mandag, december 11, 2023

December

 December er den tid på året, hvor jeg får allermest lyst til småkager, juleboller, klejner og levende lys. Jeg elsker at tænde op i brændeovnen og sidde i sofaen med udsyn til ilden med en god bog/en julefilm til at hygge mig med.

December måned er også den tid på året, hvor der er instagramprofiler, jeg ikke læser. Førhen var det blogge, jeg ikke læste. Det er der en ganske særlig årsag til. De profiler får mig til at føle mig utilstrækkelig, meget lidt kreativ, meget lidt produktiv, meget lidt organiseret osv. De bliver det spejl, der siger ja ja du vil jo så gerne være sådan en, der har den smukkeste hjemmelavede adventskrans klar første søndag i advent, sådan en, der lige nusler hjemmelavet julepynt frem - sådan en, der lægger hjemmelavede julegaver under træet - sådan en der har alt klar når december måned banker på.

Sådan en er jeg ikke, men erfaringen gør, at jeg ved, at der bliver også jul hos os. 

Forrige søndag kunne jeg, flere timer efter jeg havde tudbrølet i sofaen i vrede over at blive overfaldet af et gedigent ørestensanfald, sætte mig i den smukke koncertsal i Musikkens hus og nyde at sidde der sammen med min mellemste lillesøster og lytte til Oslo Gospel Choir. Svimmelheden var væk og jeg nød de smukke juletoner. Koncerten var en fødselsdagsgave fra mine to jyske søstre.

Musikkens Hus

Det var den smukkeste måde at starte december måned på. Sangene var meget lig sidste år, men det gjorde ikke noget, for det var lige de sange, der betød noget. Hver gang jeg lytter og ser koret, bliver jeg lige imponeret over deres sceneoptræden og deres høje standard for korsang/gospel.

Og så hastede december måned ellers videre. Sneen lå smuk og dejlig udenfor min dør, men jeg var enten på arbejde hjemme eller på sygehuset eller også skrantede jeg. Så det blev aldrig til gåture i sneen. Men jeg nåede et 25 års jubilæum for en god kollega, som jeg har kendt, siden jeg startede på neurologisk afdeling for snart 24 år siden. Hendes egen tale om dengang og nu satte tanker i gang hos mig, jeg er vist i et eftertænksomt decemberhumør, en blanding af taknemlighed og aldersbetinget tristesse.

Udsigten fra 14.sal på Sygehus nord.

I går var vi til Luciakoncert i Skalborg Kirke, inviteret af svoger og svigerinde. Det var en dejlig oplevelse, der var både spirekor, børnekor, ungdomskor og et kor med både unge og voksne. Nye smukke julesange fik vi hørt, vi fik set Luciaoptog og så havde vi alle fire lagt mærke til en lille pige i spirekoret. Alle i spirekoret havde nissehuer på og så havde de fagter til de sange, de skulle synge. Og den lille pige gik så meget op i både sang og fagter, så hun smittede alle med sit skønne humør og glæden ved at deltage. Bagefter fandt jeg så ud af, at det var en af mine kollegers yngste datter.

Tristessen kom faktisk også frem i kirken, for overalt sad der stolte forældre og bedsteforældre til de deltagende kor. Jeg tænkte på, at når mit barnebarn bliver 16 år, vil jeg være 80 år. Og så gik tankerne videre til hvordan jeg mon så havde det, ville jeg være åndsfrisk, mobil, nysgerrig på livet osv. Se den tankebane skal jeg slet ikke ned ad. Jeg kan ikke gøre noget ved livets gang, jeg kan forsøge at passe godt på mig selv, jeg kan forsøge at holde fast i undringen og nysgerrigheden, men i sidste ende ved jeg ikke meget om mit fremtidige liv. 

Sneen er for længst borte, men hvor jeg dog godt gad, den kom igen.

Så var det godt at komme hjem til min svoger og svigerinde til gløgg og æbleskiver. Vi grinte, vi delte historier, vi nød, da datteren sluttede sig til selskabet. Vi delte erindringer fra da vi var unge. Jeg huskede, hvor stort det var at flytte til Aalborg. Tænk de havde en døgnkiosk lige over for sygehuset. Den brugte jeg ofte, når lækkersulten overmandede mig. I Viborg måtte jeg ty til bagerens automat uden for på muren, hvis jeg blev lækkersulten om aftenen/natten. Jeg blev også imponeret over, da vi besøgte svoger og svigerinde, at de kørte ind til den kinesiske grill og købte store lækre kinaruller med ris og karrysovs. Det havde vi heller ikke i Viborg.

Pludselig havde svoger bestilt kinaruller med ris og karrysovs, så eftermiddagen blev til aften med endnu mere hygge og snak om gamle dage. Pyt med at vi er gamle, vi forstår stadig at hygge os og lave spontane ting.


Jeg har fået lidt mere julepynt op og købt lys til det adventsfad, som endnu ikke er blevet kreeret. Nu er der da tændt lys i fadet. Til gengæld nåede jeg i mål med regnskabet i går og i dag. Det nye system driller mig, men i sidste uge havde jeg besøg, hvor jeg fik gode tips og vejledning. Det kom i brug i går.

Denne arbejdsuge bliver anderledes end normalt, for jeg kunne ikke stå for en bøn fra en ung kollega, netop tilbagevendt fra barsel. Hun ville så gerne til afdelingens julefrokost og skulle i aftenvagt fredag. Jeg skal ikke til julefrokost, men vi kan ikke bare bytte, da jeg ikke til daglig har aften eller nattevagter. Kun 1. og 2. juledag skal jeg arbejde. Og der skulle hun også arbejde. Nu går jeg i aftenvagt, hun tager en anden vagt for afdelingen og jeg holder fri på torsdag. Så jeg har fem arbejdsdage i min funktion, inden jeg holder fri fra d. 22. - 24. december.

Men efter helligdagene kan jeg rigtig nyde de resterende tolv juledage, for jeg har fri og har flekstimer til gode, så jeg skal først på arbejde igen, når den lille dansk-norske familie er rejst hjem d. 7/1. Juleaften sammen med datter og svoger og svigerinde. Og fra d. 28/12 skal jeg nyde mit barnebarn og hans forældre i mange dage. Jeg glæder mig! Og så gad jeg virkelig godt at snevejret kommer igen. 


14 kommentarer:

 1. Jeg får også, heldigvis med meget lange mellemrum, også ørestensanfald. Det er godt nok noget djævelskab! Jeg kan godt forstå, du kom til at tude lidt.

  Jeg kender godt følelsen af juleutilstrækkelighed. De sidste år har jeg arbejdet meget med bevidstheden om, at mine emotioner opstår i mig og altså ikke påføres mig af andre. Og at jeg skal øve mig i, på alle områder, ikke at måle mig selv op mod andre. Det lykkedes ikke altid, men jeg synes faktisk det lindrer en del - for du har jo ret - det bliver nemlig jul hos jer også. ( Og det har du faktisk ofte trøstet mig med på min blog, når jeg klagede over min juleutilstrækkelighed, manglende småkagebagning og støvsugning 😁)

  SvarSlet
  Svar
  1. Henriette, og gråden skyldtes nok at jeg i to uger havde aflyst den ene aftale efter den anden, og nu var ved at føle mig frisk :-)
   Normalt kan jeg godt parkere de forventninger jeg selv har og det andre gør, så det ikke påvirker mig, når det ikke går som jeg har planlagt. For julen kommer jo uanset hvad jeg gør , og tak for dine ord :-)

   Slet
 2. Heldigvis bliver det jul under alle omstændigheder. Jeg undgår alle billeder af perfekte julehjem med pynt, småkager og hvad ved jeg. Vi er pressede i øjeblikket af alvorlig sygdom i nærmeste familie, så er der andre prioriteter. I dag så vi det fineste Lucia optog på hospice Anker Fjord, det var så rørende, tårerne trillede ned af mine kinder, så er der mange ting det bliver ligegyldige. Håber du må nyde resten af december, kh Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, det er jeg ked af at høre. Jeg kan genkende mig selv i det fra sidste år, og som du selv skriver, så er der bare andre prioriteter, når sygdom rammer. Tak og jeg håber I må komme gennem denne svære periode sammen.

   Slet
 3. Henriette sagde nogle kloge ord om ikke at måle sig selv på andre. Vi er nemlig forskellige, og du har nogle kvaliteter, som mange nok misunder dig, og som alle de juleperfekte personer ikke nødvendigvis er i besiddelse af!
  Du må ikke tænke så langt frem som til dine 80 år, Lene. Som du siger, ved du alligevel intet, og det er derfor spild af energi at bekymre sig om det. Jeg har selv en snert af pisken, men jeg er blevet bedre til at tage en dag ad gangen. Synes jeg selv ... for ja, det er næsten umuligt ikke at tænke på, hvordan vores lille verden ser ud om føje år, og det er svært at lade være med at bekymre sig, men jeg nægter altså at lade det gå ud over mit humør i nuet og bestræber mig på at bare nyde at være rask og i nogenlunde vigør. Ingen kan bruge sortsyn til noget - slet ikke mig selv - eller John, for den sags skyld.
  Men al tristessen glemmer du også, når du kommer til at stornyde, at dine nordmænd er hjemme i så mange dage 😀

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er nemlig helt rigtig og normalt gør jeg heller ikke det. men jeg kender mig selv godt nok til at jeg undgår visse profiler, så jeg ikke kommer til at banke mig selv i hovedet med alt for høje forventninger :-)
   Nej du har helt ret, jeg skal ikke tænke frem på den måde, og det plejer jeg heller ikke at gøre, men det har ramt mig nogle gange den sidste tid. Måske fordi vi er ved at lave testamente og advokaten spørger om vedligehold af gravsted osv :-)
   Det bliver så godt, og jeg ved at når julen begynder d. 24/12, så er jeg fuldt fokuseret på alt det skønne og gode i livet :-)

   Slet
 4. Ørestensanfald har F…… skabt, mine varer dig i lang tid. Det kan ikke betale sig, at sammenligne sug med andre, vi er jo , som vi er- heldigvis ❤️ god fornøjelse med fridage og familie, især den lille dreng fra Norge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hilsen Helle - jeg er åbenbart blevet anonym

   Slet
  2. Helle, øv at du også døjer med det. Og ja langt de fleste anfald varer længere. det gjorde mit det første også, Så jeg var glad for at det gik over så hurtigt.
   Tak, vi glæder os :-)

   Slet
  3. Helle, du bliver aldrig anonym :-)

   Slet
 5. Uhhh - den tanke fik jeg også sidste år til studenterdimission - at det jo ikke er en given ting, at man oplever sit barnebarn blive student eller hvad barnebarnet nu end giver sig i kast med... men som dig har jeg det nok også sådan, at det ikke er noget jeg behøver at gå og bruge min energi og tanker på...

  Hvis det kan være nogen trøst, er den eneste julepynt herhjemme indtil nu en udendørs lyskæde...

  SvarSlet
  Svar
  1. Pollyanna, hvor er jeg glad for at du også får snerten af tanken, men kan lægge den til side. Og så er det godt at have nogen, som ikke er færdig med julepyntningen. Min mor, som var folkeskolelærer, begyndte først, når hun fik juleferie :-) PS jeg bliver altid i tvivl om dit instagramnavn. jeg kender dig jo bedst som Pollyanna og mindes hver gang barndommens bøger om selvsamme pige/kvinde.

   Slet
 6. Hvis jeg havde en allround-kur mod tristhed, var jeg en holden mand. Når jeg selv angribes, prøver jeg bevidst at tænke på, hvad der er positivt lige nu og evt. i fremtiden, og det plejer at hjælpe. Det er sådan set også det, du gør i dette indlæg med koncerter, barnebarn, gode venner osv. Det hjalp sikkert at skrive.
  Hvis det kan være en lille trøst, har vi har slet ikke pyntet til jul endnu, og det gør mig ikke spor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, og den kur er den eneste, der dur. det nytter jo ikke no
   Og tak, det hjælper at vi er flere, der ikke kan åbne døren op til et julepyntet hus, endnu :-)

   Slet