lørdag, januar 07, 2023

Julen 2022 - juledage, baghjul, romjul, familiejul

 Så fik jeg endelig taget mig sammen til at slå ordet romjul op. Den norske betegnelse for juledagene fra d. 27/12 til d. 31/12 eller oprindeligt frem til Helligtrekonger. Som mange ved holder jeg det sidste i hævd, så for mig var dagen i går afslutningen på juledagene. Romjul eller romhelg kommer af et middelalderord , som betyder, at disse dage ikke behøver at holdes strengt hellige. Det ord kan jeg godt lide, hvorimod det danske bagjul lyder mere kedeligt.

billede taget af landmanden

Vi havde den skønneste romjul. Allerede 2. juledag tog vi på udflugt til Aalborg ZOO for at se julebelysningen. Jeg havde fået to fribilletter gennem plasmadonation og datteren havde ligeledes fået fribilletter, så vi kom ind gratis. Det regnede, da vi kørte til Aalborg i to biler, men inden vi fik barnevogn ud af bilen og paraplyer slået op, stilnede regnen af og mørket sænkede sig. Det gav alle muligheder for at nyde de smukke lys over hele haven. Vi så faktisk ikke så mange dyr, de var alle indenfor og der var rigeligt at se på udenfor. 

billede taget af landmanden

Det var 3. gang i 2022, at vi var i ZOO med S, så mon ikke det bliver en tradition fremover? Vi prøvede et nyt spisested for os, det gav os lidt varme, for kulden kunne vi godt mærke, selv om vi syntes vi havde klædt os godt på. S skulle ikke nyde at komme ind til julemanden, så det må blive en anden gang. Hver gang S ser noget spændende siger han ØJ med store øjne og smil om munden. Det blev der også sagt undervejs, det sjoveste var dog, at vipper og gynger var lyst op. Så vi fik også nogle vippeture og gyngeture.

3. juledag mødtes vi med to af mine søstre og deres familie hos den ene søster. Her fik vi lov til at møde det næste lille barnebarn i familien, min nevøs lille pige fra oktober. De to små var selvfølgelig samlingspunktet for alle og vi havde nogle hyggelige timer, inden vi kørte hjem, så S kunne komme i seng.

billede taget af landmanden

4. juledag drog datteren og jeg til kemobehandling, vi havde te og læsestof med. Normalt tager hun selv af sted, men nu var det jul, så ville jeg gerne dele den stund med hende.

5. juledag var jeg på arbejde. Den lille familie lånte min bil og tog en tur til Aalborg. Det regnede dog i stride strømme, så shoppingturen blev lettere begrænset ligesom legepladser heller ikke blev aktuelle. Jeg havde præsteret at lade en turkis strikketrøje ligge i min vaskemaskine og så putte S' hvide juleskjorte, sønnens hvide juleskjorte og svigerdatterens hvide julekjole i vaskemaskinen. Lad os blot gøre det kort. Trods alle mulige kemikalier blev de aldrig hvide igen. Så familien havde carte blanche til at finde nyt tøj på min regning. 

billede taget af landmanden

6. juledag havde vi besøg af min yngste lillesøster fra København. S charmede hende, som han charmer alle andre. Han gik endda hen til hende, da hun skulle videre og gav hende et kram. Vi hyggede os med masser af snak, julegodter og de sidste af mine bondeklejner fra fryseren. De vakte stor glæde hos min søster, for de smagte lige som de skulle, smagen af barndommens jul.

Vi sendte søn og svigerdatter på en lille forældredate i Aalborg. De kom nu hurtigt hjem igen efter at have spist på en lækker japansk restaurant. Det regnede og så var det ikke så hyggeligt at gå langs vandet eller ned gennem de smukke julegader.

7. juledag var nytårsaftensdag. Vi hyggede os om formiddagen, jeg skulle i aftenvagt. Landmanden og jeg hentede nytårsmenuen hos SPAR. Det var en succes, ikke så god som den, vi havde købt tidligere år hos Meny, men den var fin. I år var der også en børnemenu med. De havde hygget sig med fyrværkeri sidst på eftermiddagen, sønnen stod for anretning og opvarmningen af maden, de unge kvinder havde dækket smukt bord, og jeg fik løbende sendt billeder. Vi havde også en rolig aftenvagt og hos os var der også pyntet fint op af dagvagterne. Det føltes helt mærkeligt med ro i afsnittet efter et helt år, hvor vi nærmest hele tiden har haft overbelægning og meget dårlige patienter.

nytårsbord på mit afsnit


Jeg nåede hjem kort før midnat, der var champagne i glassene, kransekage på bordet og tid til sammen at gå ind i det nye år. Taknemligheden over at vi kunne fejre både jul og nytår sammen med vores børn, svigerdatter og barnebarm boblede om kap med champagnen.


Næste dag skulle vi tidligt op i forhold til det sene sengetidspunkt, for vi havde inviteret gæster til nytårsbrunch. Det blev en hyggelig formiddag, inden jeg igen drog af sted på arbejde og de andre kunne slappe af derhjemme.

Da jeg kørte hjem fra vagten, kunne jeg godt mærke, at jeg var ved at blive syg. Det brød dog først løs, efter at jeg havde kørt den lille familie til lufthavnen og fået vinket farvel. Siden da har jeg hængt med næbbet, været lidt febril, brugt utallige lommetørklæder og faldet i søvn midt på dagen, fordi jeg bare var så træt. Jeg arbejdede hjemme en dag og har været på arbejde en dag. Jeg er stadig træt, så jeg synes de her sidste to fridage mere har bestået af pauser end af gøremål.

Landmanden er taget på jagt og Dexter sørger herhjemme i kurven, for han kom ikke med. Han vil slås med de andre hunde, og så skal han ikke med. Jeg skal have fjernet julen, gjort rent (rengøringsdamen var også syg i denne uge) og handlet ind. Datteren kommer herud i morgen aften og fejrer sin fødselsdag, så skal her være rent og uden julerier. En god lydbog i ørene, masser af te og masser af pauser er recepten, der forhåbentlig dur. Må du få en god weekend.



18 kommentarer:

  1. Der er sørme sket noget trods den megen regn! Det er nogle stemningsfulde aftenbilleder, og de er pænt skarpe, selvom der ikke er meget lys.
    Må du blive rask i en fart!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Eric. Jeg er også imponeret over mobilkameraers udvikling. Og vi nåede faktisk meget, inklusiv at slappe af 🙂

      Slet
  2. Godt Nytår🤗
    Håber året fortsætte lige så godt og hyggeligt, som det startede🤗
    Ønsker om snarlig helt fri for kræft, for din datter🤗
    Og god bedring til dig, tror det halve af DK, er lidt nede med et eller andet pt…
    Spændende at gætte på hvad “S” hedder, Sigfrid, Sven, Stig, Stefan - det hedder vores søn, Sofus, Storm, 😂- nå kært barn mange navne.
    Vores lille guldklump hedder Ada Augusta, er 3 år og helt fantastisk, syntes bedstemor🤗
    Nyd jeres lille gut og hurra for facetime🤗
    God weekend og Godt Nytår👍🏻
    Nyder alle dine skriv - rigtig meget!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, anonym :-) Der er rigtig mange, der er syge, også på min afdeling.
      Mit barnebarn bærer et gammelt norsk navn, som er sjældent nu til dags, også i Norge.
      Sikke et flot navn, jeres barnebarn har. Vi nyder facetime, har allerede talt med den lille gut flere gange siden nytår.
      Tusind tak for dine ord.

      Slet
  3. Det er ærgerligt, at man ikke kan forklare hunden, hvorfor den straffes - så kunne den måske bedre finde ud af at opføre sig ordentligt 😏
    Det var dog en uhyre aktiv jul/nytår I har haft - der blev plads til det hele, så ikke underligt, at du blev træt og syg.
    Men dejligt at høre, at nytårsaften blev fredelig på afdelingen. Jeg havde engang tjansen fra 11-07 nytårsaften/-nat (dengang jeg var laborant på Roskilde sygehus). Jeg skal da lige love for, at der var travlhed på skadestuen!
    God bedring. Jeg håber det er hurtigt overstået for dig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Og tillykke med datteren 🎈🥳

      Slet
    2. Tak, Ellen ❤️

      Slet
    3. Ellen, ja, gid jeg kunne hundesprog 🙂 Jeg glemte vist at hvor jeg før havde Lene-tid om formiddagen i julen, så legede jeg, sang og dansede sammen med S.
      Jeg havde travlt 1. Nytårsdag, jeg snakkede tysk fra 18.30 til 23 med min trombolysepatient 🙂
      Tak, nu er jeg bare forkølet og træt.

      Slet
  4. Det lyder dejlig med jeres romjul - fyldt med oplevelser og samvær med de kæreste. .Jeg troede romjul betød rummet mellem jul og nytår (rom på norsk er rum på dansk) :-) Fint med din forklaring.
    God bedring med din forkølelse og din datters behandlingsforløb.

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, det var da en god forklaring, du havde. Den havde jeg slet ikke tænkt på.
      Tak ❤️

      Slet
  5. Dagene mellem jule- og nytårsaften blev i min barndom kaldt for halvhelligdagene - og butikkerne lukkede kl. 12. Bedste hilsner

    SvarSlet
    Svar
    1. Karen Margrethe, det var rigtig halvhelligdage. Jeg elskede den stemning der var over de dage.

      Slet
  6. -- selvfølgelig dagene mellem jul og nytår; der var jo også de rigtige helligdage :))

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg forstod hvad du mente :-)

      Slet
  7. I min mands sønderjyske familie kalder de ugen mellem jul og nytår noget så simpelt som "mellemdagene" [på sønderjysk selvfølgelig]. Interessant at høre om andre betegnelser.
    Uanset navn til dagene fik I dem i hvert fald fyldt godt ud. Hvor må de have været hyggelige for hele familien.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, ja der findes mange navne for de dage, og jeg elskede de dage, for jeg husker også som Karen Margrethe den langsommelighed det gav, at alt lukkede kl 12 :-) Vi havde så skønne dage sammen.

      Slet
  8. En skøn Romjul, godt du kom med forklaringen, for jeg tog ordet rom bogstaveligt, da jeg så overskriften. Jeg er opvokset med begrebet juledage og tallet for dagene og intet andet, måske vil jeg fremover købe mig en rom til de 7 dage, eller finde 7 små rom ;-)
    Skønt med familien samlet og masser af dejlige krydderier dagene fik.
    Min yngstepige arbejdede også nytårsaften, og når de arbejder om aftenen, møder de ind i dagvagt. Men som hun udtrykker det, det har jeg jo altid gjort, og her tænker hun på de 7 år hvor hun arbejdede på Mac Donalds. Da havde hun aldrig fri den 1. januar, hun arbejde alle 7 år.
    Håber du er kommet helt ovenpå.

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, undskyld, jeg ikke havde set din kommentar. Køb du dig bare en rom :-)
      Tak, jeg er helt frisk igen

      Slet