lørdag, september 16, 2023

weekend med de gamle

 Alderdom og aldersfornemmelse

Vi kan helt sikkert godt mærke, at vi er blevet ældre, men det lader vi os ikke gå på af. Det har været dejligt livsbekræftende at være sammen med mine elevkammerater fra sygeplejeskolen. Tænk det er 46 år siden, at vi startede. Der var vi en flok på 19-20 år, fulde af håb og forventninger til livet foran os. Ikke alt er gået som vi troede, ikke alle drømme er blevet opfyldte, der har været modgang, skilsmisser, sygdom, dødsfald i vores små livscirkler. men når jeg så på mine elevkammerater sidste lørdag, så tænkte jeg, hold nu op, vi holder os faktisk godt og hvor er folk stadig fulde af planer og initiativer. Vi var femten og 5 er stadig i gang arbejdsmæssigt. Flere var stoppet siden jeg var med for to år siden, flere har planer om at stoppe, en bliver ved til hun er 70, og jeg ved ikke hvad jeg selv vil, endnu.


Vand og boliger
Vi skulle mødes i København i år, først ved den ene af vores elevkammerater, der har en bolig meget tæt på vandet. Den skønneste bolig og den skønneste septembersommerdag. Jeg var stået tidligt op, skulle med flyveren kl 7, nå ud til min søster på Ydre Nørrebro og derefter til Sydhavnen til kl 10. Jeg nåede det hele, men eksplosionen i Hells Angels klubhus gjorde, at busserne ikke kørte der hvor de plejer grundet afspærringer.  Så jeg endte med taxa for at nå det.


Hvor var det dog godt at se dem alle. Høre om deres liv, høre om hvordan de griber efterløns/pensionistlivet an. Det gav mig håb for, at jeg også nok skal finde ud af det, den dag jeg beslutter mig. Som en af dem i en meget travl lederstilling sagde; når alle siger at man får mere ro og energi til at opleve andet i hverdagen, så må man jo tro på det.

Havnefærgen
Efter at have snakket ørerne af hinanden, nydt lækker morgenmad og fået taget fællesbilledet af en velvillig nabo, gik vi hen til havnefærgen. Der var mennesker i badetøj overalt på kajen, der blev solet overalt og der var også nogen der badede.


Min elevkammerat, som vi var hos først, ved utroligt meget om havnefrontens gamle og nye bygninger. Så mens vi krydsede kanalen for at lægge til land på den ene side og den anden side, fortalte hun velvilligt om det.

Da vi nåede forbi Amalienborg, hoppede vi af og gik hen og nød udsigten fra Dronningetrappen, og vi så også en ansat hos de kongelige blive hentet i båd og sejlet ud til Dronningeskibet.

Grønne områder i København
Herefter gik vi gennem kastellet og ind i Østre anlæg, hvor vi nød skyggen fra de mange træer. Jeg nåede endda også at tale kort med mit barnebarn, da han ringede op.


Herefter gik vi videre til området tæt på søerne, hvor resten af dagen skulle foregå. Vi havde alle fået hver vores opgaver på en seddel, og når vi ikke skulle lave noget oppe i den lækre lejlighed, som min anden elevkammerat havde, sad vi nede i gården og nød en øl eller et glas vin.

Det var en skøn gammel lejlighed med små sjove detaljer. Vi fik den lækreste aftensmad, min elevkammerat elsker havelivet og har en stor jordlod 20 km væk, hvor hun avler nok grøntsager og kartofler til at brødføde to unge par og sig selv. På nær kødet og granatæblekernerne var alt fra haven, inklusive blomsterne. Jeg synes, det er så sejt, at hun drager med toget til sin have, arbejder der og når det er høsttid, slæber hun poser med lækker hjemmeavl retur til København.

Hun havde også fået sat højbede op i gården i lejlighedskarreen, hvor der var blomster og bærbuske. 


Hyggetid med lillesøster
Aftenen sluttede af sammen med min yngste lillesøster i hendes lejlighed helt oppe under taget. Vi hyggede os sammen og jeg sov så godt selv om toget kom forbi. Næste dag lavede hun brunch til mig, jeg havde ellers inviteret hende ud, men hvor var det hyggeligt at sidde i nattøj og bare have tid til at snakke. Et hurtigt brusebad og så var jeg klar til at gå til metroen og videre til lufthavnen. Jeg havde lånt en bog af min søster, som jeg faldt i under flyveturen. Det gik så resten af den aften og det meste af næste dag med. Jeg er vild med Kristin Marja Baldursdottirs bøger, og jeg kan se, at der er flere, som jeg ikke har læst. Det må der ændres på. Jeg kan varmt anbefale denne bog; Havblik.

Landmandsliv

Nu er kartoffeloptagningssæsonen startet med tre medarbejdere mere på gården. Der skal smøres eftermiddagsmadpakker hver dag til 5 undtagen søndag, men det er tegn på, at det går godt. Jeg har bagt boller i dag og ville egentlig også bage kage, men brugte al melet til bollerne, så ingen kage lige nu. Udenfor rødmer æblerne og Sankthansurten. Æblerne er først spiseklare, når de har fået lidt nattefrost, så vi venter. Roserne blomstrer det bedste de ved, og hyldebærrene er klar til plukning.

I går aftes gik vi ud på vejen foran maskinhuset, hvor der er frit udsyn for at se, om vi kunne se den internationale rumstation suse forbi, men det kunne vi ikke. Vi må holde ved, for chancerne skulle blive bedre som dagene går.

morgenhimmel6 kommentarer:

 1. Sikke da en dejlig dag i Kbh. Vejret var sandelig med jer. Det er altid sjovt og tankevækkende at møde gamle bekendte (hvad enten det er medstuderende eller andet) efter så mange år - så mærker man for alvor, at tiden går.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, det var virkelig en skøn dag. Tankevækkende er et godt ord, for mine tanker blev i høj grad vakt og de simrer stadig :-)

   Slet
 2. Det var et meget effektivt og oplevelsesrigt døgn i København. Du har taget næsten præcis det samme havne/kajbillede, som jeg tog da jeg var inde og se nogle venners lejlighed. Det er et dejligt miljø de har derinde. Jeg kunne ikke selv bo der, men kan godt se, hvad det er folk falder for.
  Vi så Andreas' arbejdsplads i går. Vi stod en hel flok og kiggede op på ham, da han fløj forbi os på en skyfri himmel. Jeg er sikker på, at han så os vinke ...
  Selvfølgelig kan du skabe dig et meningsfyldt pensionistliv, men der skal vist meget til at overbevise dig 😁

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det billede må jeg se om du har lagt på bloggen 🙂
   Nej jeg kunne heller ikke bo der, men smukt og skønt med vandet udenfor terrassedøren var det
   Jeg ved godt at jeg kan, jeg tror bare jeg kommer til at bruge noget tid på at finde det 🙂

   Slet
 3. Du fik da godt nok set mange forskellige dele af København. Det må have været fantastisk. Jeg skal heller ikke bo der, men København er altid et besøg værd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg skal slet ikke bo i København, men jeg kan godt savne dengang at begge børn boede der. Så fik jeg en dosis hovedstad en gang imellem :-)

   Slet