lørdag, september 23, 2023

På tur udenfor

 På tur i min have

I søndags gik den ikke mere, jeg kom i haven. Hvis jeg skal være helt ærligt, så skyldtes det mere dårlig samvittighed over, at landmanden måtte knokle hele dagen for at være klar til mandagens kartoffeloptagning, på denne ene fridag han havde. At ligge inde og læse bog, som er det jeg mest af alt havde lyst til, føltes forkert. Så jeg kom ud og fik ordnet bede med tid til at nyde de små detaljer i det smukke septembervejr.

 
Høstanemonerne gør sig til og jeg nyder dem i deres bed, for jeg har ikke held med at tage dem ind. De ser slukørede ud kort efter de er kommet indenfor.


Jeg nyder også, at jeg trodsede en gartners råd og plantede lavendler sidste år foran terrassen. Han mente ikke, de kunne trives i mosen, hvor vi kan have nattefrost helt ind i juli. De blomstrer ikke som lavendelmarkerne i Provence, men det er helt fint. De sender skønne dufte og tiltrækker insekter. 


Jeg tror det er et godt år for egetræer, de bugner i hvert fald med små lysegrønne agern. Og jeg elsker naturens variationer over farven grøn.


Selv om æblerne ikke er klar til at blive plukket, så river blæsten nogle af dem af, og de er himmerigsmundfulde for fugle, fluer og bier/hvepse. 


Jeg brugte google lens til at konstatere at disse svampe i græsplænen faktisk godt kunne spises. men det havde jeg ikke mod på, i stedet for nyder jeg synet af de forskellige svampe.

Bedet med troldhaslen, en aflægger fra mine forældres sølvbryllupsgave fra naboerne, trængte til at blive befriet for græs og ukrudt. Jeg var næsten færdig, da jeg opdagede et hul, hvorfra der kom hvepselignede insekter op. Jeg havde læst om jordbier hos en på instagram og googlede det. Den var god nok, det lignede jordbier, de var mere lodne end almindelige bier/hvepse. Men at tage et billede, der var skarpt nok, kunne jeg ikke med mobilen. Landmanden, der nu slog græs, måtte lige hidkaldes, så han kunne se dem. Vi var begge enige om, at de skulle have lov til at være der. Så lidt af mit lille bed er nu vild med vilje :-)

På tur med datteren
Via instagram havde jeg set, at en cafe, På Fjorden, som datteren har anbefalet i Aalborg, havde fødselsdag i dag, så jeg inviterede datteren på brunch der. Vi fik som fejring af fødselsdagen et glas gratis mimosa til vores brunch. Vi smagte lidt på det, det smagte lækkert, men ingen af os havde det godt med alkohol på det tidspunkt. Til gengæld var det ikke manglende lyst til den lækre mad, der gjorde, at jeg måtte levne. Jeg var så mæt, at jeg ganske enkelt ikke kunne få en bid mere ned.


Bagefter gik vi en tur i resten af North Urban Studio, som hænger sammen med cafeen. Studiet huser forskellige udøvende kunstner, og det var sjovt at se de mange forskellige stilarter, man kan udtrykke sig med/på. Jeg var mest betaget af de to keramikere, som også havde hver deres udtryk. Jeg tror, jeg skal på besøg hos dem igen. 

Mor/datter samværet sluttede med en gåtur langs fjorden forbi roklubber, lystbådehavne og Aalborg Street Food. Solen skinnede, selv om det havde truet med regn. Nu er jeg hjemme igen, landmændene har travlt. Kartoflerne tages op, køres hjem, kører over et rullebånd for at blive renset for jord og sten af to medarbejdere, hvorefter de kommer i 500 kg kasser og sættes i kølehuset. Der står de godt ved konstant temperatur, til de tages ud, når der kommer ordre på kartofler. Kølehuset har helt klart gjort at kartoflerne er lige så friske til foråret som nu. 

Må du få en dejlig weekend. Min er startet med smil og latter, især da jeg skulle fortælle om S, som i torsdags ringede os op. Han er blevet så god til at sige en masse ord, og nu prøver han ihærdigt at sige farmor og faster T. Det bliver godt, når vi kan komme til at se hinanden fysisk igen.





8 kommentarer:

  1. En fin botanisk rundtur med gode billeder. Bier er vimse og kan være svære at fange med linsen. Det er nok nemmere med et "rigtigt" kamera, hvor man kan knipse løs og så sortere bagefter.
    I 1999 kørte jeg i bus fra London til Edinburgh, og England var næsten ensfarvet blålilla! Forklaringen, jeg fik, var, at det var lavendelmarker og så EU-tilskud. Skørt, men kønt var det sådan set.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, tak. Jeg tænkte også på mine kameraer, jeg tror de ville kunne gøre det.
      Hvor sjovt, jeg ville ikke have forventet at se lavendelmarker i England. Men sikke et syn :-)

      Slet
  2. Ingen har held med at tage høstanemoner ind i en vase! De holder i to minutter ...
    Og selv om jeg næsten ikke kan rose Google Lens højt nok, gjorde du helt rigtigt i ikke at tage svaret for gode varer og tro, at de svampe kunne spises. Man må aldrig, aldrig, aldrig spise svampe, hvis ikke man først har været på en rigtig svampetur med en, der ved hvad han/hun har med at gøre, så man på denne måde kan få godkendt eventuelle spisesvampe. Jeg stoler ikke på Lens eller på selv godt illustrerede bøger, kun på eksperter. Men når jeg har været i hænderne på sådan en, tøhø 😘, kan jeg godt selv bestemme dem efterfølgende.
    Herligt med sådan en mor/datter-tur. De er alt for sjældne for mit vedkommende, og jeg kunne sagtens bruge nogle flere af slagsen, men heldigvis skal vi snart se den lille familie igen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, godt at du også har den oplevelse med høstanemoner. Det synes som spild at tage dem ind og så kan man smide dem ud dagen efter.
      Jeg turde aldrig drømme om at spise svampe, medmindre det var godkendt af svampekendere.
      Det bliver så godt, når de kommer på besøg, jeg håber I to kan lidt alenetid sammen.

      Slet
  3. Lige når svampene dannes - både den ene og anden slags - ser de smukke ud og mange er faktisk spiselige. Min studiekammerat sagde at man skulle kende de farlige, og så hvis man fandt nogen der IKKE tydligt var farlige, kunne man spise dem i SMÅ mængder hvis man havde lyst.
    Men han var student hos Morten Lange, der var svampe-ekspert og blev rektor på Københavns Universitet, - det var specialisterne over alle specialister. Jeg tør heller ikke spise de smukke svampe i haven.
    Billedet af det nedfaldne æble med orm og hvepse er faktisk godt, - det er en mundfuld for mange af de dyr, vi gerne vil have.

    SvarSlet
    Svar
    1. Anonym, nej jeg skal have en ekspert med mig, hvis jeg tør give mig i kast med det :-) Tak, det er et rigtigt madmekka lige for tiden .

      Slet
  4. År med rigelige agern kaldes også Oldenår, det beskrives at der hvert 4.-6. år er oldenår i DK, men jeg tror der har været det hvert andet år, de sidste 10 år, så ligesom med så meget andet er naturen også hér under forandring.
    Oldenår er ofte at finde ovenpå en tør forsommer/sommer - dét passer vist meget godt for i år

    SvarSlet
    Svar
    1. Anonym, tak, nu hvor du skriver det, kan jeg genkende ordet. Ja en tør forsommer, en våd sommer, en hed september og nu en maget våd oktober. Vi har vist fået det hele i år :-)

      Slet