lysten til mad og drikke, når vi er nødt til at give dem drikkevarer med fortykningsmiddel i og blød kost. Vi forsøger med alle mulige proteindrikke, vi har lækre is med højt kalorieindhold, vi putter fløde og andre gode sager i maden, men det batter ikke altid nok, og så kommer ernæringssonden på som et suplement eller som den eneste ernæringsmåde, hvis patienten slet ikke må spise og drikke på vanlig vis.

Hvis man ikke er helt med, hvad man ofte ikke er som apopleksiramt, vil noget, der sidder i næsen, uværgeligt føre til at man røre ved det evt rykker i det. Prøv selv at tænke på hvor ofte du lige rører din næse, hvis noget kriller eller generer. Så de fleste gange, når patienter rykker sonden op skyldes det ikke uvilje mod sonden, men snarere reflekshandling.

I eftermiddag skal vi have en demonstration af den lille anordning, mon jeg skal være kvik og lægge næsebor til, det har jeg jo prøvet før ;-)

Ha en god dag.

5 kommentarer:

  1. Det er super smart.. jeg håber kun det er næsebor du skal lægge til, og ikke have sonden lagt helt ned i mavesækken.. :-)

    SvarSlet
  2. Du har i den grad ret. Min far har nu fået indlagt sonde direkte i maven. Netop for ikke at skulle på skadestuen 3 gange om ugen for at få lagt ny. Han har ikke smagt noget siden sidste sommer. Han siger, at han ikke savner, men jeg tror nu, at det er for at skåne os. For som du selv er inde på, så foregår stort set alt socialt med noget igennem munden.

    SvarSlet
  3. Det er bestemt en fordel hvis sonden ikke bare lige kan hives op..! En af vores beboere seponerede sin PEG sonde, men ballon und alles,forleden dag, av av av!!
    Glæder mig til at høre mere om den anordning, har du et link eller lignende?
    Kh Betina.

    SvarSlet
  4. Du er da sej, sådan at lægge næsebor til.
    Hvor vil det være godt, hvis der er en brugbar anordning.

    SvarSlet
  5. Inge, det blev kun anordningen, sonden i mavesækken har jeg prøvet :-)

    Susanne, det var godt for din far, for sonden gennem maveskindet er langt bedre i det lange forløb, man ser den ikke og faktisk kan man få en knapordning, så folk, der vil svømme osv kun har sonden i når de skal have mad.
    Med hensyn til fornemmelsen af smag, så gør vi sommetider det, at vi dypper lyserøde skumgummiswaps i kaffe eller saft eller andet, vrider dem fri for væsken og så kan patienten sutte på swapsen og få en smagsfornemmelse :-)

    Betina, jeg har lavet et nyt indlæg, så du kan se den i funktion :-) Den er så kun til næsesonderne. AV det må ha gjort ondt, jeg har en gang haft en ældre mand, der hev et urinkateter ud med hele ballonen, av.

    Tak Betty, det bedste ved at prøve er at jeg så kan fortælle, hvordan det føles :-)

    SvarSlet