mandag, juni 12, 2023

Junis gavmildheder

 Der er tørt, også for tørt, men det kan jeg ikke gøre noget ved, så jeg nyder i stedet for gavmildhederne.

Tørvejr betyder, at jeg kan gå tur, når det passer mig og ikke i forhold til vejrudsigten. Solbrillerne er med, for med alderen er mine øjne blevet sarte og meget sensible for lyset. Jeg forsøger at komme ud at gå hver dag, det lykkes ikke altid, især ikke på arbejdsdagene. Der er jeg ofte for træt til at komme ud efter aftensmaden.


Haven er smukkest lige nu, hvor rododendronhækken blomstrer. Vi har ikke blomsterbed med masser af stauder og sommerblomster, så det er nu, at jeg skal sætte rododendrongrene i vaser og nyde det. Og det gør jeg.



Forrige weekend bar præg af sygdom og kost til sarte maver, så vi fik risengrød og dagen efter risklatter. Jeg elsker risklatter, ligesom jeg elsker pandekager. De gør mig glad.


Den weekend, vi lige er kommet ud af, bød på amatørteater i Aabybro. Datteren har af gode grunde ikke kunnet være med i år, men da vi har huset kulisser, mens de blev malet og repareret, og landmanden har hjulpet med at få dem ind til byen, så fik vi to billetter til fredag aften.  Det blev en rigtig hyggelig aften. Jeg kunne nærmest synge med på alle sangene fra Folk og Røvere i Kardemommeby. De gjorde det godt både store og små, og jeg håber de lykkes med at finde sig et nyt sted at være og øve, så vi kan nyde mange flere teaterstykker fra dem.

Bogen blev læst flittigt hjemme i min barndom, både som højtlæsning og senere selvlæsning. Min mor lærte os alle sangene og vi må også have haft pladen med sangene, for jeg kunne genkende små replikker omkring sangene. Den gang var der ikke så meget børnefjernsyn som i dag, så vi samledes i stuen, når min mor satte sig ved klaveret, også selv om jeg var 12 år ældre end min yngste søster. Senere overtog vi selv musikken, da vi begyndte at spille guitar. Og vi har hygget os med fællessange mange gange. 


Lørdag aften var vi inviteret til svogers fødselsdag, hvor vi nød det gode vejr fra terrassen og udsigten fra den bliver jeg aldrig træt af. Ligesom jeg heller ikke bliver træt af min svigerfamilie, dem elsker jeg lige så højt som min egen familie. Solen gik ned bag Egholm. Øen som jeg endnu ikke har besøgt trods 42 år i det nordjyske. Det må vi have lavet om på.


Mine hverdagsfridage fyldes med aftaler, kontorarbejde, regnskab og alt forefaldende arbejde. Så det håb jeg havde om at komme i gang med oprydning på loft og i skuffer/skabe, da jeg gik ned i tid og fik to hverdagsfridage, det lever stadig, men der sker ikke så meget. Det er ok. Det sker nok en dag og lige nu øver jeg mig i at se på mig selv med kærlige øjne. Jeg føler mig hurtigt udmattet og får følelsen af åndenød, nu bliver jeg tjekket fysisk, og indtil videre er alt godt. Mine hypotese er, at det er psykisk udløst, vi har i vores lille familie været gennem tre hårde år med sygdom i og omkring vores familie. Jeg er typisk sådan en, der går ind i sygeplejerskerollen og drager omsorg, støtter og trøster, indhenter viden, forsøger at have styr på alt mellem himmel og jord, hvilket jeg jo ikke kan have og udmærket ved, men jeg prøver alligevel. Så lidt egenomsorg og kærlig overbærenhed for de mange timer, jeg slapper af i sofaen, er vist på sin plads.






8 kommentarer:

  1. Du har ganske ret: Tørken kan vi ikke gøre noget ved, så det er med at nyde solen - og i dit tilfælde synet af de smukke rhododendronbuske!
    Åh ja, Folk og røvere ... Det eksemplar, jeg har fra mine barneår, er ret slidt :-) Jeg så vist også en forestilling på Aalborg Teater. Jeg husker ikke detaljer, men det er også 60 år siden eller så, jeg listed mig af sted på tå.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, alt er smukt lige nu. Om få uger ser det tørt og vissent ud, så vi skal nyde det.
      Jeg er usikker på om jeg også så den forestilling på Aalborg teater, jeg så Dyrene i Hakkebakkeskoven. Det er godt at liste på tå og røve det man må :-)

      Slet
  2. Smukke blomster du er omgivet af.

    SvarSlet
    Svar
    1. Anonym, tak, jeg elsker denne periode 🙂

      Slet
  3. Jeg elsker, at du siger det højt, at du drager omsorg for dig selv, og at du også har brug for den omsorg. Og jeg holder vildt meget af dig, på afstand og uden at ha' mødt dig ret mange gange, for alt det du skriver, som sætter tanker i gang. Jeg øver mig i at drage omsorg for mig selv og smide tanken om, at 'det er min skyld, fordi ...' bort, men det lykkes ikke altid.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, søde Mette og undskyld det sene svar. Jeg blev lige fanget i arbejde og ekstra vagter :-)

      Slet
  4. Det er godt, at du selv har forståelse for, at du ikke kan helbrede alle og at du selv har brug for omsorg og kærlighed, men jeg kan genkende dine ord fra Pernilles mor. Hun var tit i et vanskeligt dilemma under Pernilles sygdom, fordi hun havde svært ved at lægge sygeplejerskerollen fra sig og bare være Mor med stort M. Hun elskede selvfølgelig sin datter højt, men Pernille havde sommetider svært ved at 'finde' sin mor, hvilket var synd for begge parter.
    Og bogklassikeren ... den blev også læst flittigt for Charlotte, som var helt vild med den. Hun kunne ikke udtale 'sp', så Kasper, Jesper og Jonathan hed (og hedder stadig i vores familie) Kappers, Jeppers og Jonastand. Hvor s'et i det sidste navn kom fra, ved jeg ikke, men sådan hed han :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg tror faktisk også jeg er mor, ikke bare tror, men det siger mine børn at jeg er :-) men sideløbende med det løber sygeplejersken konstant. Min søn sammenlignede mig engang med sin farmor og hun tog overhovedet ikke hensyn til sig selv, men gav og gav og havde konstant fokus på sine familie. Der er jeg mere egoistisk indimellem ;-)
      Sikke skønne navne de tre røvere fik.

      Slet