fredag, januar 12, 2024

En jul uden vægtøgning

 Trods massive indtagelser af lækkerier gennem hele juletiden, sørgede en lille gut for, at hans farmor ikke tog på i julen. Vi havde den lykke at have familien på besøg i ti dage inklusiv datteren. Vi kan ikke være der for den lille familie til hverdag, til gengæld ser vi det som en glæde, at vi tager S, når han vågner om morgenen. Så kan forældrene sove længe og være længe oppe om aftenen uden at tænke på tidlig morgenstart. Lykken er at starte morgenen med glade smil og en masse snak på norsk. Så snart bleen var skiftet, vasken og tandbørstning var overstået, speedede vi op.


Vi fandt en gammel børnebåndoptager, som stadig kunne spille, godt nok med en rusten lyd, men vores børn syntes godt om den autentiske lyd af  kassettebånd med masser af god popmusik. S dirigerede sine farforældre, så vi løb, hoppede, vrikkede os rundt om juletræet, rundt om spisebordet, hoppede over dørtrin og ned gennem gangen. Nogle gange tog vi også køkkenet med. 

Det blev mere og mere avanceret for hver dag og ve den farforælder, der ikke sørgede for at lave nøjagtige samme bevægelser som S viste . Vi blev med det samme irettesat. Det resulterede en morgen i, at jeg flækkede totalt sammen af grin og fik mange kommandoer, som jeg ikke kunne efterkomme grundet latteren. S hoppede med begge knæ ned på mit balancebræt, derefter hoppede han op igen og stod på gulvet, hvorefter han hoppede med samlede ben op på brættet og ned igen. 

Jeg tog kun den sidste del med stående på balancebrættet, det duede ikke! Nej farmor! Jeg blev vist det igen og så prøvede jeg, men da jeg først var kommet ned på knæ på balancebrættet, kunne jeg ikke komme op igen. Mens jeg grinte lød det igen og igen; op og stå farmor! Jeg kom da op igen, men farfar fik lov til at gøre det stående, om det skyldtes at S ikke havde tiltro til ham eller at han havde nedjusteret sine tanker om farforældrenes evner, skal jeg ikke sige.


Juleferien sammen startede med regn og rusk. Nytårsaften skød vi nytåret ind med et batteri, som stod udenfor på gårdspladsen og vi stod i læ i porten til kartoffelhuset. Bagefter morede vi os med stjernekastere og knaldperler.

Næsten hver juledag tog landmanden og S en tur på traktoren, vi skulle også fodre høns og hunde. Det var en fornøjelse at se, hvordan S blev mere og mere fortrolig med de store hunde. Til sidst gik han rundt mellem dem og lød som et lille norsk ekko af sin farfar; sit Ayla, nej Dexter, kom Ayla, dæk Dexter osv.

Farmor og S har spillet på klaver, sunget sange og læst bøger, mens farfar sorterede kartofler og resten af familien sov.


Da sneen kom, legede vi alle i sneen. Den gamle trækælk blev hægtet bag ATVen, og så fik vi alle en kælketur på gårdspladsen. Den sidste dag nåede vi at komme på kælkebakken, hvor vi alle fik travet op og kælket ned ad bakken. 

Vi var også barnepige, så forældrene tog i byen en aften og en anden aften på brætspilcafe sammen med datteren.

Pludselig var de ti dage ovre og vi sendte alle hjem, tre til Trondheim og en til Aalborg. Der er stille i huset, når vi kommer ind/hjem efter arbejde. Vi har begge arbejdsmæssigt lige så travlt som før jul, men i år fik jeg ikke blot ryddet julen væk fra huset, men også ned i julekasserne. Tit har de blot ligget nede på det ene værelse, til jeg fik taget mig sammen til at pakke det ned i kasser.


I dag kom jeg ud at gå, for jeg bevæger mig ikke så meget mere, som da S var på besøg og så spiser jeg mere - ikke en god kombination. Hvor er verden dog bare smuk med sne, ja ja jeg ved godt, at den er sjap og søle i byen, men her hos mig er den magisk. Jeg elsker sneen! Og sørger over at den nok forsvinder de næste dage, indtil vinteren vender tilbage på mandag.

solen gik ned mens jeg gik tur



12 kommentarer:

  1. Du har da vist nydt julen en del mere end du plejer 🙂
    Det er heller ikke småting, den lille gut kan få jer to ældre mennesker til, men resultatet er da også upåklageligt. Jeg måtte erkende, at der sad +1½ kg, da vi nåede nytåret, men så snart vi kom hjem fra England, stoppede jeg atter med at spise morgenmad, så jeg faster hver dag cirka mellem kl. 19 og 12.
    Og så er det hverdag igen ... vores sne er væk nu, men vi fik heller ikke nær så meget som jer, men nok meget mere vand inden da.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg har i den grad nydt julen :-) Jeg er morgenmadsmenneske, så jeg har opgivet på forhånd det med ikke at spise før kl 12. Gjorde du det også, da du arbejdede? jeg bliver svimmel, hvis jeg ikke får noget at spise, når jeg skal på arbejde. Det kunne ellers være en nem måde at reducere kalorieindtaget på :-)

      Slet
    2. Ja, det gjorde jeg. Jeg har ikke spist morgenmad siden jeg flyttede hjemmefra og begyndte først igen, da jeg gik på pension, men jeg slås i forvejen med vægten, så jeg stoppede igen efter et par år, og det er altså en god og nem måde for mig til at kæmpe lidt mindre mod kiloene. Jeg spiser dog morgenmad, når vi har overnattende gæster eller er i England, så jeg har næsten altid taget lidt på, når vi kommer hjem derovrefra.

      Slet
    3. Ellen, spændende, jeg er lige det modsatte. Hvis jeg skulle fjerne et måltid var det nok senere på dagen :-)

      Slet
  2. Sikke nogle dejlige minder den lille gut får om en dejlig jul sammen med glade, dansende, legende, omsorgsfulde og kærlige bedsteforældre. Jeg kan godt forstå i har nydt det og at du ikke har taget på. Det er så tomt, når alle er rejst, men så kommer hverdagen og den er også god. Ha en rigtig god weekend med smil på læber over de dejlige dage I har haft, kh Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Marianne, jeg håber han husker dem, eller så i hvert fald kærligheden 🙂
      Tak og I lige måde 🙂

      Slet
  3. Her er hunden også et stort hit hos barnebarnet - den er faktisk altid den første han spørger efter, når vi facetimer... 🤔😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Pollyanna, det samme her :-)

      Slet
  4. Så dejlig en beretning fra 10 skønne dage i selskab med den lille guldklump, ikke ikke forglemme de 3 store.
    Det med irettesættelser fortsætter, den anden dag lavede jeg en fortalelse, nåede ikke at rette, den 7 årige Frida var der straks, det var en bøjning der ikke var korrekt. noget/nogen. Ups.
    Vi var ikke så heldige med første omgang sne, så alt forsvandt inden vi gik igen i mandags. Hvor min søn Der bor i Ry og arbejder i Aarhus, stadig kæmpede med sneen helt op til det nye snefald mandag. Tror de driver jeg har skabt grundet rydning forsvinder i dag, eller i nat.

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, ja børnene lytter godt efter :-) det har været meget forskelligt rundt om i landet, hvor meget sne, der kom.

      Slet
  5. Hvor ville jeg gerne have overværet jeres øvelser på balancebræt :-D Sikke dejlige 10 dage, I havde i familiens skød.
    Heller ikke jeg havde nogen vægtøgning hen over julen - ikke som jeg plejer i hvert fald. Måske skyldes det mit bevidst mindre indtag af søde sager og anden mad, måske skyldes det vores mere eller mindre periodevise faste (periodevis kan også forstås sådan, at vi i perioder ikke overholder vores fastevindue ;-) ) eller måske er det bare tilfældigt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, det var så sjovt at deltage, jeg ved ikke hvordan det var at se på :-)
      Uh det der faste snakker alle om, jeg har ganske enkelt svært ved mentalt at skulle forestille mig restriktioner i forhold til hvornår jeg spiser.

      Slet